Nauji iššūkiai A. Tsiprui: Atėnai tūžta dėl susitarimo su ES

Finansų ministrai iš visų 28 Europos Sąjungos valstybių antradienį Briuselyje renkasi į posėdį, kuriame ketina aptarti susidariusią Graikijoje situaciją. Tuo tarpu Atėnuose tvyro didelė įtampa. A.Tsipras susiduria su didžiuliu savo šalies politikų pasipriešinimu pirmadienį Briuselyje pasirašytam susitarimui. Nepasitenkinimui tvenkiantis virš A.Tsipro galvos, prabylama ir apie galima jo atsistatydinimą.

A.Tsipro Atėnuose laukia neramūs graikai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Tsipro Atėnuose laukia neramūs graikai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Tsipro Atėnuose laukia neramūs graikai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Tsipro Atėnuose laukia neramūs graikai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jul 14, 2015, 10:17 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 8:29 AM

Graikijos premjero Aleksio Tsipro laukia sunki kova, kurios metu jis tikisi laimėti koalicijos partnerių pritarimą trečiajai euro zonos lyderių paramos programai. Dalis teisės aktų, pavyzdžiui, nutarimai dėl pensijų srities ir PVM reformų, privalo būti priimti dar iki trečiadienio.

Tiesa, šalies gynybos ministras Panos Kammenos, vienas iš koalicijos partnerių, jau pareiškė tokių priemonių neremsiąs. Jeigu susitarimo pasiekti nepavyks, Graikijos bankų sistemos laukia krachas, o šalis gali būti priversta pasitraukti iš euro zonos. Finansinė parama Graikijai bus teikiama tik tada, jeigu šalis trečiadienį parlamente priims suderintas reformas – padidins mokestinę pajamų dalį ir liberalizuos šalies darbo rinką.

Susitarimą kritikavo ir Graikijos energetikos ministras Panagiotis Lafazanis. Jis teigė, kad susitarimas Briuselyje yra „nepriimtinas“ ir pareikalavo, kad A.Tsipras jį atšauktų.

„Susitarimas panaikina visuomenės įgaliojimus ir išdidų Graikijos referendumo „ne“, – kalbėjo ministras. – Mūsų taip vadinami partneriai, vadovaujami Vokietijos, elgėsi su mūsų šalimi lyg savo kolonija ir jie nėra niekas daugiau, kaip šantažuotojai ir finansiniai žudikai“.

A. Tsiprui dar pirmadienį sugrįžus į Graikiją, čia vyko prieš taupymo priemones nusistačiusių gyventojų demonstracijos, o viešojo sektoriaus darbuotojai paskelbė trečiadienį rengsiantys 24 valandų trukmės streiką. Nemažai graikų tiki, kad taikomos per daug griežtos priemonės.

P.Kammenos prilygino situaciją „perversmui“ ir teigė pasiekto Briuselyje susitarimo nepalaikysiąs, tiesa, jis norįs išlikti vyriausybėje. Atėnuose situaciją stebintis BBC korespondentas Markas Lowenas teigia, kad premjeras gali pakeisti savo ministrų kabineto sudėtį ir greičiausiai dar šią savaitę gali formuoti naują vyriausybę.

„Ką tik po „nukryžiavimo“ ES susitikime, A.Tsipro laukia dar daugiau kančios dienų. Jam teks nuraminti auganti kairiojo sparno sukilimą savo paties partijoje, – kalbėjo finansų analitikas Connoras Campbellas.- Kai kurie netgi kalba, jog vidiniai partijos konfliktai dėl savaitgalio nutarimų gali vesti prie daug diskutuojamo ir neabejotinai Vokietiją galinčio pamaloninti A.Tsipro atsistatydinimo“.

Partijos „Syriza“ parlamentinės grupės atstovas Nikos Filis paragino parlamento narius paremti A.Tsiprą. Jis įspėjo, kad kitu atveju jie susisvienys su „Graikijos prešais Briuselyje“.

„Ar tai, kas įvyko Briuselyje nebuvo sukilimas? Nejau jie nesakė – arba šitas susitarimas, arba mes paimame Graikijos indėlius ir bankai bankrutuos?“- Briuselį kaltino N.Filis.

Pasirengę susitikti su Rusija

 Rusijos ir Graikijos parlamentų bendradarbiavimo grupė pasiruošusi operatyviam susitikimui aptarti galimybes nutraukti prekybos embargą, tiesa, prieš pradedant dvišalį šio klausimo aptarimą parlamentiniu lygmeniu Rusijos vyriausybė turi pateikti savo pasiūlymus, naujienų agentūrai TASS pranešė Rusijos bendradarbiavimo grupės narys Romanas Chudiakovas. 

„Manome, kad sankcijų Graikijai atšaukimas gali tapti veiksmingu būdu padėti šaliai. Graikiškoms prekėms reikalinga rinka realizavimui. Tokia rinka tradiciškai laikoma Rusija. Sukūrę mūsų partneriams tokią galimybę mes tikrai padėsime graikų ekonomikai“, – teigė pareigūnas. 

Anot R. Chudiakovo, Rusijos vyriausybėje vyksta aptarimas ir rengiami siūlymai ekonominių dviejų šalių santykių plėtrai. Tiesa, deputatas nepatikslino, ar juose bus kalbama apie būtinąjį ir visišką prekybos embargo panaikinimą. 

„Esant būtinybei parlamento bendradarbiavimo grupė yra pasirengusi nedelsiant susirinkti ir pradėti aptarimą. Dabartinis laikotarpis tarp (darbo) sezonų nėra kliūtis, deputatai pasirengę ekstremaliam grupės sušaukimui, susirinksime mažesne grupe. Svarbiausia, kad būtų vykdomosios valdžios iniciatyva“, – sakė R. Chudiakovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.