Radikalas pripažino pralaimėjęs Austrijos prezidento rinkimus

Pirmadienį kraštutinis dešinysis Austrijos Laisvės partijos lyderis Norbertas Hoferis pripažino savo konkurento pergalę šalies prezidento rinkimuose. 

N.Hoferis minimaliai atsiliko nuo savo varžovo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
N.Hoferis minimaliai atsiliko nuo savo varžovo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
N.Hoferis suskaičiavus sekmadienio balsus pirmavo, bet rezultatas pasikeitė.<br>AP nuotr.
N.Hoferis suskaičiavus sekmadienio balsus pirmavo, bet rezultatas pasikeitė.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 23, 2016, 1:22 PM, atnaujinta May 24, 2017, 1:50 PM

Pretendentai į Austrijos prezidento postą – euroskeptiškų ir antiimigracinių pažiūrų dešiniojo sparno politikas ir žaliųjų remiamas jo varžovas – sekmadienį vykusiame antrajame rinkimų ture surinko apylygiai balsų.

Sekmadienį už Norbertą Hoferį iš antiimigracinės Laisvės partijos (FPÖ) savo balsus atidavė 51,9 proc. balsavusių rinkėjų, o jo varžovas Alexanderas van der Bellenas, kuris rinkimuose dalyvauja kaip nepriklausomas kandidatas, surinko 48,1 proc. balsų.

Tačiau galutinės prognozės, į kurias buvo įtraukti ir dar nesuskaičiuoti balsavimo paštu duomenys, rodė, kad abu pretendentai turi po maždaug 50 proc. balsų, o A.van der Bellenas minimaliu atotrūkiu lenkė savo varžovą.

Maždaug 700 tūkst. balsavimo paštu biuletenių, kurie sudaro beveik šeštadalį visų biuletenių, buvo suskaičiuoti iki pirmadienio vakaro, kada ir paaiškėjo rinkimų nugalėtojas.

Nors N.Hoferis ir pralaimėjo, sekmadienio rinkimai išryškino didelį visuomenės susiskaldymą dėl to, kokia kryptimi turėtų toliau judėti Austrija, ypač tokiais daug aistrų keliančiais klausimais, kaip migracija ir Europos Sąjungos ateitis.

Naujasis Austrijos prezidentas – žaliųjų profesorius

Naujojo Austrijos prezidento gerbėjai vadina jį profesoriumi arba Saša, mažybinis vardas iš Aleksandro, šitaip pažymint ji rusiškas šaknis, tuo tarpu kritikai menkindami vadina jį išpuikusiu „žaliuoju diktatoriumi“ 

Užuot sušvelninęs politinį Austrijos skilimą, Alexander'as Van der Bellenas pasirodė esąs skaldanti figūra įtemptoje kovoje dėl prezidento posto, beje, kaip ir jo kraštutinis dešinysis varžovas. 

Nors ir remiamas iškiliausių tautos asmenybių, tarp kurių byra ir kancleris Christianas Kernas, buvusiam Žaliųjų partijos vadovui teko įtikinėti daugelį konservatyviųjų rinkėjų, nes šie laikė jį pataikaujančiu kairiesiems. 

Bet jam pavyko įveikti Laisvės partijos (FPÖ) narį Norbertą Hoferį vos 31 tūkst. rinkėjų balsų persvara. 

„Jis yra mažesnė blogybė iš dviejų“, – dažnai buvo galima girdėti balsavimo apylinkėse Vienoje; tuo net pasinaudojo A.Van der Bellenas, kad palenktų neapsisprendusius austrus. 

„Aš prašau visų, kurie manęs nemėgsta, bet N.Hoferį mėgsta dar mažiau negu mane, balsuokite už mane“, – kalbėjo jis prieš antrąjį rinkimų turą, kuris vyko sekmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.