Vokietija ir Prancūzija laukia Atėnų žingsnio po referendumo

Vokietija ir Prancūzija

A.Merkel sakė, kad sąlygos naujam Graikijos gelbėjimo planui nebuvo įvykdytos.<br>AP nuotr.
A.Merkel sakė, kad sąlygos naujam Graikijos gelbėjimo planui nebuvo įvykdytos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 7, 2015, 8:05 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 3:28 PM

Graikijos ekonomikai balansuojant ant finansinės prarajos krašto vyriausybė pratęsė bankų uždarymą iki ketvirtadienio, tačiau baiminamasi, kad šalies bankomatuose išseks grynųjų pinigų atsargos.

Tuo tarpu Europos centrinis bankas (ECB) paskelbė toliau teiksiantis gyvybiškai svarbų skolinimą Graikijos bankams, bet sugriežtino jų naudojimosi krizės atvejams skirtais fondais sąlygas.

„Durys atviros diskusijoms“, – pareiškė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as po pasitarimo Paryžiuje su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

„Dabar eilė (Graikijos premjero) Alexio Tsipro vyriausybei pateikti rimtų, įtikinamų pasiūlymų, kad noras pasilikti euro zonoje galėtų būti paverstas tvaria (finansinės pagalbos) programa“, – pabrėžė jis.

A.Tsipras savo vyriausybės pasiūlymus pristatys antradienį per skubiai sušauktą 19 euro zonos šalių lyderių susitikimą Briuselyje.

A.Merkel savo ruožtu sakė, kad sąlygos naujam Graikijos gelbėjimo planui „nebuvo įvykdytos“.

„Štai kodėl laukiame labai tikslių pasiūlymų iš graikų premjero – programos, kuri leistų Graikijai grįžti į klestėjimą“, – aiškino kanclerė, pridūrusi, kad euro zonos šalys jau yra pademonstravusios „didelį solidarumą su Graikiją“.

Savo ruožtu Graikijos užsienio reikalų ministras Nikos Kotzias pirmadienį atmetė šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos galimybę ir paragino nurimti po referendumo, kuriame graikų rinkėjai atmetė tarptautinių skolintojų iškeltas sąlygas dėl finansinės pagalbos.

„Europa be Graikijos? Tai pokštas“, – sakė Graikijos diplomatijos vadovas per vizitą Izraelyje privačiam televizijos kanalui „Channel 2“.

„Turime būti atsargūs po šios pergalės. Turime nurimti ir tęsti derybas, kad būtų rastas geras kompromisas“, – sakė N.Kotzias po sekmadienio referendumo, kuriame jo vyriausybė agitavo rinkėjus atmesti kreditorių reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.