EP užsimojo milijonus leisti nuosaviems vairuotojams

Europos Parlamentas (EP) sulaukė kritikos dėl savo plano milijonus eurų išleisti naujam nuosavam automobilių parkui ir vairuotojams, kurie vežiotų parlamento narius, skelbia „The Guardian“.

Šiuo metu parlamentarai važinėja išnuomotomis mašinomis, kurias vairuoja laikinai pasamdyti vairuotojai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Šiuo metu parlamentarai važinėja išnuomotomis mašinomis, kurias vairuoja laikinai pasamdyti vairuotojai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2016, 10:05 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 3:33 AM

Užsimota sukurti privačią vairuotojų tarnybą, kuri galėtų po Briuselį ir Strasbūrą vežioti 751 parlamentarą.

Toks planas EP transporto kaštus papildomai išpūstų 3,7 mln. eurų – iki 10,6 mln. eurų sumos.

Plano juodraščiuose, kurie dar nėra patvirtinti, svarstoma priimti 110 naujų vairuotojų, o kasmet jų uniformoms išleisti apie 116 tūkst. eurų – beveik devynis kartus daugiau nei dabartinių vairuotojų apdarams.

Kaltino pinigų švaistymu

Euroskeptikai planus daugiau pinigų skirti transportui pavadino klasikiniu pavyzdžiu, kaip EP nariai vėjais švaisto mokesčių mokėtojų pinigus.

Tačiau už institucijos finansus atsakingo komiteto nariai pripažino, kad šis biudžetas beveik neabejotinai bus sumažintas.

„Esu labai sunerimusi dėl šių skaičių. Laikas, kai pateikiamas biudžetas, visada yra chaotiškas, tačiau turime susiimti ir kruopščiai jį apsvarstyti“, – teigė komitete dirbanti Jungtinės Karalystės europarlamentarė Catherine Bearder.

„Jeigu paprasti mokesčių mokėtojai žinotų, kaip jų pinigai yra švaistomi Briuselyje, jie susirinktų ir pasišlykštėję sudegintų šitą pastatą“, – spjaudėsi aštriais pasisakymais pagarsėjęs Jungtinės Karalystės Nepriklausomybės partijos vadovas Nigelas Farage'as.

Automobiliams skirtas biudžetas tikriausiai dar bus patobulintas kovo pabaigoje, kai EP nariai svarstys kitų metų biudžetą, dėl kurio balsuos balandį.

Limuzinų gali nesitikėti

Jeigu būtų nuspręsta įkurti vairuotojų tarnybą, ji darbą pradėtų tik nuo 2017 metų sausio 1-osios.

Tačiau net ir pritarus šiam planui, europarlamentarai gali nesitikėti, kad juos Briuselio ir Strasbūro gatvėmis vežios ilgi juodi limuzinai.

Tiesa, peržvelgus pasiūlymų juodraštį būtent tokia mintis ir gali kilti. Jame yra minimi limuzinai (pranc. limousines), tačiau tai prancūzų kalboje reiškia sedano tipo automobilį.

„Daugiau vilties, kad tai būtų nebloga „Audi“ ar BMW“, – teigė vienas EP šaltinis.

Negali užtikrinti saugumo

Parlamento teigimu, pokyčiai yra reikalingi tam, kad būtų užtikrintas EP narių saugumas.

Šiuo metu Briuselyje ir Strasbūre yra pasirašytos sutartys su dviem įmonėmis, kurios vežioja parlamentarus, tačiau ES saugumo tarnybos negali atlikti vairuotojų patikrų.

O valdžios pareigūnų nuomone, tai sudaro galimybę nežinomiems žmonėms lengvai įvažiuoti į parlamento požemines automobilių stovėjimo aikšteles.

2014 metais popiežiui Pranciškui viešint EP pastate Strasbūre, Prancūzijos ir Italijos valdžia pareikalavo didesnio saugumo.

Tad buvo atliktos vairuotojų patikros. Paaiškiėjo, kad penki iš jų anksčiau buvo susidūrę su teisėsauga, o vienas netgi buvo apkaltintas žmogžudyste. Todėl visi jie buvo atleisti iš darbo.

„Labai nedidelis atvejų skaičius yra susijęs su labai didele rizika, o tai kelia nerimą“, – teigė EP atstovė Marjory van den Broeke.

Jos teigimu, parlamento valdžia taip pat nuogąstavo dėl sutartimis pasamdytų vairuotojų atlyginimo ir darbo sąlygų.

Mat tokiu atveju, jeigu vairuotojų darbdaviai jiems mokėtų per mažai, galėtų nukentėti ir EP reputacija.

Būtent taip ir atsitiko 2015 metais, kai trys EP narių vairuotojai Strasbūre surengė spaudos konferenciją, kurioje pasiskundė, kad juos įdarbinusios įmonės „Biribin Europe“ mokamas darbo užmokestis yra mažesnis už minimalų atlyginimą.

Pati bendrovė tikino, kad vairuotojų kaltinimai yra nepagrįsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.