Jungtinėje Karalystėje konservatoriai renka naują lyderį

Jungtinės Karalystės Konservatorių partija antradienį pradėjo rinkimų procesą, kuriam

Aiškia favorite varžybose dėl konservatorių lyderio posto laikoma vidaus reikalų ministrė Th.May.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Aiškia favorite varžybose dėl konservatorių lyderio posto laikoma vidaus reikalų ministrė Th.May.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2016, 2:50 PM, atnaujinta May 19, 2017, 7:43 PM

Aiškia favorite varžybose dėl konservatorių lyderio posto laikoma vidaus reikalų ministrė Theresa May, kuri apibūdina save kaip nuosaikią figūrą, galinčią suvienyti referendumo suskaldytą partiją ir vadovauti Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES procesui.

Th.May sakė, jog iki metų pabaigos tikrai neinicijuotų Europos Sąjungos sutarties 50-ojo straipsnio ir nepradėtų oficialios pasitraukimo iš ES procedūros, nors Europos lyderiai spaudžia Londoną kuo greičiau pradėti skyrybų procesą.

Viena pagrindinių jos varžovių, energetikos ministrė Andrea Leadsom, agitavusi už Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš ES, sakė, jog norėtų, kad derybos dėl išstojimo sąlygų būtų „kiek įmanoma trumpesnės“, kad būtų išvengta „ilgo neapibrėžtumo laikotarpio“.

Dėl penkių kandidatų į partijos pirmininkus balsuos 330 konservatorių parlamentarų. Po kiekvieno balsavimo rato iškris po vieną mažiausiai balsų surinkusį kandidatą, kol galiausiai liks du pretendentai.

Nugalėtoją balsuodami paštu išrinks 150 tūkst. partijos narių. Jo pavardė bus paskelbta rugsėjo 9 dieną.

Varžybose dėl partijos lyderio posto praėjusią savaitę įvyko netikėtas posūkis, kai apie savo kandidatavimą pranešė teisingumo ministras Michaelas Gove'as, sudavęs skaudų smūgį „Brexit“ kampanijos vėliavnešiui, buvusiam Londono merui Borisui Johnsonui.

M.Gove’as tai padarė prieš pat spaudos konferenciją, kurioje B.Johnsonas, kaip tikėtasi, turėjo paskelbti apie savo kandidatavimą.

Sulaukęs dūrio iš vieno svarbiausių sąjungininkų, B.Johnsonas pasitraukė iš kovos, tačiau M.Gove'as tokiais savo veiksmais, regis, nuteikė prieš save dalį konservatorių parlamentarų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.