Vokietijos radikalai užsimojo nušluoti islamo pėdsakus

„Islamas nėra Vokietijos dalis“, – taip skelbiama šios šalies kraštutinių dešiniųjų partijos naujajame manifeste. Pozicijas stiprinanti politinė jėga kursto neapykantą musulmonams ir siūlo radikalias permainas.

Vienos kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ lyderių F.Petry požiūris į musulmonus itin priešiškas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Vienos kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ lyderių F.Petry požiūris į musulmonus itin priešiškas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, BNS inf.

May 3, 2016, 8:56 AM, atnaujinta May 26, 2017, 8:18 PM

Vokietijos dešiniojo sparno partija „Alternatyva Vokietijai“ savaitgalį surengė suvažiavimą, kuriame patvirtino skandalingą, musulmonams priešišką manifestą. Jame atvirai teigiama, kad islamo religijos atstovams Vokietijoje nėra vietos.

Prieš imigrantus ir musulmonus nukreipta retorika padėjo prieš trejus metus įkurtai politinei jėgai sulaukti vokiečių palaikymo ir tapti trečia pagal populiarumą partija šalyje.

Partija „Alternatyva Vokietijai“ ypač sustiprino savo pozicijas ėmusi pliekti kanclerės Angelos Merkel liberalią politiką pabėgėlių atžvilgiu.

Praėjusiais metais partijai, kuri lyginama su Austrijos kraštutine dešiniąja Laisvės partija bei Prancūzijos partija „Nacionalinis frontas“, pavyko prasimušti į pusės iš 16-os Vokietijos žemių parlamentus bei Europos Parlamentą.

O dabar ši politinė jėga visą dėmesį sutelkė į 2017-aisiais vyksiančius visuotinius rinkimus, kuriuose ji tikisi svarių pergalių.

„2015-ųjų vasarą jie laikė mus mirusiais, – su triumfo gaidele balse delegatams sakė viena partijos „Alternatyva Vokietijai“ pirmininkų Frauke Petry ir paskelbė, kad partijos netenkins opozicinės frakcijos ar mažesniosios koalicijos partnerės vaidmuo. – Naujoji partijos programa mums leis laimėti daugumą.“

Programa, kuria radikalai tikisi pelnyti Vokietijos rinkėjų palankumą, labiausiai paremta musulmonų teisių suvaržymu.

Savaitgalį priimtame partijos manifeste reikalaujama uždrausti tokius islamo simbolius kaip prie mečečių statomi minaretai ir iš jų skambantis muedzino kvietimas melstis.

Taip pat reikalaujama neleisti musulmonėms nešioti visą veidą dengiančių šydų ir skarų Vokietijos mokymo įstaigose.

Siūlymas priimti subtilesnę formuluotę – „stabdyti islamizmą, bet siekti dialogo su islamu“ – buvo atmestas aidint garsiems nepritarimo šūksniams salėje, papuoštoje plakatais su užrašu „Drąsa. Tiesa. Vokietija“.

Beje, šiame partijos dokumente yra ir tokių siūlymų kaip atsisakyti euro ir grąžinti Vokietijos markę, įtvirtinti tradicines šeimos vertybes, įvesti priverstinę karo tarnybą ir atmesti multikultūralizmo ideologiją.

Partija taip pat priešinasi branduolinių ginklų buvimui Vokietijoje ir šalies karių dalyvavimui karinėse operacijose užsienyje.

„Mūsų partijos programa nutiesia kelią į kitokią Vokietiją“, – su pasididžiavimu sakė antrasis partijos vadovas Joergas Meuthenas.

Politikas taip pat tvirtino, kad partija „Alternatyva Vokietijai“ yra už „modernų konservatizmą“ ir „sveiką patriotizmą“, atmesdama „1968-ųjų Vokietiją, užsikrėtusią raudonųjų ir žaliųjų kairiąja ideologija“. Šią politinę jėgą palaiko apie 13 proc. šalies rinkėjų ir ji, nedideliu atotrūkiu lenkdama žaliuosius, užima 3-iąją vietą partijų populiarumo lentelėje.

Tai rodo laikraščio „Bild am Sonntag“ užsakymu apklausų bendrovės „Emnid“ atliktas viešosios nuomonės tyrimas.

Partijos pozicijai prieštarauja ir šalies vadovė A.Merkel, kuri yra ne kartą pabrėžusi, jog „islamas – Vokietijos dalis“ – čia gyvena net 4 mln. musulmonų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.