Naujasis Latvijos prezidentas pirmiausia vyks į Estiją

Neeiliniame Seimo posėdyje, kuriame buvo prisaikdintas valstybės vadovu, R.Vėjuonis pareiškė, kad apie visuomenės susiskaldymą Latvijoje mėgsta kalbėti pikta linkintys žmonės.

Latvijos Seimo nariai gynybos ministrą R.Vėjuonį prezidentu iš rinko per neeilinę sesiją birželio 3 dieną.<br>„Reuters“/Scanpix nuotr.
Latvijos Seimo nariai gynybos ministrą R.Vėjuonį prezidentu iš rinko per neeilinę sesiją birželio 3 dieną.<br>„Reuters“/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 8, 2015, 10:03 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 11:05 AM

R.Vėjuonis, prieš pradėdamas oficialiai eiti pareigas, iškilmingai prisiekė Seimo posėdyje: „Aš prisiekiu, kad visas mano darbas bus skirtas Latvijos žmonių gerovei. Aš padarysiu viską, kas yra mano galioje, kad skatinčiau Latvijos ir visų jos gyventojų gerovę. Aš laikysiuosi Latvijos Konstitucijos ir įstatymų. Aš elgsiuosi teisingai ir sąžiningai vykdysiu savo pareigas“.

Neeiliniame Seimo posėdyje, kuriame buvo prisaikdintas valstybės vadovu, R.Vėjuonis pareiškė, kad apie visuomenės susiskaldymą Latvijoje mėgsta kalbėti pikta linkintys žmonės.

Kreipdamasis į parlamentarus, buvusius prezidentus, užsienio valstybių diplomatus ir kitus posėdžio dalyvius, R.Vėjuonis papasakojo apie savo darbo prioritetus, politines pažiūras ir savo šalies ateities viziją.

Savo kreipimosi pradžioje palietęs istorijos ir kitas temas, R.Vėjuonis perėjo prie visuomenės susiskaldymo problemos, pažymėjęs, kad apie tai mėgsta pakalbėti Latvijai bloga linkintys piktavaliai kitose šalyse.

„Tačiau mums patiems išpūsti ir akcentuoti susiskaldymą – neprotinga ir nepatriotiška. Apsidairykime aplink ir pamatysime daug mus vienijančių dalykų“, – sakė prezidentas.

„Nėra jokių skirtingų „latviškų“ ir „nelatviškų“ būdų arti žemę ar sėti. Mūsų prieštaravimus derėtų spręsti praktišku, toliaregišku darbu, o ne garsiais skandalais ir vaidais“, – pabrėžė R.Vėjuonis.

Svarbiausiu savo darbo prioritetu buvęs gynybos ministras nurodė valstybės saugumą.

„Daug kas Europoje pakirdo iš gilaus miego. Agresyvūs mūsų kaimynės veiksmai Ukrainoje rodo, kad kariniam ir technologiniam saugumui vis dar tenka didžiulis vaidmuo pasaulyje“, – pažymėjo jis.

R.Vėjuonis paragino visuomenę nekreipti dėmesio į įvairias „iškreiptas ir populistines idėjas, skleidžiamas mums pikta linkinčių žmonių.“

„Pavyzdžiui, apie tai, kad Latvijos integracija į Vakarų pasaulį ir ekonomiką nesėkminga, kad mums tai tik kenkia, kad kur kas patrauklesni yra kiti scenarijai ir perspektyvos rytuose. Visi turi suvokti, kad saugumą ir gerovę Latvijai garantuos tolesnis ir glaudesnis bendradarbiavimas su mūsų partneriais Europos Sąjungoje bei NATO“, – sakė R.Vėjuonis.

Latvijos prezidentas yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, skiria premjerą ir turi teisę teikti parlamentui įstatymų projektus bei grąžinti juos pakartotiniam svarstymui.

Naujasis Latvijos vadovas R.Vėjuonis ketvirtadienį su pirmuoju darbo vizitu aplankys Estiją, pranešė prezidento kanceliarija.

R.Vėjuonis ketina susitikti su Estijos prezidentu Toomu Hendriku Ilvesu jo rezidencijoje – Kadriorgo rūmuose. Po pokalbio prezidentai dalyvaus bendroje spaudos konferencijoje.

Vėliau R.Vėjuonis susitiks su Estijos parlamento pirmininku Eiki Nestoru ir duos interviu šalies žiniasklaidai.

Ketvirtadienio vakarą R.Vėjuonis dalyvaus Latvijos ambasadoriaus Estijoje rengiamame priėmime latvių bendruomenei.

Apsilankęs Estijoje, R.Vėjuonis ketina artimiausiu metu vykti į Lietuvą.

„Vizitai į Estiją ir Lietuvą yra tradiciniai, – juk mes kaimynai ir turime daug ką nuveikti kartu“, – sakė R.Vėjuonis netrukus po to, kai buvo išrinktas valstybės vadovu.

Latvijos Seimo nariai gynybos ministrą R.Vėjuonį prezidentu iš rinko per neeilinę sesiją birželio 3 dieną. Jį per penktąjį balsavimą palaikė 55 parlamentarai.

Iš posto pasitraukiantis Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis pirmosios užsienio kelionės taip pat vyko į Estiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?