Lenkiją šiurpina vis agresyvesnės paauglės

Lenkiją sukrėtus pribloškiantiems paauglių merginų nusikaltimams, įsiplieskė įnirtingos diskusijos dėl didėjančios merginų agresijos. Visuomenė daro išvadą, kad jos niekuo nenusileidžia vaikinams.

Anksčiau merginos buvo auklėjamos būti paklusniomis ir tyliomis, o dabar jos skatinamos nenusileisti vaikinams net kalbant apie agresiją.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Anksčiau merginos buvo auklėjamos būti paklusniomis ir tyliomis, o dabar jos skatinamos nenusileisti vaikinams net kalbant apie agresiją.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jul 23, 2015, 6:56 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 2:03 PM

Iš pradžių šalį nustebino pranešimas iš netoli Varšuvos esančio Garvolino miestelio ligoninės Vaikų skyriaus. Čia besigydžiusios trys paauglės grupiniu būdu išprievartavo kelias bendraamžes.

Antruoju sukrečiančiu įvykiu tapo merginų muštynės Varšuvos tramvajuje. Trys agresyvios moksleivės ne tik sumušė joms nepatikusias kitas tris paaugles, bet ir pagrobė iš vienos aukos telefoną ir sudaužė akinius vaikinui, kuris mušeikas išskyrė.

Vienam keleiviui nufilmavus ir į internetą įkėlus muštynių vaizdus, minėtą siužetą parodė visos Lenkijos televizijos. Įrašą pradėta aptarinėti ir Seime, o policija paskelbė mušeikų paiešką.

Žiaurios patyčios ligoninėje

Garvolino ligoninės Nervų ligų skyriaus vaikų palatoje gulėjusios dvi agresyvios 15 ir 17 metų paauglės iš pradžių mušimu ir grasinimais privertė vieną penkiolikametę seksualiai jas patenkinti, o tada panašiu būdu išsityčiojo ir iš metais vyresnės merginos.

Prisidėti prie pastarosios orgijos prievartautojos prikalbino dar vieną penkiolikametę.

Jaunesnėms nusikaltėlėms už išžaginimą kalėjimas negresia – joms drausminę lygtinę bausmę skirs Šeimų teismas. O septyniolikametė prievartavimų iniciatorė gali būti nuteista kalėti net 12 metų.

Pareigų gali netekti ir Garvolino ligoninės vadovai, nesugebėję užtikrinti tinkamos pacientų apsaugos.

Ligoninės direktorė Jolanta Zaklitla dar teisinosi, esą mergaičių skyrius nebuvo griežtai saugomas vien dėl to, jog iki tol niekada niekam nė į galvą neateidavo mintis, kad ligonės gali viena kitą prievartauti.

Muštynės tramvajuje

Be to, Varšuvos policijai kol kas pavyko sulaikyti tik dvi iš trijų merginų, kurių agresyvus siautėjimas sostinės tramvajuje pribloškė miestą ir sukėlė dideles diskusijas Lenkijos sostinėje.

Šešiolikametę Ksenią P. po apklausos policininkai paleido – nuobaudą jai, kaip nepilnametei, skirs Šeimų teismas. Tuo metu 19-metei abiturientei Monikai O. Varšuvos Pragos rajono teismas skyrė trijų mėnesių areštą – jai buvo iškelta byla dėl kūno sužalojimo ir bandymo apiplėšti.

Minėtos merginos kartu su dar viena nepilnamete penktadienio vakarą 9-ajame tramvajuje, vykstančiame iš sostinės centro į Pragos mikrorajoną, užpuolė tris paaugles.

Agresiją esą išprovokavo vienos iš užpultų merginų prašymas, kad ką tik į tramvajų įlipusios keleivės nesikeiktų ir netriukšmautų.

Tokie žodžiai toli gražu neprivertė įlipusių moksleivių susivaldyti. Atvirkščiai, prašymas sukėlė neregėtą jų įniršį.

Merginos puolė rankomis mušti ir spardyti jų sugėdinusių paauglių. Kiti tramvajaus keleiviai tiesiog nustebę spoksojo į muštynes ir tik vienas 20-metis vaikinas ryžosi išskirti mušeikas.

Išlipdamos kitoje stotelėje užpuolikės atėmė telefoną iš vienos aukos, pastebėjusios, kad ji bando skambinti policijai.

Pro duris lipant ir muštynes nutraukusiam vaikinui, chuliganės sudaužė jo akinius ir juokdamosi nubėgo.

Kadangi niekas iš keleivių skubiai neiškvietė policijos, šis užpuolimas greičiausiai būtų nesulaukęs jokio susidomėjimo, jei ne vienas populiarus tinklaraštininkas.

Vaikinas nufilmavo muštynes ir vaizdo įrašą įkėlė į internetą – netrukus užpuolimą parodė visos televizijos, o policija paskelbė kaltininkių paiešką.

Merginų nusikaltimų lavina

Kaip rodo policijos pateikiama statistika, 2000–2010 metais merginų paauglių nusikaltimų daugėjo kur kas sparčiau nei vaikinų.

Antai mergaičių iki 16 metų dalyvavimo muštynėse atvejų padaugėjo 169 proc., o policijos pateiktų kaltinimų paauglėms dėl kūno sužalojimo ir turto naikinimo – atitinkamai 71 ir 176 proc.

Per tą patį laikotarpį atitinkamų vaikinų nusikaltimų padaugėjo tik 55, 20 ir 38 proc.

Sociologas Tomaszas Szlendakas teigia, kad merginų agresija iš tikrųjų nėra naujas reiškinys. Esą tik nauja jos forma.

Anot specialisto, merginos natūraliai yra tokios pat agresyvios kaip ir vaikinai. Tačiau dėl kultūrinių tradicijų ir auklėjimo polinkis į smurtą anksčiau buvo reiškiamas kitaip.

Esą moterys ir merginos savo agresiją reikšdavo užslėptai, subtiliau – pravardžiavimu, apkalbomis, intrigomis, melu, manipuliacijomis. Kažkada merginos buvo auklėjamos būti paklusniomis ir tyliomis, o dabar jos skatinamos niekuo nenusileisti vaikinams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.