Kiek kainuoja Europos Parlamente išlaikyti politikus radikalus?

Kraštutinių dešinių pažiūrų Europos Parlamento (EP) nariai kas mėnesį mokesčių mokėtojams kainuoja daugiau nei milijoną eurų. Brangiai kainuojančiai Tautų ir laisvės Europos frakcijai priklauso kai kurie didžiausi Europos politikos rasistai, įskaitant Prancūzijos partijos „Nacionalinis frontas“ (NF) vadovę Marine Le Pen, rašo portalas „EurActiv“.

Išlaikyti prieštaringai vertinamą radikalių dešinių pažiūrų Tautų ir laisvės Europos frakciją kas mėnesį mokesčių mokėtojams kainuoja daugiau nei milijoną eurų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Išlaikyti prieštaringai vertinamą radikalių dešinių pažiūrų Tautų ir laisvės Europos frakciją kas mėnesį mokesčių mokėtojams kainuoja daugiau nei milijoną eurų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2016, 7:29 AM, atnaujinta May 24, 2017, 3:13 PM

Prieš metus įkurta, 39 EP narius turinti frakcija per 12 mėnesių Europos Sąjungai iš viso atsiėjo šiek tiek daugiau nei 13 mln. eurų arba kiek daugiau nei milijoną eurų kas mėnesį. Šie pinigai buvo skirti frakcijos narių algoms, veiklos išlaidoms ir kitoms sąskaitoms padengti.

Tačiau tikėtina, kad kraštutiniai dešinieji Bendrijai kainavo dar daugiau. Portalo „EurActiv“ skaičiavimai neįtraukė EP narių kelionių išlaidų, kuriomis politikai neprivalo pasidalinti.

Likus trims metams iki 2019 metų EP rinkimų, ES mokesčių mokėtojai per tą laiką galimai sumokės dar 39 mln. eurų, kad Tautų ir laisvės Europos frakcija ir toliau vykdytų savo veiklą bei skleistų prieštaringai vertinamas pažiūras.

Kaip suvaldyti neapykantą?

„Yra nepriimtina, kad mokesčių mokėtojai turi išlaikyti politinę grupuotę, kurioje yra nuolatos neapykantą skleidžiančių EP narių – aiškino Europos tinklo prieš rasizmą pirmininkė Sarah Isal. – Tai, kad jie dabar turi daugiau įtakos ir gali ilgiau kalbėti EP suteikia jiems galimybę skleisti rasistinius ir ksenofobinius pareiškimus.“

„Mums reikia aiškių, prieš skleidžiamą neapykantą nutaikytų taisyklių ir sankcijų, kad galėtume sustabdyti tuos, kurie jaučiasi neliečiami ir nebaudžiami“, – pabrėžė S.Isal.

EP taisyklės nedraudžia finansuoti kraštutinių dešinių pažiūrų grupių, o Europos parlamentarai gali sukurti frakcijas, jei jose bus mažiausiai 25 nariai ir politikai iš bent septynių ES šalių.

Prancūzijos NF partijos lyderė M.Le Pen bandė įkurti frakciją iš karto po 2014 metų EP rinkimų, tačiau nesurinko pakankamai narių iš skirtingų šalių, kad atitiktų minėtas taisykles..

Pernai didelę gėdą išlaidų skandale patyrusi EP narė Janice Atkinson buvo išmesta iš Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) ir nusprendė susijungti su M.Le Pen. Taip 2015 metų birželį atsirado Tautų ir laisvės Europos frakcija, kuri išaugo iki 39 narių.

Privalo laikytis EP kodekso

EP atstovas spaudai teigė, kad demokratiškai išrinkti parlamentarai iš skirtingų Bendrijos šalių turėjo laisvę sukurti grupes pagal savo politines pažiūras.

Tokios grupės gauna EP biudžeto finansuojamą sekretoriatą ir administracinę bazę, bet šie pinigai negali būti naudojami remti rinkimų kampanijas arba politines partijas.

„Visus EP narius tiesiogiai renka jų šalies piliečiai, o parlamentas nesikiša į Bendrijos šalių sprendimus, už ką balsuoti, – šnekėjo EP atstovas spaudai. – Visi EP nariai privalo laikytis elgesio kodekso, kuris įkūnija ES vertybes ir principus.“

„Kodeksas aiškina, kad parlamentarai privalo dirbti tik viešojo intereso labui ir vykdydami pareigas atsisakyti asmeninių pažiūrų, – nurodė atstovas spaudai. – Vykdyti savo pareigas EP nariai privalo atvirai, stropiai, sąžiningai, atsakingai ir gerbiant parlamento reputaciją.“

Susibūrė atsiskyrėliai?

