Į Slovakijos parlamentą pateko neonacių partija

Slovakijos parlamento rinkimus

R.Fico (kairėje) pripažino tikėjęsis, kad jo partija gaus bent 4–5 procentiniais punktais daugiau balsų<br>AFP nuotr.
R.Fico (kairėje) pripažino tikėjęsis, kad jo partija gaus bent 4–5 procentiniais punktais daugiau balsų<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2016, 11:59 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 2:38 PM

Be to, daugelį apstulbino faktas, kad į parlamentą pateko viena neonacių partija.

Suskaičiavus 99,9 proc. balsalapių beveik 6 tūkst. rinkimų apylinkių, Statistikos biuras sekmadienį paryčiais nurodė, kad premjero Roberto Fico, pasitelkusio griežtai antiimigracinę platformą, partija „Smer-SD“ (Smer-socialdemokratai) laimėjo surinkusi 28,3 proc. balsų ir užsitikrinusi 49 mandatus 150 vietų parlamente.

Vienos konservatyvios partijos lyderis šiuos rezultatus pavadino „dideliu žemės drebėjimu“ Slovakijos politikoje, o analitikai perspėjo, kad R.Fico bus sunku sukurpti koaliciją, kai iš viso aštuonios partijos peržengė 5 proc. balsų slenkstį ir pateko į parlamentą.

Palaikymas kairiesiems reikšmingai sumažėjo, palyginti su 2012 metų rinkimais, kai „Smer“ užsitikrino 44,4 proc. balsų ir galėjo vadovauti viena.

R.Fico pripažino tikėjęsis, kad jo partija gaus bent 4–5 procentiniais punktais daugiau balsų, bet tvirtino, kad „rezultatai yra neblogi“.

Premjeras pasisako už stiprų valstybės vaidmenį ekonomikoje, kritikuoja Vakarų šalių sankcijas Rusijai ir yra žinomas dėl griežtos prieš musulmonus nukreiptos retorikos. Vis dėlto Slovakija nepriklauso vadinamajam Balkanų maršrutui, per kurį į Europą plūsta šimtai tūkstančių pabėgėlių, o neseniai įvykęs mokytojų streikas dėl per mažų atlyginimų, masinis slaugytojų išėjimas iš darbo ir korupcijos skandalai sveikatos apsaugos sistemoje nustelbė migrantų krizę. Kita vertus, R.Fico migrantų klausimą padarė pagrindiniu savo rinkimų kampanijos akcentu.

Verslui palanki liberalų partija „Laisvė ir solidarumas“ (SaS) liko antra, surinkusi 12,1 proc. balsų ir gavusi 21 vietą parlamente. Tuo tarpu už centro dešiniąją „Paprastų žmonių“ partiją balsavo 11 proc. rinkėjų.

Ultranacionalistinė Slovakijos liaudies partija, kuri yra R.Fico potenciali partnerė, grįžo į parlamentą po ketverių metų pertraukos, surinkusi 8,6 proc. balsų, o tradicinė Krikščionių demokratų partija šioje 5,4 mln. gyventojų turinčioje daugiausiai katalikiškoje šalyje neperžengė 5 proc. balsų slenksčio.

Tačiau neonacių Liaudies partija-“Mūsų Slovakija“ dirbs parlamente, surinkusi 8,1 proc. balsų ir gavusi 14 vietų.

Šios partijos pirmininkas Marianas Kotleba anksčiau vadovavo uždraustam neonacių judėjimui „Slovėnų bendrija – liaudies partija“, organizavusiam protestus prieš romų tautybės žmones ir reiškusiam simpatijas Slovakijos nacių marionetinei valstybei, gyvavusiai per Antrąjį pasaulinį karą.

„Mūsų Slovakija“ sako, kad NATO yra teroristinė organizacija, taip pat griežtai kritikuoja Europos Sąjungą ir jos bendrąją valiutą eurą, kurią naudoja ir Slovakija.

Užsienio reikalų ministras Miroslavas Laičakas sakė, kad po M.Kotlebos sėkmės „Slovakijos įvaizdis Europoje bus komplikuotas. Mes išrinkome fašistą į parlamentą.“

R.Fico pareiškė, kad jo pareiga – sukurti reikšmingą vyriausybę. Premjeras nurodė, kad pirmasis neformalių konsultacijų su kitomis partijomis ratas prasidės sekmadienį.

Prognozuojamos įtemptos derybos vyks tuo metu, kai Slovakija ruošiasi pirmininkauti ES antrąjį 2016-ųjų pusmetį.

„Vyriausybės formavimas truks ilgiau negu ankstesniais kartais“, – pripažino R.Fico.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.