Vengrijoje toliau trupa V. Orbano partijos dauguma

Kraštutinė dešinioji „Jobbik“ partija laimėjo pirmąją Vengrijos parlamento kėdę vienmandatėje apygardoje. Šią vietą jie paveržė iš ir taip neseniai absoliučią daugumą praradusios „Fidesz“ partijos, praneša BBC.

V.Orbano partijos reputaciją juodina kaltinimai korupcija, o tuo pasinaudodami radikalai perima „Fidesz“ balsus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
V.Orbano partijos reputaciją juodina kaltinimai korupcija, o tuo pasinaudodami radikalai perima „Fidesz“ balsus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 13, 2015, 3:02 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 10:45 PM

Vietoj neseniai mirusio „Fidesz“ nario Jeno Laszotoviczos į Nacionalinę asamblėją išrinktas Lajosas Rigas surinko 35,3 procento balsų. „Fidesz“ kandidatą Zoltaną Fenyvesi, surinkusį 34,4 procentų balsų.

Tapolcos apygardoje vykę papildomi rinkimai baigėsi vos 300 balsų skirtumu „Jobbik“ kandidato L.Rigo naudai, tačiau pergalės simbolinė reikšmė partijai yra didžiulė.

„Vengrijoje jaučiamas noras keisti parlamentą, o su „Jobbik“ šalis pagaliau turės tam galios“, – po rinkimų sakė partijos lyderis Gaboras Vona.

Radikalioji partija pareiškė rimtą pretenziją kelti iššūkį valdančiąją daugumą užsitikrinusiai „Fidesz“, vadovaujamai premjero Viktoro Orbano per ateinančius rinkimus.

Politikos analitikai teigė, kad prie augančio „Jobbik“ prisideda švelnėjanti partijos retorika, kuri patraukia nuosaikesnius rinkėjus.

„Kartais būna taip, kad kamuolys atsitrenkia į virpstą“, – futbolo metaforą panaudojo V.Orbanas pripažindamas pralaimėjimą.

„Fidesz" triumfavo ir nacionaliniuose, ir Europos Parlamento rinkimuose, o „Jobbik“ surinko apie 20 procentų balsų.

Tačiau nuo to laiko valdančiosios partijos reputaciją pradėjo juodinti kaltinimai korupcija ir pernelyg šylantys santykiai su Vladimiru Putinu.

Vasario mėnesį per kitus papildomus rinkimus „Fidesz“ prarado ir vadinamąją superdaugumą Nacionalinėje asamblėjoje, kuri leido be pasipriešinimo imtis stambių reformų šalyje.

„Fidesz“ krenta spirale žemyn ir iš to bus labai sunku išlipti“, – „Associated Press“ sakė Budapešto politikos darbotvarkės analitikas Peteris Krauszas.

Tačiau jis pabrėžė, kad ateityje būtų labai sunku tikėtis pritarimo „Jobbik“ vyriausybėje ir Europoje, ir JAV. „Jobbik“ partija vertinama prieštaringai ir susilaukia kritikos dėl savo antisemitinių ir prieš romus nukreiptų pažiūrų, tačiau Europoje vis tiek laikoma sėkmingiausia nacionalistine partija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.