Išgąsdinti griežtėjančių taisyklių pabėgėliai palieka Švediją

Vis daugiau į Švediją atvykusių prieglobsčio prašytojų nebenori ten gyventi, nes šalies vyriausybė nusprendė žmonėms suteikti laikinus leidimus gyventi ir riboti galimybę į šalį atsivežti šeimas, rašo „The Local“.

Padvigubėjo pabėgėlių, kurie atsiima prieglobsčio prašymus Švedijoje.<br>„AFP“/ „Scanpix“ nuotr.
Padvigubėjo pabėgėlių, kurie atsiima prieglobsčio prašymus Švedijoje.<br>„AFP“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2015, 8:10 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 4:27 AM

Švedijos transliuotojo SVT atlikto tyrimo duomenimis, nors jie įveikė brangiai kainavusią ir sekinamą kelionę iš Artimųjų Rytų į Šiaurę, šimtai žmonių, kurie anksčiau siekė prieglobsčio Švedijoje, panoro grįžti namo.

Pasak SVT, kiekvieną šių metų mėnesį maždaug 300 žmonių atsiimdavo prašymus, tačiau lapkritį šis skaičius išaugo daugiau nei dvigubai ir pasiekė 627.

Tokie pokyčiai sutapo su valdžios sprendimu sustiprinti patikrą prie valstybės sienų ir atšaukti anksčiau duotą pažadą suteikti leidimą nuolat gyventi šalyje visiems Sirijos pabėgėliams, kuriems bus duotas prieglobstis.

Transliuotojo gauti duomenys taip pat rodo, kad per pirmąsias dešimt gruodžio dienų prašymus atsiėmė jau 239 žmonės.

SVT manymu, daugelis šių žmonių buvo vyrai, kurie atkeliavo į Švediją vieni ir dabar jau nėra tikri, kad ateityje į šalį galės atvykti ir jų artimieji, nes 2016 metais šiuo atžvilgiu bus pradedama taikyti griežtesnes taisykles.

Pasak transliuotojo, kai kurie pabėgėliai, kuriems trūksta dokumentų, galbūt galės palikti šalį nepranešę apie tai Švedijos migracijos tarnybai.

Irako piliečiai gali gauti naujus pasus per savo agentūrą ir išskristi kitur.

„Nenoriu grįžti. Rizikavau gyvybe dėl savo vaikų ateities. Nenoriu, kad jiems tektų gyventi taip pat, kaip gyvenome mes, ir regėti karą, žudynes bei nesėkmingai išrinktas vyriausybes“ – sakė Irako pilietis Omaras Ali.

Pastarosiomis savaitėmis, po Švedijos vyriausybės pranešimų apie taisyklių sugriežtinimą, taip pat krito pabėgėlių, kurie prašo prieglobsčio, skaičius.

Švedijos migracijos agentūros duomenimis, spalį per savaitę užregistruota apie 10 tūkst. žmonių, o per pirmąsias septynias gruodžio dienas visoje Švedijoje prieglobsčio prašė 4721 žmogus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.