JAV senatoriai sukritikavo demokratiją Lenkijoje

Trys JAV senatoriai laišku kreipėsi į Lenkijos premjerę, prašydami vyriausybę neišklysti iš demokratijos kelio bei nepažeidinėti žmogaus teisių, spaudos laisvės ir teismų nepriklausomybės.

Laišką Lenkijos premjerei pasirašė Vietnamo karo veteranas, buvęs kandidatas į JAV prezidentus, respublikonas Johnas McCainas,<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Laišką Lenkijos premjerei pasirašė Vietnamo karo veteranas, buvęs kandidatas į JAV prezidentus, respublikonas Johnas McCainas,<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt iš Varšuvos

2016-02-15 13:25, atnaujinta 2017-06-08 01:09

Laiškas netikėtai įsiutino Lenkijos vadovybę ir ši apkaltino amerikiečius vadovaujantis melaginga informacija bei neleistinai kišantis į šalies vidaus reikalus.

Vienas valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) parlamentaras net apkaltino senatorius skleidžiant kairuolišką propagandą ir ėmė gėdinti amerikiečius, kad kariuomenėje leidžia tarnauti gėjams.

Pasirašė Vietnamo karo veteranas

Laišką pasirašė Vietnamo karo veteranas ir buvęs kandidatas į JAV prezidentus respublikonas Johnas McCainas, Demokratų frakcijos senate vicepirmininkas Dickas Durbinas ir Senato užsienio reikalų komisijos atstovas Benas Cardinas.

Senatoriai priminė, kad palaiko gerus ryšius su JAV lenkų bendruomene ir pasisako už glaudų JAV ir Lenkijos bendradarbiavimą, tad jiems didelį nerimą ėmė kelti pastarieji politiniai įvykiai Varšuvoje. Kaip nerimą keliančius senatoriai įvardijo priimtus pakeitimus Konstitucinio Tribunolo bei visuomeninės žiniasklaidos įstatymuose, apribojusiais opozicijos teises.

Senatoriai savo laišką užbaigė tokiais žodžiais: „Demokratijos erozija Lenkijoje pakenktų liberalioms institucijoms, kurios sėkmingai prisideda prie gerbūvio, taikos, stabilumo ir tolerancijos Europoje, laikais, kai tokios institucijos yra ypatingai reikalingos“.

Premjerė atsikirto

Premjerė B.Szydlo į laišką atsakė viešu pareiškimu, kuriame senatorius apkaltino neišmanant Lenkijos reikalų ir susidarius klaidingą nuomonę. Anot premjerės, abu minėti įstatymų pakeitimai ne mažina, bet didina demokratiją, nes siekia užtikrinti teismų ir žiniasklaidos apolitiškumą ir neutralumą.

Premjerė tuo pačiu pareiškė, kad gera senatorių valia neturėtų pavirsti į pamokslavimą ir kišimąsi į Lenkijos vidaus reikalus. Anot B.Szydlo, senatoriams nepatiktų, jei kitų šalių parlamentarai imtų nurodinėti dėl JAV Konstitucijos ir vykdomos vidaus politikos.

Užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis pareiškė, kad senatorių laišką įkvėpė asmenys, kurie Lenkijai linki blogo.

Dar griežčiau JAV senatorius sukritikavo valdančiosios partijos narys Stanislowas Pieta. Pastarasis pareiškė, kad demokratija Lenkijoje klesti, o JAV senatoriai vietoje kairuoliško pamokslavimo Varšuvai geriau susirūpintų tuo, kokią gėdą JAV padarė sprendimas į kariuomenę priimti gėjus.

TTP karingumas dirbtinis

Tokia valdančiųjų reakcija į JAV senatorių laišką papiktino buvusį užsienio reikalų ministrą Andrzejų Olechowskį. Jis pareiškė, kad ragindami nesikišti į šalies reikalus Lenkijos vadovai senatoriams simboliškai parodė vidurinį pirštą, nors iš tikrųjų privalėjo pažadėti nebelaužyti demokratijos principų.

Žurnalo „Newsweek“ redaktorius Tomaszas Lisas pareiškė, kad su JAV senatoriais Lenkijos vadovai pasielgė kaip su neklaužadomis moksleiviais, nors šie niekada neslėpė simpatijų Lenkijai ir išsakė nuoširdų susirūpinimą.

Apžvalgininkai visgi atkreipė dėmesį, kad atsakymą JAV senatoriams B.Szydlo išplatino vien lenkų kalba, ir spėja, kad jis yra skirtas Lenkijos visuomenei. Tokį kovingumą TTP esą siekia pademonstruoti vien savo rinkėjams, o iš tiesų vyriausybė labai nerimauja dėl blogėjančio įvaizdžio JAV.

Mat TTP niekada neslėpė kritikos ES, esą siekiančiai apriboti Lenkijos suverenitetą, ir kaip pagrindinį užsienio partnerį nurodydavo JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.