Slovakija perima pirmininkavimą Europos Sąjungoje

Nuo penktadienio pusę metų Europos

Nuo penktadienio pusę metų Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaus Slovakija, kadenciją perėmusi iš Nyderlandų.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Nuo penktadienio pusę metų Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaus Slovakija, kadenciją perėmusi iš Nyderlandų.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2016, 6:57 AM, atnaujinta May 20, 2017, 4:56 AM

Dėl Jungtinėje Karalystėje įvykusio referendumo sukelto netikrumo Bratislava savo pirmininkavo prioritetus patvirtino vos dieną prieš liepos 1-ąją, tarp jų – tolesnis ES energetinės sąjungos ir bendros skaitmeninės rinkos kūrimas, didesnis Bendrijos įsitraukimas į tarptautinius reikalus, iniciatyvų skatinimas ES ekonominiam augimui, migracijos ir prieglobsčio suteikimo sistemos reformos.

Darbotvarkėje neabejotinai dominuos Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES ir vidaus saugumo klausimai.

Slovakijos pareigūnai ne kartą pabrėžė, kad šalis sieks efektyvinti ES išorės sienų apsaugą ir pagreitinti prieglobsčio prašytojų statusą negavusių migrantų deportaciją.

Griežta Slovakijos premjero Roberto Fico pozicija imigrantų ir musulmonų atžvilgiu ne kartą sulaukė neigiamos Vakarų Europos šalių reakcijos, ypač daug kritikos R. Ficas sulaukė už teiginius, kad islamui ir musulmonų imigrantams nėra vietos Slovakijoje.

Nors oficialioji Bratislava kol kas vengia konkretesnių pasisakymų JK referendumo klausimu, šalies užsienio reikalų ministras pripažino, jog „Brexit“ turi „potencialo pakeisti visą europinį“ projektą.

Briuselyje šią savaitę posėdžiavę ES vadovai nereikalavo JK nedelsiant inicijuoti oficialią išstojimo procedūrą, tačiau pabrėžė, jog šis klausimas neturėtų būti vilkinamas.

Slovakija ES nare tapo 2004 m. ir ES Tarybai pirmininkaus pirmą kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.