Belgijos teroristas policijai buvo žinomas ir anksčiau

Mačete policijos pareigūnes sužeidusiam alžyriečiui buvo net du kartus nurodyta išvykti iš Belgijos. Paaiškėjo, kad išpuolio buvo galima išvengti: Khaledas Babouri šalyje ilgai gyveno nelegaliai.

Nors policija žinojo apie K.Babouri, ryšių su terorizmu nebuvo nustačiusi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Nors policija žinojo apie K.Babouri, ryšių su terorizmu nebuvo nustačiusi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNR, AP, BNS ir „Lietuvos rytas“

Aug 9, 2016, 12:02 PM, atnaujinta May 16, 2017, 10:28 AM

Išpuolį Šarlerua šeštadienį surengęs K.Babouri nebuvo žinomas dėl radikalių pažiūrų, tačiau į teisėsaugos akiratį pateko ir anksčiau. Tiesa, dėl smulkių nusižengimų.

Vyras anksčiau įkliuvo policijai dėl laikyto hašišo ir kitų narkotikų. Be to, kitą kartą jam buvo skirta bauda už tai, kad jis susikeitė su broliu savo viešojo transporto keleivio kortele.

33-ejų alžyrietis Belgijoje gyveno nuo 2012 metų. Nors K.Babouri du kartus nurodyta išvykti iš Belgijos, nelegaliai šalyje pasilikęs vyras negrįžo į Alžyrą, nes gimtoji šalis esą atsisakė jį priimti.

„Priverstinis grąžinimas į Alžyrą jau seniai yra problemiškas, nors jau ilgą laiką vedamos dvišalės Europos Sąjungos (ES) ir šios Šiaurės Afrikos šalies derybos“, – vakar pabrėžė pabėgėlių ir migracijos reikalų valstybės sekretorius Theo Franckenas.

K.Babouri mačete užpuolė dvi policijos pareigūnes, vienai jų padarė gilias žaizdas veido srityje, o kitai sužeidė kaklą.

Trečias poste budėjęs policininkas šovė į užpuoliką ir pataikė jam į krūtinę bei koją. Pašautas užpuolikas mirė nuvežtas į ligoninę.

Teigiama, kad užpuolimo metu jis šaukė „Allahu Akbar“ („Dievas yra didis“). Be to, su teroristine grupuote „Islamo valstybė“ susijusi naujienų agentūra „Amaq“ sekmadienį pranešė, kad K.Babouri buvo vienas judėjimo karių, atsiliepęs į raginimus pulti Vakarų šalių piliečius.

Belgija gyvena padidinto saugumo sąlygomis nuo kovo 22 dienos, kai Briuselio oro uoste ir metro stotyje netoli ES institucijų nugriaudėjo sprogimai, nusinešę 32 žmonių gyvybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.