„Islamo valstybė“ Europoje planuoja dar kelis kruvinus išpuolius

Tyrėjai žino apie kelis vadinamosios „Islamo valstybės“ (IV) ketinimus Europoje surengti teroristinius išpuolius. Šie džihadistų kėslai gali būti susiję su ekstremistų tinklais įvykdžiusiais Paryžiaus ir Briuselio atakas, skelbia CNN.

Tyrėjai žino, kad „Islamo valstybė“ planuoja kelis teroristinius išpuolius, o kruvini įvykiai Briuselyje ir Paryžiuje gali būti tik pradžia.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Tyrėjai žino, kad „Islamo valstybė“ planuoja kelis teroristinius išpuolius, o kruvini įvykiai Briuselyje ir Paryžiuje gali būti tik pradžia.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Paryžiaus atakų įtariamasis S.Abdeslamas galimai buvo vienos iš dviejų Briuselio teroristų grupuotės narys.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Paryžiaus atakų įtariamasis S.Abdeslamas galimai buvo vienos iš dviejų Briuselio teroristų grupuotės narys.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Islamo valstybės“ kovotojai ragino jiems lojalius džihadistus Europoje vykdyti dar daugiau teroristinių išpuolių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Islamo valstybės“ kovotojai ragino jiems lojalius džihadistus Europoje vykdyti dar daugiau teroristinių išpuolių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Saugumo tarnybos dažnai turi vykdyti savo pareigas, kai žino tik nedaug informacijos apie teroristų ketinimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Saugumo tarnybos dažnai turi vykdyti savo pareigas, kai žino tik nedaug informacijos apie teroristų ketinimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-03-25 22:00, atnaujinta 2017-05-31 13:16

JAV kontrterorizmo pareigūnai atsižvelgė į perimtas elektronines komunikacijas, žmonių liudijimus bei sekamas duombazes ir sužinojo, kad IV kovotojai per paskutinius kelis mėnesius po lapkritį vykusių Paryžiaus atakų nusitaikė į dar kelis kitus taikinius.

Po antradienį įvykusių tragiškų išpuolių Briuselyje policija atliko reidą bute, kuriame rado žemėlapių taip pat leidžiančių suprasti, kad IV kėsinosi ir į kitus taikinius.

Briuselyje – dvi grupuotės

Pasak vyresniojo Belgijos kontrterorizmo pareigūno tyrėjai tiki, kad Briuselio IV tinklas buvo sudarytas iš dviejų grupuočių, kurios ketino vėliau įvykdyti keletą didesnių išpuolių šalyje.

Tyrėjai spėliojo, kad teroristų tinklas – kuriam kaip tikima priklausė sprogmenų gamintojas Najimas Laachraoui – atakas surengė ankščiau dėl to, kad policija praėjusią savaitę sužinojo kur slėpėsi ir suėmė Paryžiaus atakų įtariamąjį Salahą Abdeslamą.

Taip pat manoma, kad antrajai Briuselio teroristų grupuotei priklausė broliai Ibrahimas ir Khalidas El-Bakraoui bei dar du radikalai, kurie šiuo metu slapstosi nuo teisėsaugos.

S.Abdeslamas planavo ataką?

Pirmajai Briuselio džihadistų grupei greičiausiai priklausė S.Abdeslamas, kartu su juo praėjusį penktadienį suimtas dar neatpažintas bendrininkas ir tariamas Paryžiaus ir Briuselio teroristų tinklų vadeiva Mohammedas Belkaidas.

Praėjusią savaitę Belgijos policijai šturmavus S.Abdeslamo slaptavietę M.Belkaidas atsišaudė ir patraukė teisėsaugos pareigūnų dėmesį, kad pirmasis vyras galėtų pabėgti. Susišaudymo metu M.Belkaidas buvo nukautas.

Toje džihadistų slaptavietėje policija aptiko IV vėliavą, Kalašnikovo automatą, sprogmenų detonatorius ir amunicijos. Tai leido spėti, kad M.Belkaidas kartu su S.Abdeslamu Briuselyje planavo panašias atakas, kaip Paryžiuje, naudojant sprogmenis ir šaunamuosius ginklus.

Dar viena IV vėliava buvo aptikta teroristų tinklo būstinėje Skarbeko rajone, kur buvo gaminami sprogmenys ir iš kur ankstyvą antradienio rytą kruvinų išpuolių vykdyti pajudėjo džihadistai.

Smogti gali bet kada

JAV pareigūnai išreiškė baimę, kad Europoje vis dar gali būti keli tuzinai žinomų IV kovotojų, kurie gali būti susiję su Paryžiaus ir Briuselio teroristiniais išpuoliais.

