Lenkijos bažnyčią įsiutino naujas įstatymas

Lenkijos vyskupų konferencija negailestingai sukritikavo Seimo narius, balsavusius už dirbtinio apvaisinimo įstatymo priėmimą. Vis dėlto grasinimo atskirti šiuos politikus nuo Bažnyčios neįvykdė.

Nukritus reitingams PPP paskubėjo priimti dirbtinio apvaisinimo įstatymą.
Nukritus reitingams PPP paskubėjo priimti dirbtinio apvaisinimo įstatymą.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jul 3, 2015, 7:16 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 6:47 AM

Minėtą įstatymą Lenkijos Seimas priėmė po net dvylika metų trukusių ginčų. Jis suteikė teisę į nemokamas apvaisinimo procedūras moterims, turinčioms sutuoktinį ar ilgametį partnerį, ir leido laikyti specialiose saugyklose užšaldytas kiaušialąstes bei spermatozoidus.

Bažnyčia priešinosi abiem šiems leidimams, tvirtindama, kad apvaisinimas gali būti tik natūralus santuokoje gyvenančios poros aktas.

Vyskupai specialiame pareiškime paskelbė, kad 261 Seimo narys, balsavęs už įstatymo priėmimą, nepaisė popiežiaus Pranciškaus ir savų kunigų bei rinkėjų nuomonės.

Neišgirdo popiežiaus žodžių

Vyskupų konferencijos atstovas spaudai Jozefas Klochas priminė, kad popiežius prašė neeksperimentuoti ir nežaisti su žmogaus gyvybe, o vyskupai ragino įsiklausyti į pontifiko žodžius. Vis dėlto Pranciškaus paklausė tik 176 deputatai.

Pasak W.Klocho, įstatymą parėmę politikai parodė nepaklusnumą kunigams ir popiežiui. Tačiau jis pareiškė, kad už tai Bažnyčia neekskomunikuos Seimo narių, nors anksčiau skelbė tokį grasinimą.

Prieš 3 mėnesius Vyskupų konferencija internete buvo išplatinusi laišką, kuriame gąsdino, esą įstatymą paremsiantys asmenys nebus prileidžiami prie išpažinties, todėl jiems grės pašalinimas iš Bažnyčios.

Ketina atšaukti teisės aktą

Tiesa, kova dėl įstatymo įsigaliojimo dar nėra baigta. Mat jį turi patvirtinti Senatas ir prezidentas.

Vis dėlto Senate dominuoja valdančiosios Piliečių platformos partijos (PPP) atstovai, o prezidentas irgi anksčiau priklausė tai partijai, todėl trukdžių kaip ir nėra.

Neaiškumų yra tik dėl ateities. Mat opozicinė Teisės ir teisingumo partija (TTP), kuri pagal prognozes laimės spalį vyksiančius Seimo rinkimus, jau pareiškė įstatymą atšauksianti.

Senato vicepirmininkas, TTP narys Stanislawas Karczewskis tvirtina, jog labiausiai TTP kliūva leidimas šaldyti kiaušialąstes ir spermatozoidus ir kompensuoti procedūras ne santuokoje gyvenančioms poroms.

TTP laimėti rinkimus tikisi būtent padedama Bažnyčios ir jau daug metų derina savo strategiją su Vyskupų konferencija. Partija Seimui siūlė priimti tokį įstatymą, kuris visiškai uždraustų dirbtinį apvaisinimą, o jam pasiryžusias moteris bei gydytojus siūlė įkalinti penkeriems metams.

Prieš mėnesį prezidento rinkimus laimėjęs TTP atstovas Andrzejus Duda pirmiausia už pergalę padėkojo Dievui ir Bažnyčiai, o jau kitą dieną nuvyko pasimelsti į Čenstakavos vienuolyną.

Skubiai griebėsi permainų

Valdančiojoje PPP irgi yra stipri katalikiška frakcija, dėl kurios prieštaravimų daug metų vilkinta priimti dirbtinio apvaisinimo įstatymą.

PPP įvilkti dirbtinį apvaisinimą į įstatymo apdarą pažadėjo dar 2007 metais, bet apsisprendė tik dabar, kai dėl korupcinių skandalų rekordiškai nukrito partijos reitingai.

Bronislawui Komorowskiui pralaimėjus prezidento rinkimus, partijos vadovybė pripažino, kad daug rinkėjų neteko būtent dėl pažadų netesėjimo.

Tad premjerė Ewa Kopacz prieš mėnesį nušalino dešimt pavaldinių ir nurodė skubiai priimti atidėliotą dirbtinio apvaisinimo įstatymą.

Nors pirmas dirbtiniu būdu pradėtas vaikas Varšuvoje gimė jau prieš 28 metus, dėl Bažnyčios protestų šias procedūras reguliuojančio įstatymo ilgai nepavyko priimti. Nepadėjo net Europos Komisijos grasinimai skirti baudas, nes vyskupų prisibijojo net valdančiosios partijos.

Dirbtiniu apvaisinimu naudotis galėjo tik pasiturinčios moterys, nes privačiose klinikose procedūros kainavo ne mažiau nei 10 tūkst. zlotų.

Persilaužimas įvyko prieš dvejus metus, kai kelių miestų savivaldybės, valdomos kairiųjų partijų, skyrė lėšų dirbtiniam apvaisinimui kompensuoti.

Sugėdinta PPP kiek vėliau įkūrė specialų fondą dirbtiniam apvaisinimui finansuoti, o dabar pagaliau ryžosi priimti įstatymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.