Lenkijos premjerė jaučia keistą silpnybę baldams

Ar įsivaizduojate šalies vadovą, vietoj šuniuko už pavadėlio tempiantį rašomąjį stalą ir kėdę? Klausimas, atrodytų, absurdiškas, bet pastaruoju metu Lenkijoje plinta būtent tokios premjerės Ewos Kopacz karikatūros.

E.Kopacz vasarą kukliai keliauja po Lenkiją traukiniu, bet paaiškėjo, kad atgal į Varšuvą premjerę visada parveža limuzinas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
E.Kopacz vasarą kukliai keliauja po Lenkiją traukiniu, bet paaiškėjo, kad atgal į Varšuvą premjerę visada parveža limuzinas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Aug 4, 2015, 8:25 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 3:49 AM

Keistas pašaipas sukėlė pati premjerė, pareikalavusi, kad jai keliaujant po šalį kartu būtų gabenamas ir sunkvežimis vyriausybinių baldų. E.Kopacz nurodė, kad vasarą provincijos miestuose posėdžiauti nusprendę ministrai privalo naudotis tomis pat kėdėmis ir stalais kaip Varšuvoje.

Žurnalistams paskelbus apie tokius E.Kopacz įgeidžius, valdininkai iš pradžių bandė išsisukinėti. Esą kituose miestuose nėra tiek aukštos kokybės, kokios reikalauja premjerė, baldų.

Vėliau vis dėlto pripažinta, kad vyriausybės vadovė tokį nurodymą davė ne dėl silpnybės vyriausybiniams baldams, bet baimindamasi, jog kituose balduose gali būti įtaisyta klausymosi aparatūra.

Kratosi naujo įrašų skandalo

Žinoma, premjerei panišką baimę, esą ministrų kabineto pasitarimai gali būti slapta įrašinėjami, kelia prieš pusantrų metų kilęs pokalbių klausymosi skandalas. Jo centre atsidūrė restoranas „Sowa i przyjaciele“.

Vieno verslininko prašymu du padavėjai šio restorano VIP salėje tada įrašė kompromituojančius ministrų, kitų įtakingų politikų ir verslininkų pokalbius.

Įrašams patekus į žiniasklaidą, tuometis premjeras Donaldas Tuskas kaltaisiais įvardijo vien įrašų autorius ir pavaldinių neatstatydino.

Tokia D.Tusko arogancija labai pakenkė valdančiosios Piliečių platformos partijos (PPP) įvaizdžiui. Partiją pradėta vadinti korumpuota, jos populiarumas staigiai nusmuko. Būtent šis skandalas iš esmės nulėmė PPP remiamo Bronislawo Komorowskio pralaimėjimą prezidento rinkimuose.

O premjere tapusi E.Kopacz nusprendė gelbėti partijos įvaizdį prieš spalį vyksiančius Seimo rinkimus. Prieš du mėnesius ji atstatydino įrašuose susikompromitavusius dešimt savo pavaldinių, tarp jų ir buvusį Seimo pirmininką Radoslawą Sikorskį.

Tokį E.Kopacz ryžtą tautiečiai įvertino palankiai – sociologų apklausose tiek premjerės, tiek vyriausybės populiarumas ėmė po truputį kilti.

Baimę vadina liguista

Tiesa, išaiškėjusi tiesa apie baldų vežiojimosi po visą Lenkiją priežastis gali vėl nusmukdyti vyriausybės ir premjerės populiarumą. Net E.Kopacz ir PPP ištikimas dienraštis „Gazeta Wyborcza“ pripažino, kad premjerės įgeidžiai yra absurdiški.

Dienraštis paragino premjerę rengti viešus vyriausybės posėdžius ir liautis juokinti tautą su savimi vežiojantis baldus.

„Gazeta Wyborcza“ priminė, kad pilietinės organizacijos jau seniai prašo vyriausybės rengti atvirus posėdžius. Juk pasitarimai Seime ir savivaldybėse nuolat transliuojami per radiją bei televiziją.

Gerokai kandžiau premjerę vertina opozicija ir ją remianti žiniasklaida.

Kadangi premjerė atsisakė įvardinti, kiek kainavo ministrų kabineto posėdžiai Katovicuose, Lodzėje ir Vroclave, Seimo narys Jacekas Zalekas pareiškė, jog E.Kopacz yra pasirengusi iššvaistyti milijonines sumas, kad tik išsilaikytų valdžioje.

Be to, garsi apžvalgininkė Monika Olejnik pareiškė, kad istorija su baldais pakenks E.Kopacz, nes toks valstybės pinigų švaistymas piktina paprastus provincijos žmones.

Traukinius lydėjo limuzinai

Įtarimus dėl mokesčių mokėtojų pinigų švaistymo sustiprino ir tinklalapis „wPolityce“, pranešęs, kad E.Kopacz pažadais keliauti po šalį kuo pigiau – traukiniais – iš tiesų tik dumia akis.

Opozicijai kaltinant valdžią nebendravimu su paprastais žmonėmis ir jų problemų nesupratimu, premjerė pareiškė, kad vasarą važinės po šalį traukiniais ir jų salonuose, stotyse ir miestų gatvėse kalbėsis su tautiečiais.

Pažadai atrodė kilnūs, tačiau „wPolityce“ atskleidė, kad traukinį su E.Kopacz lydi virtinė vyriausybinių limuzinų, kurie premjerę ir kitus ministrus parveža atgal į Varšuvą.

Dar paaiškėjo, kad, premjerei traukiniu važiuojant į Gdanską, jos pargabenti buvo pasiųstas lėktuvas. Nors E.Kopacz į orlaivį taip ir neįsėdo, jo skrydis Lenkijos biudžetui vis vien kainavo 100 tūkst. zlotų (24 tūkst. eurų).

Apžvalgininkas Tomaszas Siekielskis spėja, kad E.Kopacz pageidavimas su savimi vežiotis baldų sunkvežimį bus įtrauktas į komiškiausių Lenkijos politikos istorijų žinyną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.