Estijoje darbo neteko savo tikrąjį veidą atskleidęs gelbėtojas

Estijos gelbėjimo departamentas priėmė sprendimą atleisti iš darbo vienos Talino ugniagesių grupės vadą Sergejų Menkovą už tai, kad jis trečiadienį paniekinamai komentavo Nepriklausomybės dienos paradą. Ugniagesys paradą telefonu filmavo ir visaip iš jo tyčiojosi darbo metu, sėdėdamas tarnybiniame automobilyje, o vėliau filmuotą medžiagą su visais komentarais įkėlė į internetą.

Nepagarbiai komentavęs Nepriklausomybės dienos paradą Taline Estijos gelbėtojas neteko darbo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nepagarbiai komentavęs Nepriklausomybės dienos paradą Taline Estijos gelbėtojas neteko darbo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nepagarbiai komentavęs Nepriklausomybės dienos paradą Taline Estijos gelbėtojas neteko darbo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nepagarbiai komentavęs Nepriklausomybės dienos paradą Taline Estijos gelbėtojas neteko darbo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nepagarbiai komentavęs Nepriklausomybės dienos paradą Taline Estijos gelbėtojas neteko darbo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nepagarbiai komentavęs Nepriklausomybės dienos paradą Taline Estijos gelbėtojas neteko darbo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 25, 2016, 6:03 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 1:52 PM

Estijos interneto portalas postimees.ee praneša, kad tuo metu, kai S.Menkovas visaip niekino Nepriklausomybės dienos paradą, tarnybiniame automobilyje iš viso buvo penki žmonės. Atleidus vadą, dėl jo pavaldinių veiksmų pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Estijos ugniagesių atstovė Annika Koppel patvirtino, kad vienas gelbėtojas padarė tokį vaizdo įrašą, kurį su necenzūriniais komentarais paviešino socialiniuose tinkluose. Ji teigia, kad Gelbėjimo departamentas netoleruoja nepagarbaus elgesio Estijos Respublikos, ginkluotųjų pajėgų, sąjungininkų ir tautos atžvilgiu: „Nė vienas Gelbėjimo departamento darbuotojas negali taip elgtis“.

Tuo tarpu departamento generalinis direktorius Kuno Tammearu tvirtina, kad taip besielgiantiems žmonėms ne vieta Gelbėjimo departamente.

„Darbo santykiai su Sergejumi Menkovu bus nutraukti, o visos likusios komandos atžvilgiu pradėtas tarnybinis patikrinimas, – postimees.ee cituoja A.Koppel.

Kilus skandalui, vaizdo įrašą sukūręs ugniagesys netrukus jį pašalino iš interneto. Ir netrukus socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė savo komentarą: „Manau, kad Gelbėjimo departamentas manimi atsikratys su dideliu džiaugsmu. Na ką gi, aš savo jau atitarnavau. Dabar manęs laukia didelės permainos ir už 10 eurų per parą budėti namuose aš nenusiteikęs. Tikiuosi, kad man tarnybos draugai (būtent tarnybos draugai) bloguoju manęs neminės“.

Keiksmažodžių lavina

Vaizdo įrašas prasideda vėliavą nešančių kaukėtų kareivių vaizdu. Už kadro esantis vyras nieko nelaukdamas pradeda komentuoti greta vykstantį veiksmą: „Estijos specnazas. Su balaklavom, blyn... Žalias sektorius, mandagūs žmonės (aliuzija į Krymą užėmusius žaliuosius žmogeliukus, kuriuos Rusijoje vadina „mandagiais žmonėmis“ – red. past.)“

Šiems kareiviams praėjus, vyras stebisi: „Viskas? A, dar ne. Kažkur ten dar yra. Na, bl... ir ištempė 30 metrų tarp kolonų, bl... Dar net daugiau, bl... Gal net 50. P***u aš... Va čia tai paradas! Žinoma, jei taip, tai visą dieną bus galima vaikščioti, bl.. Įdėsiu visą tai į „Facebook“.

