J. C. Junckeris: „Mes, europiečiai, turime vieną sieną“

Europos

„Negalime gaišti laiko“, – sakė J.C. Junckeris, ragindamas Europos Vadovų Tarybą ir Europarlamentą svarstyti šiuo planus „skubos tvarka“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Negalime gaišti laiko“, – sakė J.C. Junckeris, ragindamas Europos Vadovų Tarybą ir Europarlamentą svarstyti šiuo planus „skubos tvarka“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2015, 12:26 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 2:22 AM

J.-C.Junckeris sakė Europos Parlamentui Prancūzijos rytiniame Strasbūro mieste, kad nėra „laiko veikti kaip įprasta“, kai daugybė prieglobsčio ieškotojų, daugiausiai pabėgėlių iš karo krečiamos Sirijos, užplūdo ES, lengvai kirsdami bloko išorines sienas.

„Mes, europiečiai, nebeturime daug sienų. Turime vieną ir turime bendrą atsakomybę ją saugoti, – pabrėžė jis. – Europos sienų ir pakrančių apsaugos tarnyba nėra atsakymas į naują poreikį. Europos sienų ir pakrančių apsaugos tarnyba turi ištaisyti mūsų Šengeno sistemos silpnąsias vietas. Mes užbaigiame tai, ką turėjome padaryti nuo pat pradžių.“

„Leiskite man visiškai aiškiai pasakyti, jog kol aš vadovauju, darysime viską, kad apsaugotume, ką esame sukūrę, ir kad darytume tai stipriau ir geriau“, – aiškino J.-C.Junckeris.

„Norime ginti viską, kam atstovauja Šengenas, ir leiskit man pasakyti – Šengenas čia išliks!“ – pridūrė Europos Komisijos vadovas.

Šengeno sutartis, laikoma vienu iš svarbiausių bloko pasiekimų, užtikrina laisvą žmonių ir prekių judėjimą per vidines sienas zonoje, kuriai priklauso dauguma iš 28 ES šalių.

Migrantų krizė, per kurią į Europą atvyko apie 1 mln. žmonių – daugiausiai per Graikiją ir Italiją – tapo itin sunkiu išbandymu Šengeno įsipareigojimams, o kelios ES šalys laikinai atkūrė sienų kontrolę, mėgindamos pristabdyti šį antplūdį.

Antradienį Europos Komisija pristatė planus, pagal kuriuos turėtų būti įkurta nauja išorės sienų ir pakrančių tarnyba, kuri galėtų įsikišti netgi tais atvejais, kai krizės ištikta šalis neduoda tokio sutikimo, jeigu būtina atkurti saugumą.

Daugeliui ES šalių nepatiko ši nuostata, o Lenkija iškart ją atmetė, sakydama, kad tai reikštų nacionalinio suverenumo pažeidimą.

Europos Komisija, kuri yra aukščiausioji ES vykdomosios valdžios institucija, sakė, kad siūlomi nauji įgaliojimai nebūtų naudojami be didelio reikalo, taip pat pabrėžė, kad būtinas bendradarbiavimas su Bendrijos narėmis.

J.-C.Junckeris trečiadienį leido suprasti, kad tikisi, jog ši sutartis bus greitai priimta.

„Negalime gaišti laiko“, – sakė jis, ragindamas Europos Vadovų Tarybą ir Europarlamentą svarstyti šiuo planus „skubos tvarka“.

ES viršūnių susitikime, kuris vyks Briuselyje ketvirtadienį ir penktadienį, bus nagrinėjamas naujasis sienų kontrolės planas ir kitos priemonės, turinčios išspręsti didžiausią migrantų krizę Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.