Lenkijos valdžiai kritikos pažėrė net prezidento svainis

Kritika Lenkijos valdžiai skamba ne tik iš Briuselio. Prie kaltinimų, kad valdantieji laužo demokratijos normas, prisidėjo ir tuo visus nustebino prezidento Andrzejaus Dudos žmonos brolis.

J.Kornhauseris neslepia nusivylimo svainio A.Dudos prezidentavimu.
J.Kornhauseris neslepia nusivylimo svainio A.Dudos prezidentavimu.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jun 13, 2016, 7:06 AM, atnaujinta May 22, 2017, 12:04 AM

Lenkijos prezidento A.Dudos žmonos Agatos brolis Jakubas Kornhauseris dienraščiui „Gazeta Wyborcza“ sakė, kad vaikšto į opoziciją suvienijusio Demokratijos gynimo komiteto (DGK) rengiamas demonstracijas Krokuvoje.

Dvylika metų už seserį jaunesnis 32-ejų literatūros profesorius ir poetas J.Kornhauseris taip pat atskleidė, kad per prezidento rinkimus už svainį nebalsavo, o jo politikos nepalaiko.

Pranašauja teismo bausmę

Krokuvos Jogailos universitete literatūrą dėstantis pirmosios Lenkijos ponios brolis pareiškė, kad prezidento A.Dudos ateityje laukia teismo nuosprendis už tai, kad remia valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) vykdomus įstatymų pažeidimus, susijusius su Konstitucinio tribunolo (KT) veiklos paralyžiavimu.

Dėl TTP siekių panaikinti KT nepriklausomybę Lenkijos vyriausybę kritikuoja Briuselis, Vašingtonas ir NATO vadovai.

Pagal įstatymus KT privalo spręsti opozicijos ir valdančiųjų ginčus bei piliečių nusiskundimus ir jo sprendimams privalo paklusti Seimas ir prezidentas.

Bet TTP panoro, kad KT sprendimus galėtų blokuoti Seimas, tiksliau – jame dominuojanti partija. Tai reiškia – jie patys.

Įmetė nepažymėtą balsalapį

J.Kornhauseris teigė, kad už svainį prezidento rinkimuose nebalsavo dėl dviejų priežasčių.

Pirma, prezidento žmonos brolis prisipažino esąs netikintis ir kairiųjų pažiūrų, o A.Duda atstovavo dešiniajai katalikiškai TTP.

Antra, J.Kornhauseris teigė į balsadėžę įmetęs tuščią balsalapį, nes nenorėjo, kad A.Dudos pergalės atveju jo sesuo persikeltų gyventi iš Krokuvos į Varšuvą.

Mat jų tėvas, garsus poetas Julianas Kornhauseris po insulto prikaustytas prie invalido vežimėlio ir jam esą reikia tiek sūnaus, tiek dukters paramos.

Pirmosios ponios brolis prisipažino, kad rinko parašus už Žaliųjų partijos kandidatę transseksualę Anną Grodzką. Tačiau ji nesurinko pakankamai parašų.

Žinia, kad J.Kornhauseris rinko parašus už ateistę ir transseksualę A.Grodzką, buvo itin skaudi A.Dudai. Mat jis užaugo labai religingoje šeimoje ir su TTP siūlė visišką abortų bei kontraceptinių priemonių uždraudimą, dirbtinio apvaisinimo ribojimą ir tikybos įtraukimą į abitūros egzaminų sąrašą.

Problemos dėl uošvio

Prezidentui A.Dudai problemų kilo ir dėl uošvio – žmonos Agatos tėvo, J.Kornhauserio. Pastarasis pasirašė menininkų protesto laišką, kuriame sukritikavo kultūros ministro sprendimą atstatydinti Knygos instituto direktorių Grzegorzą Gaudeną.

Uošvis po insulto yra iš dalies paralyžiuotas, bet išmoko rašyti kaire ranka ir toliau kuria.

Pirmosios ponios brolis Jakubas tvirtina, kad sesuo tėvą aplanko dažnai, tačiau apie politiką namuose jie esą nekalba.

Apie politiką J.Kornhauseris sako nekalbantis ir susitikęs su sesers vyru, nors jį mato retai – vos porą kartų per metus.

Vyras neslepia nusivylimo svainio prezidentavimu, nes buvo įsitikinęs, kad A.Duda bus savarankiškas, racionaliai mąstantis ir demonstruos santūrią katalikybę, priimtiną visiems.

Tokią nuomonę apie būsimąjį prezidentą Jakubas buvo susidaręs dar vaikystėje, kai A.Duda ėmė vaikščioti į pasimatymus su jo seserimi Agata.

J.Kornhauseris priminė linksmą istoriją, kai kartą bandė klausytis prie durų, ką sesers kambaryje veikia A.Duda, bet užsnūdo ir įgriuvo į kambarį.

Poetas, dėstantis literatūrą, neslepia esąs nusivylęs visu politiniu Lenkijos elitu, nes ir anksčiau valdžiusieji, ir dabartiniai politikai esą gyvena atitrūkę nuo paprastų žmonių gyvenimo.

Pasak jo, aštuonerius metus valdžiusi Piliečių platformos partija neįvykdė jokių žadėtų liberalių permainų. O TTP dabar skelbia pozityvias socialines reformas, tačiau laužo demokratiją uzurpuodama KT.

Pirmosios Lenkijos ponios brolis aiškino gerbiąs visų pažiūrų rinkėjus ir yra didelis patriotas, tačiau jam dabar artimos šiuo metu tik dvi nedidelės kairiosios partijos – žalieji ir „Kartu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.