„O bl.. generolas eina visas medaliukais apsikabinėjęs. Kur gi jis kariavo, nach...?“

Savo bendro išsilavinimo spragas „komentatorius“ pademonstravo pasirodžius kareiviams, nešantiems Belgijos vėliavą. Belgų kariškiai su naikintuvais F-16 šiuo metu yra dislokuoti Emario bazėje maždaug 40 km už Talino ir atlieka NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse.

„Vokiečių vėliava. Ką, čia vokiečiai? Prancūzų legionas, bl... Mus išgelbės šitie keturi žmonės, bl...“, – pamatęs Belgijos vėliavą sako vyras.

„Lenkai, bl... – pro šalį nešant Latvijos vėliavą toliau komentuoja vyras. – Ne, čia lietuviai. Lietuviai, latviai, bl... Va, ir lenkai. Na, lenkai – jie seni kareivos yra. Čia suprantama“.

„Taip, bl... Maskva, bl...! Pavydėk, bl...! Žiūrėk, kiek kareivių eina mūsų gatvėmis, bl...! Tai tiesiog protu nesuvokiama. O kas čia per vėliava? Pederastų kažkokių?“

„Esesininkų anūkai!“

Tuo metu virš Talino, pagerbdami Estijos Nepriklausomybę, praskrido NATO naikintuvai. Į jų gausmą vyras suragavo emocingai: „Oj, mat tvoju! Girdite lėktuvus? Čia juk piz... NATO gynėjai, bl... Kažkoks dronas tai nuskrido“.

Kolonai išsitempus, vyras pradeda nerimauti: „Ei, paradas, bl... Mat tvoju, ten dar kažkur už kampo prie cerkvės yra. Kilometrą, bl..., ištempė. A! Čia gi nematomi kariai eina! Mat tvoju, kaip aš nesupratau! Priekyje – generolas, o iš paskos – nematomas frontas, bl... Net keiksmažodžių nemaskuosiu“

Vienu metu vyras pradeda nuobodžiauti. Jis filmuoja Talino gatvėse susirinkusius žmones ir sako: „Tauta, aišku džiaugiasi, kad tokius gynėjus turi. Va, minia susirinkusi. Štai jie! Na, aš jau pusė Estijos parodžiau, kur kiti kareiviai?“

Po kiek laiko jis pradeda stebėtis: „Visą kariuomenę čia sutraukė. O kas sieną saugo?“

Pasirodžius amerikiečių kariams sako: „Mūsų negr... Oj, mūsų draugai. Juodi, bl... Amerikiečiai? Kas čia su raudona vėliava eina? Irgi amerikiečiai. Iš batų matau, kad amerikiečiai. Pas mus taip nubausti nach..., vaikščiojo... Baudos batalione. Be diržų būdavo. O pas juos visa amerikiečių kariuomenė...“

Garbingą praeitį turintį Kuperjanovo pėstininkų batalioną „komentatorius“ išvadino piratais. O vėliau pridūrė: „Esesininkų anūkai!“

Batalionas pavadintas buvusio mokytojo Juliaus Kuperjanovo, iš pradžių tarnavusio carinės Rusijos armijoje, o vėliau įstojusio į Estijos kariuomenę ir XX a. pradžioje kovojusio už savo šalies nepriklausomybę.

1918 m. pabaigoje J.Kuperjanovui buvo patikėta išplėsti vieną batalioną, kurio pagrindą sudarė moksleiviai ir studentai, o pats batalionas buvo vadinamas Partizanų batalionu. Jis suvaidino didelį vaidmenį Estijos kovose už nepriklausomybę.

1919 m. vasario 2 d. J.Kuperjanovas žuvo. Po jo mirties batalionas oficialiai buvo pavadintas Juliaus Kuperjanovo partizanų batalionu.

Sovietų Sąjungai okupavus Estiją, 1940 m. batalionas buvo panaikintas. Atkūrus Estijos nepriklausomybę, atkurtas buvo ir Kuperjanovo pėstininkų batalionas (1992 m. kovo 9 d.).

Šiandien Estijos šauktiniai laiko garbe tarnauti šiame batalione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.