Jungtinės Karalystės gyventojai linksta išstojimo iš ES link

Nors Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas ir tikisi, kad jam pavyks susitarti su Europos šalių lyderiais dėl geresnių jo valstybės sąlygų Europos Sąjungoje, rinkėjams tai nė motais, skelbia „Reuters“.

„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Per ateinančias savaites svarbu priimti sprendimus, kurie padėtų išlaikyti Jungtinę Karalystę Europos Sąjungos gretose“, – teigė A.Merkel.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
„Per ateinančias savaites svarbu priimti sprendimus, kurie padėtų išlaikyti Jungtinę Karalystę Europos Sąjungos gretose“, – teigė A.Merkel.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2016, 6:26 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 9:59 AM

„ORB“ atlikta visuomenės nuomonių apklausa rodo, jog dauguma britų palaiko Jungtinės Karalystės išstojimą iš Europos Sąjungos.

Apklausos stebina

Pasak apklausos, 43 procentai britų balsuotų už išstojimą iš Europos Sąjungos, 36 procentai – prieš. Dar 21 procentas kol kas neapsisprendė, kaip balsuotų.

Jei žmonėms negalima rinktis varianto „neturiu nuomonės“, skaičiai europinių ambicijų turintiems britams dar nepalankesni: 54 procentai jų tautiečių norėtų išstoti iš Europos Sąjungos. Pasilikti Sąjungoje sutiktų 46 procentai.

Šie skaičiai stebina, nes panašu, kad politiniame lygmenyje viskas klostosi taip, kaip Jungtinė Karalystė ir nori. D.Cameronas dar neseniai teigė tikįs, kad jam pavyks susitarti su Briuseliu dėl Jungtinės Karalystės bei Europos Sąjungos santykių reformos.

Svarbiausias jos bruožas – atleidimas nuo išmokų mokėjimo į šalį atvykstantiems imigrantams iš Europos.

Laukia sunkus referendumas

„ORB“ apklausa parodė, jog referendumas bus įtemptas. Rezultatas priklausys nuo to, kaip balsuos vis dar neapsisprendę piliečiai.

„Per paskutinius metus daugiau žmonių pradėjo jaustis labiau atitrūkę nuo Europos Sąjungos. Jei premjeras nori išvengti nelaimės, kažkas privalo pradėti aiškinti visuomenei, kodėl turėtumėme likti Sąjungos nare“, – tikino Johnny's Healdas, „ORB“ direktorius.

Jungtinės Karalystės pasitraukimas būtų sunkus smūgis Europos Sąjungai. Ji – antra didžiausia bendrijos ekonomika.

Už valstybės narystę pasisakantys Europos Sąjungos piliečiai perspėja, kad Jungtinei Karalystei pasitraukus iš bendrijos ją ištiktų ekonominė krizė, taip pat ir valstybės iširimas, nes Škotija galimai vėl balsuotų dėl nepriklausomybės.

Narystės priešininkai aiškina, kad Jungtinė Karalystė būtų stipresnė už Sąjungos ribų.

Vokietija mato Jungtinę Karalystę Europoje

Šiuo metu D.Cameronas keliauja po Europą bandydamas įtikinti šalininkus savo norimų reformų svarba.

Trečiadienį Jungtinės Karalystės premjeras susitiko su Vokietijos kanclere Angela Merkel. Prieš bendrą lyderių vakarienę kanclerė tikino, kad Jungtinė Karalystė – Vokietijos sąjungininkė, ir, kad ši valstybė itin svarbi Europos ekonominiuose bei užsienio politikos reikaluose.

„Per ateinančias savaites svarbu priimti sprendimus, kurie padėtų išlaikyti Jungtinę Karalystę Europos Sąjungos gretose“, – teigė A.Merkel.

Nepalaiko net vengrai

D.Cameronas taip pat vyks ir į Vengriją. Prieštaringai vertinamas šios šalies premjeras Viktoras Orbanas 2014 metais buvo vienintelis jo sąjungininkas Jungtinei Karalystei bandant užblokuoti Jeano Claude'o Junckerio paskyrimą Europos Komisijos prezidentu.

Vis dėlto šįkart Vengrija pritaria ne visiems Jungtinės Karalystės reikalavimams.

D.Camerono vyriausybė nori apriboti imigrantų iš Europos galimybes naudotis dirbančiųjų socialinėmis garantijomis. Tai, Vengrijos nuomone, neatitinka laisvo žmonių judėjimo Europos Sąjungoje principo.

„Europos Sąjunga siūlo daug gerų dalykų, tarp jų – laisvas žmonių judėjimas. Nors ir suprantame Jungtinės Karalystės problemas, mes nemanome, kad žingsnis atgal šioje srityje būtų teigiamas poslinkis Europos Sąjungos laimėjimuose“,- tikino Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.