Lenkijoje verda aistros dėl seniausios motinos

60-metė lenkė Barbara Sienkiewicz tėvynėje per savaitę iš mažai kam girdėtos aktorės tapo garsenybe. Ji sukėlė audringus ginčus, kai pasigyrė, kad sulaukusi 59 metų sugebėjo pastoti natūraliu būdu ir prieš 9 mėnesius pagimdyti sveikus dvynukus.

60 metų sulaukusi B.Sienkiewicz tvirtina pastojusi natūraliai, bet įtariama, kad jai buvo atliktas dirbtinis apvaisinimas.<br>AP nuotr.
60 metų sulaukusi B.Sienkiewicz tvirtina pastojusi natūraliai, bet įtariama, kad jai buvo atliktas dirbtinis apvaisinimas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2015-08-19 11:09, atnaujinta 2017-10-20 00:01

Tvirtindama, jog yra seniausia natūraliai pastojusi gimdyvė Lenkijoje, B.Sienkiewicz atviru laišku kreipėsi į premjerę Ewą Kopacz su prašymu, kad valstybė skirtų jai specialų priedą prie pensijos.

Mat 1066 zlotų pensijos, kuri Lenkijoje mokama 60 metų sulaukusiems aktoriams, jai esą neužtenka naujagimiams išlaikyti.

Lenkijoje gimdyvėms yra mokama 500 zlotų mėnesinė pašalpa, tačiau ji nėra numatyta pensininkėms. Tad B.Sienkiewicz reikalauja skirti jai paramą išimties tvarka.

Moteris dar pasiskundė ir tuo, kad kartu su iš lovos nesikeliančia neįgalia savo motina gyvena ankštame 37 kvadratinių metrų bute.

Šis laiškas premjerei ir faktas, kad gimdyti ryžosi sąlygų auginti vaikus neturinti pensininkė, suskaldė Lenkijos visuomenę.

Žiniasklaidoje mirga įtarimai, esą aktorė pastojo po dirbtinio apvaisinimo ir gudria melagyste siekia išprašyti iš valstybės paramos.

Tiesa, kiti patikėjo B.Sienkiewicz ir pradėjo siųsti jai pinigus ir dovanas.

Medikai įtaria apgaulę

Šalies medicinos autoritetai vieningai skelbia esantys įsitikinę, kad B.Sienkiewicz galėjo pastoti tik dirbtiniu būdu.

Poznanės universitetinės ligoninės Nevaisingumo skyriaus vedėjas profesorius Leszekas Pawelczykas tvirtina, kad tokio amžiaus moterų organizme kiaušinėliai jau nesiformuoja.

O Balstogės klinikinės ligoninės profesorius Waldemaras Kuczynskis, pirmasis šalyje prieš trisdešimt metų pradėjęs daryti dirbtinio apvaisinimo procedūras, pareiškė, kad B.Sienkiewicz, kuri giriasi natūraliu pastojimu, reikia siųsti pas psichologus.

Žurnalistų paprašyta parodyti medicinos kortelę apie gimdymo eigą B.Sienkiewicz atsisakė tai padaryti. Bet toliau užsispyrusi tvirtina, kad Dievui padedant įvyko stebuklas ir ji natūraliai pastojo.

Be to, paklausta, kodėl prašo pagalbos iš valstybės, o ne iš dvynukų tėvo, moteris pareiškė, kad taip jau susitarta: tėvas neturės jokių teisių į vaikus, o motina nereikalaus iš jo alimentų.

Toks išsisukinėjimas tik dar labiau sustiprino įtarimus, kad vaikų tėvas yra nežinomas, nes B.Sienkiewicz pastojo nuo anoniminio spermos donoro.

Lenkijos internautai primena, kad dirbtinio apvaisinimo procedūros kainuoja keliolika tūkstančių zlotų. Tad jei B.Sienkiewicz rado lėšų tokiai procedūrai, turi jų sukaupusi ir vaikams auginti.

Dalis apžvalgininkų B.Sienkiewicz vadina neatsakinga savanaude, nesugebėsiančia užauginti vaikų, ir siūlo mažylius perduoti globos namams.

Lenkai siunčia dovanas

Vis dėlto dalis tautiečių užtaria senyvą gimdyvę.

Pareiškę, kad su Dievo pagalba viskas įmanoma, jie ėmė siųsti dvynių motinai dovanas, pinigus.

Įsižeidusi dėl įtarimų apgavyste B.Sienkiewicz paprašė tokias dovanas siųsti vaikų namams. Esą ji tiesiog nori tokios pašalpos, kokią gauna visos šalies gimdyvės.

Tiesa, moters nuoširdumu tikėti neskubama. Siekdama pateisinti savo sprendimą gimdyti B.Sienkiewicz pradėjo girtis ne tik savo pamaldumu, bet ir tuo, kad jos motina kovojo 1944 metų Varšuvos sukilime prieš nacius. Esą ji yra patriotė, norinti šaliai užauginti du vaikus.

Pasakojimais apie natūralų pastojimą pradėjo abejoti net B.Sienkiewicz gimdymo istoriją ir jos kreipimąsi į premjerę spaudai paviešinęs Lenkijos scenos artistų sąjungos pirmininkas Olgierdas Lukaszewiczius.

Jis ėmė apgailestauti, kad aklai patikėjo B.Sienkiewicz teiginiais apie natūralų pastojimą. Bet pridūrė: „Net jeigu ji melavo, esant dabartinei situacijai dėl dvynukų gerovės reikėtų šį melą toleruoti.“

Partijos dvejoja dėl paramos

B.Sienkiewicz laiškas, išsiųstas kaip tik prasidėjus Seimo rinkimų kampanijai, sukėlė keblumų tiek premjerei E.Kopacz, tiek opozicijos lyderiams.

Piliečių platformos partijai vadovaujanti premjerė save reklamuoja šūkiu „Klausau, suprantu, padedu“. Taip ji nori parodyti, kad siekia suprasti paprastų žmonių problemas.

Kadangi B.Sienkiewicz atvejui šis šūkis tinka, E.Kopacz pagalbos prašymo atmesti tarsi ir nederėtų. Tačiau premjerė negali nepaisyti konstitucijos.

Teisininkai jau pareiškė, kad išskirtinė parama B.Sienkiewicz pažeistų įstatymus, ir priminė, jog sunkiai gyvena daug gimdyvių, tačiau joms išimtys nesudaromos.

Opozicinė Teisės ir teisingumo partija tarsi ir norėtų užtarti uolia katalike besiskelbiančią B.Sienkiewicz, tačiau prisibijo, kad aktorės kalbos apie natūralų pastojimą gali būti melagingos.

Ši partija yra dirbtinio apvaisinimo priešininkė ir pergalės Seimo rinkimuose atveju ketina įstatymu apriboti tokių procedūrų taikymą.

Televizija TVN diskusiją apie B.Sienkiewicz apibendrino taip – tikėtina, kad aktorė, iki šiol pasižymėjusi tiktai nedideliais, nereikšmingais vaidmenimis serialuose, nusprendė įsiveržti į didžiąją sceną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.