Lenkai užsimojo griauti Raudonąją armiją šlovinančius paminklus

Lenkija siekia atsisakyti Sovietų Sąjungos palikimo. Valstybės finansuojamas institutas nori, kad iš Lenkijos gatvių būtų patraukti sovietinės eros paminklai, kurie įkūnija Rusijos okupaciją po Antrojo pasaulinio karo, rašo „The Guardian“.

Lenkija ketina į parką perkelti Rusijos kareivius šlovinančius paminklus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Lenkija ketina į parką perkelti Rusijos kareivius šlovinančius paminklus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Lenkija ketina į parką perkelti Rusijos kareivius šlovinančius paminklus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Lenkija ketina į parką perkelti Rusijos kareivius šlovinančius paminklus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 25, 2016, 8:56 PM, atnaujinta May 24, 2017, 6:05 AM

Nacionalinio atminimo institutas pradėjo kampaniją, kad Raudonąją šlovinantys paminklai, skulptūros ir statiniai būtų perkelti į švietimui skirtus parkus. Pasak šio Antrojo pasaulinio karo nusikaltimus tiriančio instituto atstovų, Rusijos kareivius garbinantys statiniai nuolatos primena Maskvos viešpatavimą Lenkijoje ir dėl to turi būti perkelti.

„Paminklai greičiausiai bus perkelti į parką, – aiškino Nacionalinio atminimo instituto tyrimų departamento narys Grzegorzas Waligora. – Bus pastatytas parkas skirtas apšviesti lankytojus, kas tuos paminklus pastatė ir kodėl.“

Šis institutas sudarinėja 300 tokių Raudonąją armiją šlovinančių paminklų sąrašą. Tiesa, institutas neketina liesti Lenkijoje esančių sovietinių karių kapinių ir jose esančių paminklų.

Pasak G.Waligoros, kol kas buvo pasiūlytos dvi galimos vietovės paminklų parkui. Viena jų – buvusi sovietų karinė bazė Borne Sulinove, šalies Šiaurės Vakaruose. Nacionalinio atminimo institutas leis vietinėms tarybos pačioms nuspręsti, ką daryti su paminklais.

Lenkijos ketinimus sukritikavo Maskva, paraginusi istorikus „pakalbėti su Lenkijos veteranais, kurie kovojo petys į petį su Rusijos kareiviais“, prieš darant galutinį sprendimą.

Maskva taip pat išreiškė pasipiktinimą 2015 metų liepą, kai Lenkijos pareigūnai Nova Sulėje nusprendė suskaldyti paminklą, kuriame kartu pavaizduoti Lenkijos ir Raudonosios armijos kareiviai. Pernai rugsėjį Maskva iškvietė Lenkijos ambasadorių protestuoti prieš sovietinių laikų statulos patraukimą Malšiakukio mieste.

Sovietų Sąjungos kareiviai įžengė į Rytų Lenkiją  praėjus 16 dienų po to, kai nacistinės Vokietijos pajėgos šalį užpuolė iš Vakarų 1939 metų rugsėjo 1 dieną. 

Sovietų Sąjungos įtakoje ilgai praleidusi Lenkija galiausiai atgavo nepriklausomybę, įsteigė demokratinę valdymo sistemą ir įstojo į Europos Sąjungą. Lenkija yra viena iš šalių, kurios labiausiai kritikuoja Rusiją dėl to, kad ji aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.