Graikijos prezidentas paprašė opozicijos suformuoti vyriausybę

Graikijos prezidentas

Pasitraukiantis premjeras A.Tsipras ketvirtadienį ilgai kalbėjosi su prezidentu P.Pavlopoulosu.<br>AP nuotr.
Pasitraukiantis premjeras A.Tsipras ketvirtadienį ilgai kalbėjosi su prezidentu P.Pavlopoulosu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

2015-08-21 13:05, atnaujinta 2017-10-19 15:31

Tačiau opozicija turi mažai galimybių susivienyti ir suformuoti vyriausybę taip greitai, todėl Graikija, krečiama jau ilgiau negu penkerius metus besitęsiančios ir gilėjančios finansų krizės, veikiausiai žengia į jau penktus nacionalinius rinkimus per pastaruosius šešerius metus.

Nors pergalė juose prognozuojama A.Tsiprui, tikėtina, kad jam nepavyks užsitikrinti absoliučios daugumos. Tokiu atveju tektų mėginti sudaryti koalicinę vyriausybę, kuriai gali būti sudėtinga priimti sprendimus bei juos įgyvendinti.

Griežtosios linijos šalininkai A.Tsipro radikalioje kairiojoje partijoje „Syriza“ penktadienį paskelbė atsiskiriantys ir įkuriantys nepriklausomą frakcija, kuri bus trečioji didžiausia parlamente.

Atsistatydinančios vyriausybės pareigūnai sako, kad labiausiai tikėtina naujų rinkimų data – rugsėjo 20-oji. Tokiu atveju balsavimas vyktų praėjus vos aštuoniems mėnesiams po to, kai A.Tsipras buvo išrinktas žadėdamas sustabdyti šalies skolintojų reikalavimu vykdomą griežto taupymo politiką.

Vis dėlto premjeras buvo priverstas sutikti su tolesniu biudžeto išlaidų karpymu ir mokesčių didinimu, kad užsitikrintų trečią pagalbos paketą, Graikijos ekonomikai atsidūrus prie žlugimo ribos.

Prezidentas Prokopis Pavlopoulos penktadienį susitiko su konservatyvios Naujosios demokratijos partijos lyderiu Evangelos Meimarakis ir paprašė, kad jis suformuotų vyriausybę.

E.Meimarakiui buvo suteiktos trys dienos mėginti sudaryti koaliciją, o jeigu to nepavyktų padaryti, mandatas atiteks trečiai didžiausiai frakcijai – nuo „Syriza“ atskilusiai radikaliajai grupei, pasivadinusiai Liaudies vienybės frakcija, kuriai vadovauja buvęs energetikos ministras Panagiotis Lafazanis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.