„Brexit“: lietuviai jau žino, ką darys net ir blogiausiu atveju

Jungtinėje Karalystėje dirbantys lietuviai su nerimu laukia ketvirtadienio balsavimo, kuriame britai spręs, ar nori pasilikti Europos Sąjungoje.

Londone gyvenantys lietuviai stebisi tuo, kaip kalba išstojimo iš ES šalininkai britai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Londone gyvenantys lietuviai stebisi tuo, kaip kalba išstojimo iš ES šalininkai britai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2016, 2:30 PM, atnaujinta May 20, 2017, 11:40 PM

Iki lemtingojo referendumo – mažiau nei para, o nuolat besikeičiantys apklausų rezultatai neleidžia nurimti nė vienai stovyklai. Antradienio vakarą vadinamojo „Brexit“ šalininkai ir priešininkai susirėmė televizijos BBC debatuose, tačiau aiškumo ir po jų mažai.

Santykiai tarp priešiškų stovyklų, regis, tikrai įtempti – pešasi net pavežėjimo paslaugas teikiančios įmonės „Uber“ vairuotojai ir klientai.

„Mano draugas vakar užsipuolė „Uber“ vairuotoją, nes šis pareiškė balsuosiantis už išstojimą. Vos neprasidėjo muštynės“, – pasakojo Londone dirbanti lietuvė Kotryna Kajokaitė.

Jaunimas – už narystę

Finansų sektoriuje dirbanti K.Kajokaitė portalui lrytas.lt teigė, kad jos aplinkoje dauguma žmonių ruošiasi balsuoti už pasilikimą Bendrijoje.

„Dauguma bent jau skelbiasi taip darysiantys. Kai aplink visi ruošiasi balsuoti už pasilikimą ES, nėra lengva pareikšti kitokią nuomonę“, – teigė lietuvė.

Komunikacijos vadove finansinių technologijų įmonėje dirbanti Gustė Sadaunykaitė taip pat teigė iš draugų britų girdėjusi įvairių argumentų už pasilikimą ES: vieni bijo nežinios, kiti turi šeimas Europoje, treti tiesiog mato daugiau privalumų nei minusų.

„Vis dėlto teko kalbėti ir su tais, kurie yra už išstojimą. Daugiau tai yra žmonės, kurie jau turi vaikų – nežinau, ar taip sutapo, ar toks ryšys egzistuoja – ir jie savo pasirinkimą grindžia saugumu nuo terorizmo ar pabėgėlių“, – pasakojo lietuvė.

Lietuvė teigė girdėjusi ir apie tai, kad verslininkai pastaruoju metu susilaiko nuo didesnių investicijų ar plėtros. Pastebima ir tai, kad imigrantai siunčia daugiau pinigų į savo gimtąsias šalis.

Painioja imigrantus ir pabėgėlius

Londone dirbanti Ieva Petraškevičiūtė lrytas.lt pripažino, kad dalis „Brexit“ šalininkų argumentų apie imigraciją ar paramą ES naujokėms yra paremti retorika, o ne logika ir skaičiais.

„Pavyzdžiui, „Brexit“ šalininkai suplaka imigrantus iš Rytų Europos su pabėgėliais iš Sirijos į vieną didelę migracijos problemą, o tai sunaikina diskusiją nuo pat pradžių“, – teigė lietuvė.

Anot jos, didžiausią nerimą dėl šio referendumo kelia nepastovumas, kadangi britų nuomonės keičiasi kas kelias dienas: „O toks nepastovumas yra ypač pavojingas – milijonai žmonių nubalsuos taip, kaip jausis ketvirtadienio rytą, priklausomai nuo pokalbio su kaimynu ar oro, kuris Anglijoje yra gana nenuspėjamas.“

„Mano kaimynė, dirbanti su viešaisiais finansais, pasisako prieš narystę ES. Ji aiškino, kad Londone yra pakankamai skurdžiai gyvenančių žmonių ir merdinčių viešųjų įstaigų, kurioms reikia paramos, o imigrantai manipuliuoja įstatymais ir gyvena iš pašalpų“, – pasakojo I.Petraškevičiūtė.

Tikisi pasilikti Bendrijoje

Paklausta, koks, jos nuomone, gali būti referendumo rezultatas, G.Sadaunykaitė vylėsi, kad britai balsuos už išsaugotą narystę ES.

„Daug žmonių, kurie pasisako už pasilikimą, yra tylesni, nei tie, kurie pasisako už išstojimą, pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partija. Aš dar galvoju, kad gal viskas bus gerai“, – vylėsi lietuvė.

Tiesa, daug kas priklauso ir nuo to, kaip bus ruošiamasi balsuoti.

„Jaunimui trukdo tai, kad muzikos festivalis Glastonberyje prasideda jau nuo ketvirtadienio, tad norint balsuoti reikia vargintis iš anksto ar siųsti savo biuletenį paštu. Tad baiminamasi, kad tie, kurie būtų prisijungę ir balsavę, dabar gali aptingti“, – svarstė mergina.

Jai antrino ir I.Petraškevičiūtė: „Manau, kad sveikas protas nugalės ir britai liks ES. Vis dėlto, skirtumas, tikėtina, bus mažas, o tai leis Davidui Cameronui reikalauti didesnės autonomijos iš Briuselio.“

Ras būdų išgyventi

Tačiau net ir „Brexit“ atveju G.Sadaunykaitė kol kas nesiruošia pulti į panika.

„Pirmiausia, procesai užtruktų, tad pernakt lagaminų susikrauti nereikėtų. Be to, dirbu Jungtinėje Karalystėje registruotoje įmonėje, todėl man dėl darbo nekiltų problemų – nebent sumanyčiau jį keisti, – teigė lietuvė. – Tiesa, jeigu atvykimas būtų apribotas, sistema supanašėtų su JAV režimu, tad mielai paieškočiau galimybių ir ten.

I.Petraškevičiūtė įžvelgė sunkumų, kuriuos „Brexit“ galėtų jai sukelti, bet referendumo nesibaimina.

„Kad ir kas atsitiktų, Jungtinė Karalystė visada liks sala šalia Europos ir plėtos prekybinius ryšius. Paprasčiausiai tai apsunkintų daugybės gerų dalykų, kuriuos šiuo metu patys britai laiko savaime suprantamais“, – teigė lietuvė.

Tiesa, K.Kajokaitės nuomone, gali nutikti ir taip, kad svarstykles nusvers „Brexit“ šalininkų baimės, bet ir tokiu atveju problemų tikisi išvengti.

„Tačiau mano aplinkos žmonės nebijo, kad juos deportuos. Turbūt kvalifikuotiems darbuotojams, kurie čia gyvena ir dirba kvalifikuotus darbus nebus nieko baisaus, gal nebent reikės gauti nuolatinio gyventojo kortelę, – teigė lietuvė. – Gali būti, kad problemų iškils tik naujiems imigrantams. Bet kokiu atveju, tai būtų ilgas procesas ir niekas nepasikeistų pernakt.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.