ES nepavyko sutarti dėl migrantų Italijoje ir Graikijoje

„Europos Sąjunga netaps tvirtove“, – sakė J.Asselbornas.

Migrantai plūsta į Europą bėgdami nuo konfliktų ir bado Afrikoje bei Artimuosiuose Rytuose.<br>AP nuotr.
Migrantai plūsta į Europą bėgdami nuo konfliktų ir bado Afrikoje bei Artimuosiuose Rytuose.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 21, 2015, 8:39 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 12:01 AM

Ministrai sutarė, kad spalį bus pradėtas kiek daugiau nei 32 tūkst. pabėgėlių perkėlimas į kitas šalis, nors birželį vykusiame viršūnių susitikime Bendrijos lyderiai sutarė, kad per dvejus metus iš Graikijos ir Italijos į kitas ES šalis turėtų būti perkelti 40 tūkst. pabėgėlių.

„Esame arti tikslo. Likę 8 tūkst. žmonių bus paskirstyti iki šių metų galo“, – spaudos konferencijoje sakė ES vidaus reikalų komisaras Dimitris Avramopoulos.

„Esu nusivylęs, kad tai nenutiko šiandien, tačiau tai svarbus žingsnis į priekį“, – pridūrė jis.

Europos Komisija pasiūlė perkelti 40 tūkst. prieglobsčio prašytojų į kitas Europos šalis po balandį įvykusios beprecedentės migrantų laivo katastrofos Viduržemio jūroje, per kurią nuskendo beveik 800 žmonių.

ES lyderiai birželį pritarė šiam skaičiui, tačiau nesutarė, kaip turėtų būti paskirstyta pabėgėlių antplūdžio našta. Pirmiausia jie atmetė siūlymą nustatyti privalomas pabėgėlių apgyvendinimo kvotas Bendrijos šalims, o tada įsivėlė į tarpusavio ginčus, kaip paskirstyti migrantus.

Šį pusmetį ES pirmininkaujantis Liuksemburgas pranešė, kad teisingumo ir vidaus reikalų ministrai sutarė dėl 32 256 sirų, eritrėjiečių, irakiečių bei somaliečių perkėlimo iš Graikijos ir Italijos.

„Pirmieji asmenys gali būti perkelti jau šių metų spalį“, – sakė Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas, kuris taip pat yra atsakingas už migracijos reikalus.

Ministrai taip pat sutarė dėl 22 504 sirų pabėgėlių, šiuo metu gyvenančių stovyklose už ES ribų, perkėlimo, faktiškai viršydami nustatytą tikslą priimti 20 tūkst. pabėgėlių.

„Europos Sąjunga netaps tvirtove“, – sakė J.Asselbornas.

Daugiau nei 1 900 migrantų žuvo šiais metais mėgindami per Viduržemio jūrą pasiekti Europą, o šią pavojingą kelionę sėkmingai baigė apie 150 tūkst. žmonių, anksčiau šį mėnesį pranešė Tarptautinė migracijos organizacija.

Migrantai plūsta į Europą bėgdami nuo konfliktų ir bado Afrikoje bei Artimuosiuose Rytuose.

Kai kurios ES šalys, įskaitant Centrinės ir Rytų Europos valstybes, atmetė ankstesnius pasiūlymus nustatyti privalomas migrantų priėmimo kvotas.

Sukėlė apmaudą

ES šaltiniai sakė, kad labiausiai migrantų nelinkusios priimti Vengrija, Austrija, Slovakija, Slovėnija, Baltijos šalys bei Ispanija.

Vengrija atsisakė priimti tiek prieglobsčio prašančius migrantus, tiek tuos pabėgėlius, kurie jau pripažinti tinkamais gauti prieglobstį.

Austrija atsisakė priimti prieglobsčio prašytojus, tačiau sutiko įsileisti 1 900 pabėgėlių.

J.Asselbornas griežtai kritikavo kai kurias ES šalis, nors konkrečiai jų neįvardijo, sakydamas, kad šie skaičiai „galbūt yra nuviliantys, o kai kuriais atvejais netgi apmaudūs“.

Nykštukinė Liuksemburgo kunigaikštystė sutiko priimti 320 prieglobsčio prašytojų ir 30 pabėgėlių.

Latvijos vidaus reikalų ministras Richardas Kozlovskis sakė, kad viena priežasčių, kodėl jo šalis nenori priimti migrantų, yra nerimas dėl galimo pabėgėlių antplūdžio iš Ukrainos, kurioje vyksta ginkluotas konfliktas.

Latvija sutiko priimti 200 prieglobsčio prašytojų ir 50 pabėgėlių.

Didžiausia našta teks Vokietijai, kuri sutiko priimti 10 500 prieglobsčio prašytojų ir 1 600 migrantų. Po jos seka Prancūzija, kuri priims 6 752 prieglobsčio prašytojus ir 2 375 migrantus.

Didžiajai Britanijai, Danijai ir Airijai leista nedalyvauti šioje programoje pagal ES sutartis.

Vis dėlto Airija sutiko priimti 600 prieglobsčio prašytojų ir 520 pabėgėlių. Danija ir Britanija atsisakė priimti prieglobsčio prašytojus, bet įsileis atitinkamai 1 000 ir 2 200 pabėgėlių.

Italijai, Graikijai ir Maltai tenka didžiausia migrantų antplūdžio našta.

Italijos vyriausybės vadovas Matteo Renzi ne kartą ragino ES partneres parodyti solidarumą ir prisiimti dalį šios naštos.

Birželį vykusiame ES viršūnių susitikime M.Renzi pratrūko pykčiu, kai jo kolegos atmetė pasiūlymą nustatyti privalomas migrantų priėmimo kvotas.

„Jei tokia yra jūsų Europos idėja, pasilaikykite ją sau“, – rėžė jis.

Be jūra atvykstančių migrantų, tūkstančiai jų pasiekia Europą sausuma, daugiausia per Vengriją, kuri praėjusį mėnesį pareiškė, jog pasienyje su Serbija pastatys keturių metrų aukščio užtvarą, kad būtų sustabdyti į šalį plūstantys migrantai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.