Lenkijoje su nevaisingumu bus kovojama maldomis

Lenkiją valdanti katalikiška Teisės ir teisingumo partija (TTP) nesiliauja stebinti medicinos pasaulį viduramžiškais pasiūlymais, kaip kovoti su nevaisingumu.

Lenkijos valdžia tiki, kad maldos yra ne mažiau veiksmingos nei dirbtinis apvaisinimas.<br>E.Butrimo nuotr.
Lenkijos valdžia tiki, kad maldos yra ne mažiau veiksmingos nei dirbtinis apvaisinimas.<br>E.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Mar 7, 2016, 9:11 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 10:23 AM

Keistus kovos su nevaisingumu metodus TTP ėmė propaguoti po to, kai, siekdama įsiteikti bažnyčiai, sunaikino valstybinę dirbtinio apvaisinimo programą. Iš karto po to sveikatos apsaugos viceministras Jaroslawas Pinkas kaip vieną iš alternatyvų  pastoti nurodė aptemptų glaudžių atsisakymą ir plačių apatinių kelnaičių dėvėjimą vyrams.

Be to, J.Pinkas paragino vyrus nesėdėti ant šildomų sėdynių automobiliuose ir nelaikyti įjungto kompiuterio ant kelių. Anot viceministro, visi šie veiksniai lemia vyrų lytinių organų perkaitimą, o tai gali turėti lemtingos reikšmės spermatozoidų kokybei ir nevaisingumui.

Garsiausias nevaisingumo problemų specialistas profesorius Slawomiras Wolczynskis tokius viceministro siūlymus pavadino nemoksliškais, išjuoksiančiais šalį visame pasaulyje. Nepaisant medicinos autoritetų kritikos, J.Pinko patarimus kaip veiksmingus ėmė reklamuoti katalikiška bei vyriausybę palaikanti žiniasklaida.

Prieš kelias dienas ji ėmė reklamuoti tariamai dar vieną efektyvią natūralią vaisingumo didinimo priemonę. Tai – XII amžiuje gyvenusio ispanų vienuolio Dominiko Guzmano, po mirties paskelbto šventuoju, sugalvotas vaisingumo diržas.

Šv. Dominikas nurodė tą diržą prieš sueitį užsidėti vyrams, o prieš tai kartu su savo žmona sukalbėti maldą, užrašytą ant diržo. Stebuklingą galią esą turi ne pats diržas, bet kalbamos maldos ir kreipimasis į Dievą padėti. Šv. Dominikas po mirties buvo pavadintas nevaisingų, nėščių bei gimdančių moterų globėju.

Šv. Dominiko vienuolyno Krokuvoje vadovės dabar sugalvojo ateiti į pagalbą valdančiajai TTP ir ėmė reklamuoti šį diržą, kaip alternatyvią priemonę dirbtiniam apvaisinimui. Vienuolės formaliai diržą siunčia nemokamai, tačiau prašo pervesti aukojamus pinigus į jų organizacijos sąskaitą banke.

Vienuolių siūlomas diržas tapo visuotiniu pašaipos objektu, tačiau dalis katalikų apžvalgininkų  ėmė jį ginti, kaip sukeliantį placebo – įsitikinimo – efektą. Ekspertai priminė, jog tokį pat placebo efektą gali sukelti ir kišenėje prietaringai laikoma pasaga ar kaštonas, tačiau šiuolaikinės medicinos jie atstoti negali.

Vos suformavusi vyriausybę TTP sustabdė programą, pagal kurią valstybė finansuodavo dirbtinio apvaisinimo procedūras neturtingoms poroms. Vien per dvejus metus, kai ši programa galiojo, vaikų susilaukė daugiau kaip keturi tūkstančiai porų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.