Graikijos premjeras tikina, kad siekia užbaigti skolų krizę

Turi Graikijos pasitraukimo scenarijų

A.Tsipras tikina, kad jo vyriausybė stengiasi, tačiau jokių konkrečių planų ant stalo graikai nepadeda.<br>AP nuotr.
A.Tsipras tikina, kad jo vyriausybė stengiasi, tačiau jokių konkrečių planų ant stalo graikai nepadeda.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 8, 2015, 8:03 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 11:13 AM

„Graikijos pusė tęsia pastangas turėdama žmonių mandatą kaip ginklą ir vis dar nori perspektyvaus susitarimo, kuris užbaigtų šią istoriją ir garantuotų išėjimą iš krizės“, – sakė premjeras.

Turi Graikijos pasitraukimo scenarijų

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris antradienį pareiškė, kad Europos Sąjunga pasirengusi bet kokiai Graikijos skolų krizės baigčiai, įskaitant galimą šalies pasitraukimą iš euro zonos.

„Komisija pasirengusi viskam. Esame parengę detalų „Grexit“ (Graikijos pasitraukimo iš euro zonos) scenarijų..., humanitarinį scenarijų ir Graikijos pasilikimo euro zonoje scenarijų“, – sakė J.-C.Junckeris po skubiai sušaukto euro zonos šalių viršūnių susitikimo.

Į valdžią iškilo dėl taupymo kritikos

Antradienio viršūnių susitikimas buvo pirmoji proga A.Tsiprui ir naujajam Graikijos finansų ministrui Euclidui Tsakalotosui susitikti su Bendrijos lyderiais aptarti sekmadienį šalyje vykusio dramatiško referendumo rezultatus.

Plebiscitas buvo sėkmingas radikaliajam graikų premjerui, kuris sausį atėjo į valdžią, žadėdamas užbaigti penkerius metus trukusį taupymą, kurio Atėnai buvo priversti imtis pagal griežtas tarptautinės finansinės pagalbos programos sąlygas.

Kairieji kaltina ankstesnę vyriausybę, kad jos vykdyta taupymo politika sužlugdė šalies ekonomiką, kuri nuo krizės pradžios susitraukė ketvirtadaliu.

Tačiau tokie A.Tsipro planai smarkiai supykdė kitus ES lyderius, įnešė sumaišties į pasaulio finansų rinkas ir sudavė dar vieną skaudų smūgį pokario europinės integracijos vizijai, temdomai ne vienus metus besitęsiančios ekonominės krizės.

Europos Sąjungos ultimatumas

Europos lyderiai suteikė skolų prislėgtiems Atėnams laiko iki sekmadienio sudaryti naują susitarimą dėl finansinės pagalbos programos ir išvengti pasitraukimo iš euro zonos.

Graikijos lyderiai privalo iki ketvirtadienio pateikti išsamius reformų planus, kad gautų daugiau lėšų pagal finansinio gelbėjimo programą, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė po nepaprastojo Graikijos ir kitų euro zonos šalių viršūnių susitikimo.

Visų 28 Europos Sąjungos šalių lyderiai sekmadienį išnagrinės tuos planus lemiamame viršūnių susitikime, kuris arba išgelbės braškančią Graikijos ekonomiką, arba leis jai atsisakyti Bendrijos vieningosios valiutos pagal vadinamąjį Graikijos išėjimo scenarijų (Grexit).

„Šiandien turiu pasakyti garsiai ir aiškiai – galutinis terminas baigiasi šią savaitę“, – D.Tuskas sakė per spaudos konferenciją.

„Nesugebėjimas susitarti gali vesti į Graikijos bankrotą ir jos bankų sistemos nemokumą“, – pridūrė jis.

Euro zona tikėjosi, kad Atėnai pateiks naujus reformų planus antradienį – po to, kai sekmadienį įvykusiame precedento neturinčiame referendume 61 proc. balsavusių graikų atmetė skolintojų reikalavimus vykdyti tolesnes griežto taupymo reformas mainais į lėšas pagal ES ir Tarptautinio valiutos fondo anksčiau pasiūlytą finansinio gelbėjimo programą.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris perspėjo, kad „mes esame parengę detalų „Graikijos išėjimo“ scenarijų“, jeigu nebus pasiektas joks susitarimas, nors tvirtino norintis, kad Atėnai liktų euro zonoje.

Tuo tarpu Vokietijos kanclerė Angela Merkel perspėjo, kad Graikijai bus reikalinga bent „kelerių metų“ trukmės skolinimosi programa, kad būtų atgaivinta stringanti šalies ekonomika. Ji pridūrė, kad negali būti jokių kalbų dėl 320 mlrd. eurų Atėnų skolų nurašymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.