Suomija aiškinasi dėl padidėjusio spinduliuotės lygio

Suomijos pareigūnai pradėjo tyrimą dėl „itin išskirtinio“ radioaktyvaus cezio 137 spinduliuotės lygio padidėjimo Helsinkyje, antradienį informavo pareigūnai.

Suomijos pareigūnai pradėjo tyrimą dėl „itin išskirtinio“ radioaktyvaus cezio 137 spinduliuotės lygio padidėjimo Helsinkyje, antradienį informavo pareigūnai.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Suomijos pareigūnai pradėjo tyrimą dėl „itin išskirtinio“ radioaktyvaus cezio 137 spinduliuotės lygio padidėjimo Helsinkyje, antradienį informavo pareigūnai.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2016, 4:31 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 8:16 AM

Kaip pranešė Suomijos radiacijos ir branduolinio saugumo valdyba (STUK), nors praėjusią savaitę išaugęs radiacinis fonas pavojaus žmonių sveikatai nekelia, ji yra pasiryžusi išsiaiškinti tokio spinduliuotės padidėjimo priežastis.

„Pastebėjimas buvo itin išskirtinis, tačiau žiūrint iš branduolinio saugumo perspektyvos, toks cezio lygis neturi jokio poveikio žmonių sveikatai“, – sakė už spinduliuotės stebėjimą atsakingo skyriaus vadovė Tarja Ikaheimonen.

Pasak jos, nuo kovo 3 iki 4 dienos buvo nustatytas 4 000 mikrobekerelių radioaktyvaus cezio-137 kiekis viename kubiniame metre oro, kuris tūkstantį kartų viršija įprastą foną, tačiau sudaro tik vieną milijoninę dalį žmogaus sveikatai pavojingo lygio, kurio žmonės turėtų saugotis.

Po Černobylio branduolinės katastrofos 1986 metais spinduliuotės lygis Suomijoje kartais pakyla, ypač kai stiprus vėjas nuo žemės į orą pakelia radioaktyvias daleles.

Tačiau, pasak T.Ikaheimonen, šią savaitę pastebėtas spinduliuotės padidėjimas yra per didelis, kad jį galima būtų paaiškinti senomis radioaktyviomis dulkėmis.

Jos šaltinis kol kas nėra žinomas, be to, nebuvo užregistruota jokių avarijų Suomijoje, pranešė STUK.

Suomijoje veikia dvi atominės elektrinės, kuriose iš viso yra keturi reaktoriai. Viena jų yra vakarinėje Suomijos dalyje, o kita – į rytus nuo Helsinkio. Tačiau nė viena jų nepranešė apie jokius sutrikimus.

Tomis dienomis, kai buvo pastebėtas padidėjęs spinduliuotės lygis, vėjai pūtė iš rytų ir pietryčių, t.y. nuo Rusijos ir Estijos, bet T.Ikaheimenon sakė, kad dar per anksti tiksliai nurodyti konkrečią kryptį.

Cezis-137 naudojamas kai kuriose pramonės šakose, ligoninėse ir tyrimų centruose.

T.Ikaheimonen sakė, kad bet kokios nelaimės, susijusios su branduoliniais reaktoriais ar sprogimais, galimybė atmetama, nes tuomet spinduliuotę sukeltų visas kokteilis medžiagų, o STUK nustatė neįprastą lygį tik cezio.

Branduolinio saugumo tarnyba tebelaukia naujų matavimų iš dar septynių vietų Suomijoje, kad galima būtų nustatyti spinduliuotės mastą ir trukmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.