Europarlamentarai ragina pakeisti prieglobsčio taisykles

Europiečiai turi daug tabu

Ar milijardo eurų neatidėliotina parama gali išspręsti bėglių į Europą krizę?<br>AFP nuotr.
Ar milijardo eurų neatidėliotina parama gali išspręsti bėglių į Europą krizę?<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 6, 2015, 2:48 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 5:56 PM

Daugelis EP narių išreiškė nusivylimą dėl to, kad Europos Vadovų Taryboje trūksta ryžto sureguliuoti didžiausią po Antrojo pasaulinio karo kilusią pabėgėlių krizę. Dalis europarlamentarų ragino reformuoti Dublino taisykles, nustatančias prieglobsčio suteikimo tvarką, atverti legalios migracijos kanalus ir kovoti su kontrabandininkų tinklais. Diskusijoje taip pat buvo raginama stiprinti ES išorinių sienų apsaugą ir „karštuose taškuose“ identifikuoti bei registruoti migrantus, paimant jų pirštų atspaudus.

Krizės akivaizdoje turime parodyti žmonėms, kad esame pajėgūs rasti sprendimus, – pažymėjo Europos liaudies partijos lyderis Manfredas Weberis. – Mums nereikia naujų idėjų, reikia įgyvendinti esamas, o šito trūksta“.

„Sienos, egoizmas, neapykanta ir negatyvi retorika rodo, kad nesugebame spręsti problemų“, – teigė Socialistų ir demokratų lyderis Gianni Pittella.

Europiečiai turi daug tabu

Ryszardas Antoni Legutko ragino ieškoti ilgalaikio pabėgėlių krizės sprendimo. „Kokie yra mūsų galutiniai tikslai? – klausė jis. – Bijau, kad europiečiai turi tokią stiprią su imigracija susijusių tabu ir draudimų sistemą, jog nedaug vilties, kad vyks racionali diskusija“.

Liberalų ir demokratų lyderis Guy Verhofstadtas ragino ES ir jos šalių vyriausybes aktyviau spręsti pabėgėlių krizę bei imtis iniciatyvos spręsti Sirijos konfliktą. „Mes, o ne rusai ar amerikiečiai kenčiame nuo padarinių“, – pridūrė jis.

Pablas Iglesijas pažymėjo, kad „Europos užsienio politika per 15 pastarųjų metų nepadėjo užbaigti nei karų, nei krizių“.

Vienas Žaliųjų lyderių Philippe Lambertsas teigė, kad ES galėtų priimtų daugiau pabėgėlių. „ES dalis pasaulio BVP yra 23,7 proc., o 160 tūkst. pabėgėlių, kuriuos Taryba sutiko paskirstyti, tesudaro 0,2 proc. pasaulio pabėgėlių“, – kalbėjo jis.

Fabio Massimo Castaldo pažymėjo, kad pabėgėlių krizė virto ES vidaus krize, nes „atkuriamos vidaus sienos ir kyla grėsmė mūsų visų stabilumui bei solidarumui“.

Louis Aliotas ragino padėti pasienio šalims, tokioms kaip Italija ir Vengrija, ir „nustoti stigmatizuoti (Vengrijos premjerą) Viktorą Orbaną, kuris puikiai tvarkosi krizės akivaizdoje“.

Europa atvira ateinantiems pro duris, o ne lipantiems pro langą

Diskusijoje kalbėjęs Rolandas Paksas klausė: „Ar milijardo eurų neatidėliotina parama gali išspręsti bėglių į Europą krizę? Manau, kad ne. Kol kas Europos žmonės nemato jokių konkrečių veiksmų, šalinančių Afrikos žmonių perkėlimo į Europą priežastis. Bandymų įveikti pasekmes rezultatas – antidemokratiška valstybių suverenumą ribojanti pabėgėlių padalinimo pagal kvotas politika. Ne ką mažesnė problema – kiauros išorinės ES sienos, o savo vidines sienas užtverti bandančios valstybės skelbiamos vos ne Europos priešais. Valios primetimas valstybėms, kurios nesutinka su kvotų politika, yra tiesioginis kišimasis į jų suverenitetą ir nepriklausomybę“.

Anot jo, „pabėgėlių antplūdis į Europą – tai ateities krizės užuomazgos. Galime ir privalome nuo jos apsiginti, tik turėkime pakankamai ryžto ir principingumo. Europa niekam ir už nieką nėra skolinga, ji atvira svečiams, bet ateinantiems prie paradinių durų, o ne į namus lipantiems per langą. Visuomenė laukia, kad mes pradėtume tuos namus ginti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.