Danija pratrūko: į šalį neįsileis „piktų“ dvasininkų

Danijos Vyriausybė nusprendė sukurti „neapykantą skleidžiančių“ dvasininkų sąrašą, kuriems bus uždrausta atvykti į šalį, skelbia The Local.

„Juodąjį“ sąrašą sudarys Danijos migracijos tarnyba.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Juodąjį“ sąrašą sudarys Danijos migracijos tarnyba.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2016, 11:41 PM, atnaujinta May 25, 2017, 10:16 PM

Į nepageidaujamų sąrašą gali patekti imamai ir kiti dvasiniai lyderiai iš užsienio šalių, kurie savo pamokslais skatina terorizmą bei pasisako prieš demokratiją. Žmonėms, patekusiems į šį sąrašą nebus išduodamos vizos, o pabandę kirsti Danijos sieną, jie kaip mat bus išsiųsti atgal iš kur atvyko.

Sudaryti „juodąjį“ sąrašą pirmiausia sumanė Danijos premjeras Larsas Lokke'as, kuris žadėjo pažaboti bet kokius pamokslui, prieštaraujančius šalies teisei ir nesuderinamus su Danijoje priimtinomis normomis.

Šią savaitę tai pakartojo ir šalies integracijos ministras Ingeras Stojbergas. Pasak jo, „juodasis“ sąrašas yra griežta, bet būtina priemonę.

„Mes tiesiog nebegalime leisti atvykstantiems dvasininkams skleisti neapykantą bei raginti kitus laužyti Danijos taisykles“, – teigė I.Stojbergas.

„Juodąjį“ sąrašą sudarys Danijos migracijos tarnyba. Pirmiausia į jį pateks dvasininkai, kuriuos šalies valdžia pripažinus ekstremistais. Sąrašas bus sudaromas stebint informaciją internete bei gavus ją iš Danijos ar užsienio šalių teisėsaugos institucijų.

Į viešai paskelbtą sąrašą gali patekti tik ne ES šalies dvasininkai. Tiesa, Danijos valdžia neatmeta galimybės sudaryti ir slaptą sąrašą, kuriame bus stebimi ES dvasininkai.

Tiesa, visiems patekusiems į „juodąjį“ sąrašą bus suteikiama galimybė kreiptis į Danijos valdžią su skundais ir prašymas.

Prabilusi apie savo planus sudaryti nepageidaujamų dvasininkų sąrašą, Danija netruko sulaukti ir kritikos. Kai kurie žmogaus teisių gynėjai tikina, kad taip pažeidžiamos žmonių teisės ir laisvės. Be to, esą neaišku, kodėl į sąrašą pateks tik dvasininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.