A. Merkel patvirtino: tik vokiečiai kalti dėl Holokausto

Vokietijos kanclerei trečiadienį teko nemaloni pareiga dar kartą patvirtinti, kad jos šalis yra atsakinga dėl Holokausto. Angelai Merkel teko tai daryti atsakant į Izraelio premjero kaltinimus, kad Adolfui Hitleriui mintį dėl žydų genocido pakišo palestiniečių lyderis.

Bendroje spaudos konferencijoje su B.Netanyahu A.Merkel patikino, kad atsakomybė už Holokaustą krenta tik ant Vokietijos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Bendroje spaudos konferencijoje su B.Netanyahu A.Merkel patikino, kad atsakomybė už Holokaustą krenta tik ant Vokietijos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2015, 12:24 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 1:10 PM

Benjaminas Netanyahu vakar sukėlė pasipiktinimą pareikšdamas, kad A.Hitleris iš pradžių norėjo tik ištremti žydus iš Vokietijos, tačiau jis persigalvojo po pokalbio su Jeruzalės muftijumi Haju Aminu al-Husseini.

Izraelio vyriausybės vadovas tokius kaltinimus išreiškė prieš kelionę į Berlyną. Tačiau bendroje spaudos konferencijoje A.Merkel patikino, kad atsakomybė už Holokaustą krinta tik ant Vokietijos.

„Mes nesikratome atsakomybės dėl Holokausto“, – pareiškė Vokietijos kanclerė.

Jos atstovas Steffenas Seibertas prieš Berlyne prasidedančias derybas tarp JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry ir B.Netanyahu taip pat patvirtino, kad tai – tik Vokietijos kaltė.

„Kalbėdamas Vokietijos vyriausybės vardu, galiu patikinti, kad visi vokiečiai puikiai žino žiauraus ir žmogžudiško fanatizmo persunktą Vokietijos nacionalsocialistų valdymo istoriją. Jos metu buvo pradėta necivilizuoto elgesio banga, kurią dabar vadiname Šoa“, – hebrajų kalbos terminą apibūdinti Holokaustui panaudojo S.Seibertas.

Kanclerės atstovas taip pat pareiškė, kad šis istorinis faktas ne veltui yra dėstomas Vokietijos mokyklose, kadangi to niekada negalima pamiršti.

„Nematau priežasties, kodėl mes turėtume kitaip žvelgti į istoriją. Žinome, kad šis nusikaltimas žmogiškumui yra tik mūsų kaltė“, – pridėjo S.Seibertas.

B.Netanyahu bandė nugesinti priešiškai sutiktus teiginius, tačiau jų pilnai neatsisakė.

„Neketinau atleisti A.Hitlerio nuo jo velniškos atsakomybės už Europos žydų naikinimą. Bet taip pat absurdiška ignoruoti, kokį vaidmenį atliko muftijus“, – paaiškino B.Netanyahu.

Keli istorikai paprieštaravo Izraelio premjero istorijos interpretacijai. Anot jų, nors H.A.al-Husseini buvo susitikęs su A.Hitleriu 1941 metais, pastarasis apie savo norus išžudyti žydų tautą jau kalbėjo prieš dvejus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.