Rytiečiai baksnoja Vokietijai: „Užpuolikai – gyvuliai“

Vidurio ir Rytų Europos šalių politikai, regis, tik ir laukė masinių lytinio pobūdžio užpuolimų Kelne. Duris migrantams pernai plačiai atlapojusi Vokietija dabar turi klausytis žodžių: „Sakėme, kad taip bus.“

Slovakijos ministras pirmininkas R.Fico migrantus Vokietijoje ironiškai pavadino „saugoma rūšimi“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Slovakijos ministras pirmininkas R.Fico migrantus Vokietijoje ironiškai pavadino „saugoma rūšimi“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2016-01-16 09:05, atnaujinta 2017-06-11 00:51

Įtakingų regiono lyderių nuomone, Kelne, kituose Vokietijos miestuose, taip pat Švedijoje įvykdytos atakos tiktai parodo, kad Angela Merkel suklydo paskelbdama, jog priims kone visus, kurie nori.

Ir nors Vokietijos vyriausybė jau skubiai griežtina migrantų priėmimo ir galimo išsiuntimo iš šalies tvarką, Vidurio ir Rytų Europoje nuotaikos taip paaštrėjo, kad, regis, kai kurios valstybės tiesiog spjaus į kvotų sistemą ir atsisakys priimti jaunus prieglobsčio prašytojus.

Būtent jauni agresyvūs marokiečiai ir alžyriečiai Kelne per Naujųjų metų sutiktuves priekabiavo prie daugybės moterų.

Skundus policijai pateikė apie 600 asmenų.

Bene aršiausia kritika skamba iš Slovakijos ministro pirmininko Roberto Fico lūpų.

Jis per debatus pareiškė, kad migrantai Vokietijoje tapo „saugoma rūšimi“.

„Ryšys tarp pernykštės migrantų bangos ir šių užpuolimų akivaizdus.

Daugiakultūrės Europos idėja žlugo. Migrantai negali būti integruoti, tai tiesiog neįmanoma.

Nenorime, kad tai, kas vyksta Vokietijoje, vyktų Slovakijoje“, – kalbėjo R.Fico.

Jis jau paragino sušaukti neeilinį ES viršūnių susitikimą ir jame aptarti sienų kontrolę, migracijos pažabojimą bei būdus išvengti, kad Senojo žemyno šalyse kurtųsi paralelinės svetimšalių visuomenės.

Panašių priekaištų daugiausia migrantų priimantiems vokiečiams ir švedams taip pat negailima Lenkijoje bei Rumunijoje.

Įtakingas buvęs šios valstybės prezidentas Traianas Basescu pareiškė, kad išpuoliai Kelne įrodo, jog Bukareštui reikėtų prisijungti prie kitų regiono šalių, prieštaraujančių pabėgėlių priėmimo kvotų sistemai.

Žinoma, aktyvi ir Vengrija, kuri praėjusiais metais nuo Pietų Serbijos atsitvėrė tvora ir atsisakė priimti migrantus.

Šalies premjeras Viktoras Orbanas pakartojo manantis, kad liberalizmą ištiko krizė ir kad Vokietijos žiniasklaida taikė savicenzūrą pranešdama apie užpuolimus Kelne – esą Vengrijoje spauda kur kas laisvesnė nei Vakarų Europoje.

Dešiniųjų pažiūrų dienraštyje „Magyar Hirlap“ pastarosiomis savaitėmis negailestingai pliekiamas tolerantiškas vakariečių požiūris į prieglobsčio prašytojus.

„Tie užpuolikai – gyvuliai iš Šiaurės Afrikos ir arabų šalių.

Kalbu apie hienas, o A.Merkel leidžia joms ėsti Europos vaikus“, – rašė artimas V.Orbano sąjungininkas Zsoltas Bayeris, vienas valdančiosios partijos „Fidesz“ įkūrėjų.

Konservatyvios pakraipos portalas „Magyar Idok“ žengė dar toliau: „Pasaulyje nėra bjauresnių pakalikų nei visi šie liberalūs paršai, knisantys Europos kapą.“

Pykčio nestinga ir pačioje Vokietijoje. Bavarijos politikas Peteris Dreieris, seniai kartojęs, kad ši žemė neišgali priimti didžiulio prieglobsčio prašytojų srauto, nusivylė, kai vyriausybė nė nesureagavo į pagalbos prašymus.

Todėl ketvirtadienį rytą jis įsodino 52 migrantus į išnuomotą autobusą ir išsiuntė juos į Berlyną. Po 7 valandų autobusas pasiekė A.Merkel biurą. („The Local“, „Der Spiegel“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.