Tautų ir laisvės Europos frakcijoje yra daugybė radikalių pažiūrų politikų: keturi EP nariai iš Austrijos Laisvės partijos, vienas iš Belgijos „Flamandų intereso“ partijos, 20 parlamentarų priklausančių Prancūzijos NF partijai, 5 nariai iš Italijos „Šiaurės lygos“, keturi Nyderlandų Laisvės partijos atstovai ir du Lenkijos Naujosios dešinės kongreso nariai.

Vėliau prie grupės prisijungė Marcusas Pretzellis iš Vokietijos, kai jis buvo išmestas iš Europos konservatorių ir reformuotojų frakcijos, kai „Alternatyva Vokietijai“ partija pradėjo reikšti radikalias dešiniąsias pažiūras musulmonų atžvilgiu.

Nepriklausomas Rumunijos EP narys Laurentiu Rebega prisijungė prie Tautų ir laisvės Europos frakcijos 2015 metų liepą, o lapkritį iš grupės dėl „moralinių priežasčių“ išėjo prancūzas Aymericas Chaupraude'as.

Belgijos „Flamandų intereso“ partija buvo kritikuojama dėl to, kad po kruvinų Briuselio teroro aktų sukūrė tinklalapį, skatinantį žmones pranešti apie savo kaimynus musulmonus. Austrijos Laisvės partija Vienoje vykdė protestus prieš pabėgėlius – kai kurios demonstracijos baigėsi smurtu.

Prieštaringai vertinami komentarai

Italijos EP narys iš „Šiaurės lygos“ partijos Gianluca Buonanno balandį turėjo sumokėti 6 tūkst. eurų kompensaciją po to, kai televizijos transliacijos metu romus pavadino „visuomenės šiukšlėmis“.

Nyderlandų Laisvės partijos lyderis Geertas Wildersas buvo paduotas į teismą dėl to, kad skatino rasinę neapykantą prieš Maroko kilmės olandus.

Pernai gruodį NF partijos vadovė M.Le Pen buvo išteisinta dėl to, kad skatino neapykantą prieš Prancūzijos musulmonus, nes palygino gatvėse besimeldžiančius musulmonus su Antrojo pasaulinio karo vokiečių okupacija.

Homoseksualų santuokai prieštaraujančios Lenkijos Naujosios dešinės kongreso partijos buvęs vadovas Januszas Korwinas Mikke'as 2014 metų rugsėjį gavo 3 tūkst. eurų baudą, nes EP pasakė rasistinį komentarą.

Jis taip pat tvirtino, kad kai kurios moterys neturėtų balsuoti ir tikino, jog skirtumas tarp prievartavimo ir lytinių santykių su abipusiu pritarimu dažnai būna „labai subtilus“. J.Korwinas-Mikke'as taip pat buvo pasakęs, kad nacių lyderis Adolfas Hitleris „greičiausiai nežinojo, kad buvo naikinami žydai“.

Centas prie cento

Tačiau kaip buvo paskaičiuota, kiek per metus laiko išleido Tautų ir laisvės Europos frakcija? Birželį šios frakcijos veiklos išlaidos iš viso sieks 3,1 mln eurų. Jai taip pat buvo oficialiai suteikti 1,54 mln eurų, kad įkurtų politinę partiją visos Europos lygmeniu ir dar papildomi 250 tūkst. eurų, kad sukurtų dešiniųjų pažiūrų ekspertų grupę.

Kiekvienas EP narys kasmet gauna 96 tūkst. eurų atlyginimą, o tai mokesčių mokėtojams iš viso kainuoja 3,75 mlrd. eurų. Taip pat parlamentarai gauna po 306 eurų kasdien, kad „būtų padengtos visos kitos išlaidos“. Tačiau, kad gautų šiuos pinigus, nariai privalo prisiregistruoti, kad įrodytų, jog atėjo į darbą.

Šie dokumentai dėl kasdienėms išlaidoms skirtų pajamų nėra viešinami, todėl neįmanoma tiksliai paskaičiuoti, kiek tokių lėšų susirinko Tautų ir laisvės Europos frakcijos nariai.

Pasak EP šaltinių, vidutiniškai kasmet 200 dienų politikai gauna pinigus „kitoms išlaidoms“. Jei visi 39 kraštutinių dešiniųjų frakcijos nariai kasmet 200 dienų gautų papildomus 306 eurus, iš viso tai mokesčių mokėtojams kainuotų 2,4 mln.eurų.

Kiekvienas EP narys taip pat gauna ir bendrųjų išlaidų pajamas, kurios 2015 metais buvo 4,3 tūkst eurų į mėnesį. Tai reiškia, kad Tautų ir laisvės Europos frakcija per 12 mėnesių susirinko apie 2 mln. eurų, padengti bendrosioms išlaidoms. Iš viso, ši grupė kasmet mokesčių mokėtojams kainuoja virš 13 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.