Britų apsisprendimas sudrebino Uolą

Už Jungtinės Karalystės pasilikimą Europos Sąjungoje (ES) balsavę Gibraltaro gyventojai po referendumo nerimauja. Uola vadinama teritorija artumą ėmė justi nepriklausomybės siekiantiems škotams.

Į Gibraltarą iš Ispanijos kasdien dirbti važiuoja apie 10 tūkstančių ispanų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Į Gibraltarą iš Ispanijos kasdien dirbti važiuoja apie 10 tūkstančių ispanų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

2016-07-01 07:04, atnaujinta 2017-05-20 04:56

Gibraltariečiai dreba dėl savo ateities. Šiai Jungtinės Karalystės kolonijai išstojimas iš ES reikštų daugybės fiskalinių privilegijų praradimą.

Uolos kaimynams, La Linėjos mieste gyvenantiems ispanams, sienos su Gibraltaru uždarymas taip pat reikštų tragediją. Mat į Gibraltarą iš Ispanijos kasdien ten dirbti važiuoja apie 10 tūkst. ispanų. Sunerimę, nusivylę, supykę... Tokios nuotaikos vyrauja Gibraltare po Jungtinės Karalystės sprendimo išstoti iš ES.

Uola vadinamo Gibraltaro gyventojai bijo net prisiminti Francisco Franco diktatūros laikus, kurių metu siena tarp Gibraltaro ir Ispanijos buvo užverta.

„Būtų gėda, jei vėl uždarytų sieną. Mes jau ir taip ilgą laiką buvome izoliuoti“, – sakė Gibraltare gyvenantis 37 metų advokatas Tomas Hillmondas.

„Mums tai – tikra katastrofa“, – tvirtina ir vienas trisdešimtmetis parduotuvės „Marks & Spencer“ darbuotojas. – Kažin, kaip elgsis Ispanija. Didžiulė dalis mūsų produktų yra įvežami per Ispaniją ir tūkstančiai ispanų dirba Gibraltare.“

Jis, kaip ir dauguma kitų gibraltariečių, vis dar negali patikėti referendumo rezultatais, bijo „Brexit“ pasekmių Uoloje ir jaučia įtampą dėl Ispanijos ketinimų.

Dabar išsigandę gibraltariečiai ketina vienytis ir kovoti už išlikimą ES.

„Mes esame nugalėję ir didesnes kliūtis. Atėjo laikas ramybei, vienybei, racionaliam mąstymui. Kartu mes ir toliau klestėsime, – po Gibraltarui skaudžių referendumo rezultatų liaudį ramino vyriausiasis šio krašto ministras Fabianas Picardo. – Gibraltaras kartu su Škotija nori likti Europos Sąjungoje.“

Politikas pabrėžia, kad net 96 proc. Uolos gyventojų per refrendumą buvo už Jungtinės Karalystės pasilikimą ES, ir žada aršiai kovoti už jų teises.

„Esame regionas, kuriame daugiausia gyventojų buvo prieš išstojimą iš ES. Susisiekiau su Škotijos premjere Nicola Sturgeon – kartu rengsime planą, kaip Škotijai ir Gibraltarui, kurių žmonės balsavo už ES, išlikti Bendrijoje. Prie derybų stalo galbūt kviesime ir Šiaurės Airiją, kuri taip pat pasisakė už likimą ES“, – sakė F.Picardo.

Pasak Gibraltaro premjero, Uolos gyventojai tiesiog norėtų likti ES, o kitos Jungtinės Karalystės dalys esą galėtų išstoti.

„Tam nebūtinai reikėtų taikyti 50 Lisabonos sutarties straipsnį, kuris numato galimybes išstoti iš ES“, – sako F.Picardo.

Vyriausiausiajam Gibralto ministrui aišku viena – Uola niekados nepriklausys Ispanijai.

„Visi tie, kurie užsimena, kad Gibraltarui norint likti ES mums reiks priimti Ispanijos pilietybę, veltui aušina burną.

Visi ketinimai pagrobti iš Uolos suverenumą pasmerkti mirti dar negimę“, – sakė F.Picardo.

Taip vyriausiasis Gibraltaro ministras atsikirto Ispanijos užsienio reikalų ministrui Jose Garciai Margallo, kuris, vos paaiškėjus „Brexit“ rezultatams, iš karto užsiminė, kad Uolai dabar naudingiausia būtų grįžti į Ispaniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.