Zikos virusas artinasi? Šveicarijoje bent 16 užsikrėtusiųjų

Zikos virusas paplito toliau ir gali būti arčiau Lietuvos, nei manyta iki šiol. Šveicarija patvirtino 16 šiuo virusu apsikrėtusių žmonių atvejų, tačiau pasak sveikatos apsaugos pareigūnų, šis skaičius gali būti žymiai didesnis, nes simptomai dažniausiai nepasireiškia, skelbia „The Local“.

Šveicarijoje aptikta 16 Zikos virusu apsikrėtusių žmonių, tačiau šis skaičius gali būti didesnis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Šveicarijoje aptikta 16 Zikos virusu apsikrėtusių žmonių, tačiau šis skaičius gali būti didesnis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2016, 8:14 PM, atnaujinta May 26, 2017, 12:38 AM

Šveicarijos federalinio sveikatos apsaugos biuro atstovas Patrickas Mathys antradienį naujienų agentūroms pranešė, kad visi 16 Zikos virusu apsikrėtusių žmonių buvo prieš tai iškeliavę į šalis, kuriose siaučia šis virusas.

Yra žinoma, kad du užsikrėtę žmonės buvo nuvykę į Braziliją ir Kolumbiją, vienas į Gvadelupą, o dar vienas – į Ekvadorą. Kadangi Zikos virusas 80 proc. visų atvejų nesukelia jokių simptomų, Šveicarijoje juo užsikrėtusių žmonių skaičius gali būti nepalyginamai didesnis.

Lotynų Amerikoje Zikos virusą perneša ir skleidžia uodai, tačiau virusu galima užsikrėsti ir lytinių santykių metu. Kas penktam užsikrėtusiam žmogui pakyla temperatūra, atsiranda išbėrimas, skauda galvą ir raumenis.

Nuo 2015 metų spalio Centrinėje ir Pietų Amerikoje sparčiai padaugėjo šiuo virusu užsikrėtusiųjų skaičius. Sausį Pasaulio sveikatos organizacija svarstė, kad šiame regione Zikos virusu iš viso apsikrės iki 4 mln. gyventojų.

Nors virusas infekuotiesiems sukelia nestiprius simptomus, jis yra žymiai pavojingesnis nėščioms ar susilaukti kūdikio dar tik planuojančioms moterims. Zikos virusas buvo įvardintas pasauline sveikatos grėsme dėl to, kad jis sukelia mikrocefaliją – naujagimių apsigimimą, dėl kurio vaikai gimsta neįprastai mažomis galvomis.

Nuo tada, kai įvyko Zikos viruso protrūkis, Brazilijoje išaugo skaičius naujagimių, gimstančių su mikrocefalija. Manoma, kad Brazilijoje yra tūkstantis šios ligos atvejų.

Pirmadienį „Reuters“ pranešė, kad Hondūre galimai aptiktas pirmas atvejis šalyje, kai mikrocefalija išsivystė dar negimusiam, penkis mėnesius virusu užsikrėtusios motinos nešiotam kūdikiui.

Šveicarijoje pirmieji patvirtinti Zikos atvejai buvo aptikti sausį. Sveikatos apsaugos pareigūnai rekomenduoja į Lotynų Ameriką nekeliauti nėščiosioms bei norinčioms pastoti moterims.

Jei, vis dėlto, moterys nusprendžia vykti į šį regioną, joms patariama palaukti bent tris mėnesius ir tik tada mėginti susilaukti vaikų.

Kadangi Zikos virusas sugeba išgyventi spermoje, jis gali būti skleidžiamas ir lytiniu būdu. Poroms lytinių santykių metu patariama naudoti prezervatyvus tris mėnesius po to, kai vyras grįžta iš vietovės, kurioje siaučia virusas. Taip pat, jei moteris jau yra pastojusi, keliautojams vyrams patariama grįžus naudoti prezervatyvus viso nėštumo metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.