Olandas vienalyčių santuokų sieks ir visoje Europoje

Amerikiečiai praėjusią savaitę jau atšventė Aukščiausiojo teismo sprendimą įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas visoje šalyje. Dabar panašaus sprendimo norima ir Europos Sąjungoje.

F.Timmermansas norėtų, kad tos pačios lyties santuokas pripažintų visa ES.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
F.Timmermansas norėtų, kad tos pačios lyties santuokas pripažintų visa ES.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-07-01 08:20, atnaujinta 2017-10-28 14:19

Pageidavimą, kad vienalytės santuokos būtų pripažįstamos visose 28 Bendrijos narėse, pareiškė Europos Komisijos (EK) vicepirmininkas olandas Fransas Timmermansas.

„Komisija turėtų parodyti iniciatyvą ir įtikinti visas šalis nares besąlygiškai pripažinti tos pačios lyties santuokas lygiavertėmis kitokioms santuokoms“, – pareiškė F.Timmermansas.

Žinoma, EK negali siūlyti įstatymų, susijusių su santuoka ir šeimos politika, – šios sritys paliktos nacionalinėms vyriausybėms. Tad F.Timmermanso pareiškimas labiau vertinamas kaip politinis spaudimas.

Bet ne tik. ES homoseksualų teises ginanti nevyriausybinė organizacija „ILGA-Europe“ tikisi, kad EK vicepirmininkas netrukus prabils apie abipusį pripažinimą ir laisvo judėjimo principą – o tai jau įeina į Bendrijos kompetenciją.

Tai reiškia, kad vienalytėje santuokoje gyvenančios poros būtų pripažintos kaip sumainiusios žiedus visur ES – ir šalyse, kurios tokių santuokų nepripažįsta.

Tos pačios lyties santuokos iš Bendrijos narių pripažįstamos Belgijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Liuksemburge, Nyderlanduose, Ispanijoje, Švedijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Visur kitur arba galioja partnerystės įstatymai, arba tokios santuokos draudžiamos. Prie pastarųjų šalių – ir Lietuva.

„Tos šalys, kuriose vienalytės santuokos draudžiamos, turėtų vien iš padorumo gerbti kitų narių sprendimą tokias santuokas pripažinti. Gėdinga tai, kad homoseksualų šeima, kuriai prireikia kraustytis į kitą ES šalį, turi susidurti su įvairiomis idiotiškomis problemomis“, – svarstė F.Timmermansas.

Pavyzdžiui, jei tos pačios lyties sutuoktiniai, dirbantys vienoje kompanijoje Prancūzijoje, išvyktų į Austriją, iškart kiltų problemų. Viena vienalyčių santuokų nepripažįsta.

„Mes tai matome kaip laisvo judėjimo užtikrinimo problemą, nes nėra abipusio pripažinimo“, – pranešime skelbė „ILGA-Europe“.

Neaiškumų kyla ir dėl tos pačios lyties sutuoktinių auginamų vaikų. Jei, pavyzdžiui, susituokusios lesbietės iš Danijos išvyksta atostogauti į Italiją ir pasiima vaiką, teises į mažametį turi tik biologinė vaiko motina – net atsidūrus ligoninėje.

Tad vaikus auginantys homoseksualai turi atsargiai rinktis, kur keliauti. Lygiaverčių tėvų pareigų homoseksualams nepripažįsta ne tik Italija, bet ir dar 19 Bendrijos narių.

„Bet juk vaikams tereikia mylinčių tėvų. Koks, po velnių, skirtumas, ar tie tėvai yra du vyrai, ar dvi moterys?“ – klausė EK vicepirmininkas F.Timmermansas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.