Deja, yra manoma, kad visų ekstremistų kėslų kol kas dar nepavyko sustabdyti, nes pie radikalų ketinimus turima informacija tėra fragmentiška, o tyrėjai vis dar užsiiminėja žvalgyba.

Gąsdinantis dalykas yra tai, kad džihadistų planai ir ketinimai gali labai greitai kisti priklausomai nuo atsiradusių progų.

Kai kurie Europoje veikiantys ekstremistai buvo apmokyti kitų IV kovotojų Sirijoje ir Irake, todėl gali būti, kad jie išnaudos bet kokią galimybę, kuri leistų jiems Europai sukelti kuo daugiau žalos.

Dar vienas pavojus yra tai, kad nors yra daugybė grasinimų vykdyti kruvinas atakas, ne visus juos yra įmanoma ar spėjama patvirtinti.

Ragino lieti kraują

IV paviešino vaizdo įrašą, kuriame savo Vakaruose esančius kovotojus ir džihadistams prijaučiančius radikalus skatino surengti dar daugiau teroristinių išpuolių.

„Mes beveik niekada negauname informacijos, kuri tvarkingai ir aiškiai atsako į visus mūsų klausimus dėl galimų išpuolių, – teigė vienas JAV kontrterorizmo pareigūnas. – Labai retai mes pradedame veikti, kai žinome viską, ką galima sužinoti“.

Dar vienas JAV pareigūnas tvirtino, kad prieš Briuselio atakas buvo perimti IV pašnekesiai leidę suprasti, jog artimiausiu metu įvyks puolimas. Deja, nebuvo galima atkasti jokių detalių apie tai kur ir kada tie išpuoliai nutiks.

„Tarp audrų nebėra jokios ramybės, kaip būdavo ankščiau“, – poetiškai tarė vienas JAV pareigūnas turėjęs omenyje tai, kad dažniausiai tarp išpuolių būdavo laiko tarpas, kai teroristai persigrupuodavo.

Nuolatos keičia planus

Pareigūnai tvirtino, kad kai kurios kitos planuotos atakos su žinomais konkrečiais laikais ir vietomis neįvyko, tačiau taip pat pabrėžė, kad IV kovotojai yra opoturnistiški bei lankstūs ir sugeba sukurti naujus planus, jei senieji nepasisekė.

„Yra įrodymų, kad šie IV teroristai yra kažkur Europoje ir tikisi įvykdyti išpuolį, kol jų niekas nesugavo, – nurodė vienas kontrterorizmo pareigūnas. – Vyrauja nuolatinė įtampa ir baimė, kad vėl nutiks kas nors tragiško“.

JAV valstybės departamentas šias baimes suvokė ir perspėjo piliečius keliaujančius į Europą, kad žemyne teroristai ir tolia planuoja artimoje ateityje vykdyti išpuolius.

Vis didėja skaičius žmonių, kurie palaiko IV, keliauja į Siriją ir Iraką apmokymams, o po to grįžta atgal į Vakarus.

Ketino pulti penkis miestus

Dar iki lapkritį vykusių Paryžiaus atakų Vakarų žvalgyba gavo fragmentišką informaciją, kad IV užsienio misijų divizija išsiuntė 60 kovotojų, kad šie užpultų penkis miestus, įskaitant Paryžių, Londoną, Berlyną, didmiestį Belgijoje ir dar vieną miestą.

Paryžiaus teroro atakas surengęs Abdelhamidas Abaaoudas gyrėsi, kad Europoje jau buvo apie 90 IV lojalių džihadistų.

Trečiadienį vyriausiasis demokratas esantis Atstovų Rūmų žvalgybos komitete patvirtino, kad Europoje yra „didelis skaičius“ tokių IV kovotojų.

„Jų potencialiai gali būti keli šimtai, – svarstė Kaliforniją atstovaujantis Kongreso narys demokratas Adamas Schiffas. – Jei skaičiuojame užsienyje kovojusius džihadistus, kurie vėliau grįžo atgal į Vakarus ir tuos žmones, kurie nevyko į Artimuosius Rytus, bet pasiliko Europoje ir palaikė kontaktą su džihadistais, IV tikrai galėtų Vakaruose turėti šimtus kovotojų“.

JAV Federalinio Tyrimų Biuro (FTB) direktorius ketvirtadienį teigė, kad IV lojalūs žmonės grįžtantys atgal į Europą ir toliau išlieka rimta problema.

„Jau beveik trejus metus mus neramino žmonės iš viso pasaulio, kurie skrido į Siriją, ten buvo apmokami pačių žiauriausių dalykų ir tada juos išskraidino atgal į Europą, – sakė FTB direktorius Jamesas Comey. – Tai yra rimta problema, ypač Europoje ir mes dabar matome to pasekmes, nors tai toli gražu nereiškia, kad tai vyksta dėl to, kad IV turi puikius organizacinius gebėjimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.