Iš Estijos grįžusio Lenkijos prezidento laukė skandalas

Iš pirmojo oficialaus vizito užsienyje – Estijoje – sugrįžusio Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos namie laukė nemaloni staigmena. Įtakingas savaitraštis „Newsweek“ jį apkaltino sukčiavimu.

Lenkijos prezidentu vos dvi savaites dirbantis A.Duda įsivėlė į pirmąjį skandalą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos prezidentu vos dvi savaites dirbantis A.Duda įsivėlė į pirmąjį skandalą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Aug 25, 2015, 10:21 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 1:31 AM

Vakar pradėtas pardavinėti naujas savaitraščio numeris sukėlė tikrą politinės bombos efektą, mat A.Duda prezidentu dirba vos dvi savaites.

„Newsweek“ teigia, kad 2012–2014 m. tuometis seimūnas A.Duda meluodavo Seimo kanceliarijai, kad skrenda į susitikimus su rinkėjais, nors iš tikrųjų vykdavo skaityti paskaitų į vieną aukštąją mokyklą.

17 lėktuvo skrydžių iš Varšuvos į Poznanę ir atgal bei šešioms nakvynėms viešbučiuose A.Duda išleido 11 tūkstančių zlotų (2,6 tūkst. eurų).

Anot „Newsweek“ redaktoriaus Tomaszo Liso, tokia suma nėra didelė, tačiau kalbant apie šalies prezidentą – labai reikšminga, nes kelia abejonių dėl prezidento sąžiningumo.

Jeigu A.Duda neįrodys, kad vyko į susitikimus su rinkėjais, o ne uždarbiauti skaitydamas paskaitas, bus galima daryti išvadą, jog jis meluodamas savinosi iš Seimo kanceliarijos mokesčių mokėtojų pinigus.

Į klausimus neatsakė

„Newsweek“ žurnalistai savo kaltinimus pagrindė kruopščiu tyrimu ir kreipėsi į A.Dudą, kad jis išsklaidytų kilusias abejones.

Bet kai prezidentas neatsakė į korespondentų klausimus, savaitraštis ryžosi viešai išdėstyti abejones dėl A.Dudos sąžiningumo.

Į Seimą A.Duda buvo išrinktas Mažosios Lenkijos regione, o savo biurą susitikimams su rinkėjais buvo įsteigęs Krokuvoje.

Minėti skrydžiai buvo vykdomi į Didžiosios Lenkijos regione esančią Poznanę, kur A.Duda neturėjo biuro ir nesusitikdavo su rinkėjais.

Už paskaitų skaitymą nuo Poznanės 60 kilometrų nutolusio Naujojo Tomyslio pedagogikos ir administravimo aukštojoje mokykloje A.Duda per ketverius metus uždirbo 280 tūkst. zlotų.

Žurnalistai išsiaiškino, kad tariami A.Dudos susitikimai su rinkėjai nebuvo įtraukti į Teisės ir teisingumo partijos (TTP), kuriai jis atstovauja, ataskaitas. Be to, apie tai nieko nerašė vietos žiniasklaida. Net TTP aktyvistai Poznanėje ir Naujajame Tomyslyje pareiškė, kad vienintelis A.Dudos kelionių pas juos tikslas buvo dėstytojavimas.

Melavimu įtarė ir anksčiau

Kad A.Duda esą elgiasi nesąžiningai, prieš tris mėnesius buvo kilę įtarimų ir Varšuvos prokuratūrai.

Pastaroji nusprendė patikrinti pranešimus, kad keturi TTP europarlamentarai – vienas jų buvo nuo 2014 metų Briuselyje dirbęs A.Duda – apmokamais patarėjais neteisėtai įdarbina partijos funkcionierius.

Spauda Varšuvoje tada rašė, kad europarlamentarų patarėjais buvo fiktyviai įdarbinami TTP nariai, kurie netgi niekada nėra buvę Briuselyje. Antai tokia patarėja buvo įdarbinta TTP pirmininko Jaroslawo Kaczynskio motinos slaugė ir vizažistė.

Spėjama, jog TTP būstinės Varšuvoje darbuotojus įdarbinti europarlamentarų patarėjais buvo nuspręsta siekiant, kad partija galėtų sutaupyti daugiau lėšų Seimo rinkimų kampanijai.

Tokiu nesąžiningu būdu buvo apeinama Europos Parlamento (EP) instrukcija, draudžianti patarėjais įdarbinti partijų funkcionierius.

Prieš pusmetį EP pirmininkas Martinas Schulzas apskundė kontrolieriams judėjimo „Nacionalinis frontas“ delegatus iš Prancūzijos, irgi įtartus tuo, jog patarėjais samdosi kolegas partijoje.

A.Duda savo patarėjais Briuselyje buvo įdarbinęs net šešiolika žmonių.

Dėl panašios aferos išmetė

Kad dievobaimingai sąžininga besivadinančioje TTP finansinių suktybių pasitaiko ne mažiau nei kitose partijose, paliudijo ir praėjusių metų pabaigoje kilęs vadinamasis Madrido skandalas.

Jo epicentre atsidūrė TTP atstovas spaudai, J.Kaczynskio dešinioji ranka Adamas Hofmanas ir dar du Seimo nariai.

Valdančiuosius vagimis ir bedieviais vadinęs A.Hofmanas su kolegomis apgavo Seimo kanceliariją, kai pareiškė, kad į vienos Europos Tarybos (ET) komisijos posėdį Ispanijos sostinėje Madride vyksta nuosavais automobiliais.

Iš Seimo buhalterijos paėmę keliolika tūkstančių zlotų vyriškiai į Madridą nuskrido pigių skrydžių bendrovės lėktuvu.

Netrukus paaiškėjo, kad trijulė nuolat rengė tokius triukus keliaudama į užsienį, o Madride net nedalyvavo ET posėdžiuose – jie kartu su žmonomis puotavo.

Visi trys Seimo nariai buvo pašalinti iš TTP, kad nepakenktų partijos įvaizdžiui prieš savivaldos rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.