Varšuvoje dygsta protestuotojų palapinės: pasikartos Maidanas?

Didžiausios Lenkijos opozicinės Piliečių platformos partijos (PPP) lyderis Grzegorzas Schetyna šiandien radijuje „RMF FM“ pagrasė, jog Maidanas netrukus gali pasikartoti Varšuvoje.

Ar prie vyriausybės rūmų dieną naktį vykstančios demonstracijos peraugs į Lenkijos Maidaną?<br>Eldorado Butrimo nuotr.
Ar prie vyriausybės rūmų dieną naktį vykstančios demonstracijos peraugs į Lenkijos Maidaną?<br>Eldorado Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai lrytas.lt, Varšuva

2016-03-11 13:34, atnaujinta 2017-06-02 01:03

Garsus sovietmečio opozicionierius, PPP seimo narys Stefanas Niesiolowskis pareiškė, kad jei valdantieji nesiliaus pažeidinėti demokratijos ir ignoruos Vakarų šalių kritiką, opozicija bus priversta kovą perkelti į gatves.

Tokius gąsdinančius pareiškimus opozicijos lyderiai pareiškė po to, kai premjerė Beata Szydlo atsisakė pripažinti antradienį Konstitucinio tribunolo (KT) paskelbtą nuosprendį. KT neteisėtu pripažino valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) kišimąsi į KT veiklą ir sprendimą teisėjus pakeisti savais partiečiais.

Pagal įstatymą KT yra aukščiausias šalies organas, galintis atmesti nekonstitucinius Seimo ir prezidento sprendimus, ir iki tol jokia vyriausybė neginčijo jo galių. Nacionalistinė TTP panoro KT paversti sau pavaldžiu, nes bijo, kad tribunolas gali užprotestuoti jos priimamus įstatymus, įtvirtinančius autoritarinį šios partijos valdymą.

Premjerei B.Szydlo atsisakius pripažinti antradienį priimtą KT nuosprendį, opozicinės partijos prie vyriausybės rūmų įrengė demonstrantų apgyvendintą palapinių miestelį. Kol kas jis nėra didelis, tačiau dienraštis „Rzeczpospolita“ teigė, kad opozicija planuoja surengti šimtatūkstantines ilgalaikes demonstracijas ir taip priversti vyriausybę patvirtinti KT nutarimą. TTT palankus tinklapis „wSieczi“ ėmė raginti vyriausybę būti ryžtinga, ir neleisti Varšuvoje kilti Maidanui.

Ginčai dėl KT bei vis gilėjanti politinė krizė Varšuvoje ėmė kelti nerimą Briuselyje bei Vašingtone. TTP siekius perimti KT kontrolę pasmerkė Vakarų Europos valstybės bei JAV, įvardijusios tai demokratijos normų laužymu.

Lenkijos vyriausybei ignoruojant ES perspėjimus, į konfliktą aktyviau nusprendė įsikišti JAV. Šios šalies diplomatai perspėjo TTP lyderius, jog jei Varšuva ir toliau ignoruos demokratijos standartus ir nepripažins KT sprendimų, JAV atšaldys santykius su Lenkija.

JAV politologas, Šiaurės Rytų universiteto Bostone politikos mokslų dekanas Mitchelas Orensteinas dienraščiui „Gazeta Wyborcza“ pareiškė, kad įvykiai Lenkijoje kelia vis didesnį nerimą Vašingtone. M.Orensteino teigimu, į TTP lyderį Jaroslawą Kaczynskį Vašingtone vis labiau yra žiūrima, kaip į paranojišką asmenį.

J.Kaczynskis esą propaguoja sąmokslo teoriją apie tai, kad Lenkiją valdo slapta buvusių komunistų ir jiems parsidavusių opozicionierų šutvė, kurią įveikti gali vien TTP, įvesdama autoritarinę tvarką.

M.Orensteino teigimu, iki tol Lenkija buvo laikoma sėkmingų pokomunistinių reformų pavyzdžiu, o dabar tampa vis didesniu galvos skausmu Vakarams. Politologas spėja, kad J.Kaczynskis nenusileis nei Briuselio, nei Vašingtono spaudimui, o įvykiai Lenkijoje vis labiau komplikuosis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.