Lenkijos nacionalinė televizija atsidūrė valdančiųjų kišenėje

Lenkijos nacionalinėje televizijoje TVP įvyko keistas maištas, dar ryškiau parodęs, kad įtakingiausias šalyje yra ne prezidentas ar premjerė, bet buvęs vyriausybės vadovas Jaroslawas Kaczynskis.

Nacionalinis kanalas TVP jau tapo pašaipų objektu, nes nutyli visus Lenkijos valdžią krečiančius skandalus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Nacionalinis kanalas TVP jau tapo pašaipų objektu, nes nutyli visus Lenkijos valdžią krečiančius skandalus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Aug 9, 2016, 4:34 PM, atnaujinta May 16, 2017, 9:40 AM

Į pirmąjį posėdį Seime susirinkusi Tautinės žiniasklaidos taryba (TŽT) praėjusią savaitę balsavo nušalinti TVP direktorių Jaceką Kurskį.

Taryba tada pažadėjo po kelių valandų pranešti, kas laikinai eis televizijos vadovo pareigas.

Naujiena apie TVP direktoriaus nušalinimą sudrebino visą Lenkijos žiniasklaidą. Tačiau netrukus ta pati TŽT apsigalvojo ir išplatino kitą pranešimą: J.Kurskis lieka eiti savo pareigų.

Paaiškėjo, kad išmestas iš darbo J.Kurskis skubiai nulėkė pasiskųsti valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderiui J.Kaczynskiui, o jis nurodė palikti jį pareigose.

Žurnalas „Newsweek“ minėtus įvykius pavadino farsu, parodžiusiu, kad visas valstybės vadeles savo rankose vis dar tvirtai laiko „imperatorius“ J.Kaczynskis, o nacionalinės televizijos nepriklausomybė yra galutinai sunaikinta.

Skelbė viena, darė kita

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ pareiškė, kad po šių įvykių tapo aišku, kad TŽT buvo įkurta ne valstybinei žiniasklaidai išlaisvinti nuo politikos, bet jai užvaldyti.

Premjerė Beata Szydlo teigė, kad iki tol egzistavusį Valstybinį radijo ir televizijos komitetą reikia pakeisti TŽT, kad minėta žiniasklaida taptų labiau nepriklausoma nuo politinių partijų spaudimo.

Institucija reikalinga tam, kad užtikrintų valstybinių televizijos kanalų ir radijo stočių pasiryžimą vykdyti visuomeninę misiją, o ne vaikytis finansavimo“, – dar birželį skelbė kultūros viceministras Krzysztofas Czabanskis, vėliau tapęs naujos tarybos vadovu.

Tiesa, jau tada opozicija įtarė, kad iš tikrųjų TŽT kuriama tik tam, kad valdžia lengviau galėtų nušalinti senuosius žiniasklaidos įmonių vadovus ir į jų vietas paskirti ištikimus saviškius.

Tokie spėjimai buvo grindžiami tuo, jog vos suformavusi vyriausybę valdančioji partija ėmėsi valymo: atleido visus TTP kritikavusius televizijos, radijo ir naujienų agentūros PAP darbuotojus.

Nacionalinėje televizijoje nebelikus garsių žurnalistų ir laidų vedėjų, TVP populiarumas ėmė staigiai kristi.

Ją pradėjo lenkti ir privačios televizijos.

Be to, TVP naujienų laidos tapo visuotinių pašaipų objektu, nes jose nustota skelbti visus valdančiosios partijos skandalus, o problemų pradėta ieškoti tik opozicinių partijų veikloje. Televizija nepaskelbė ir žinios iš posto atleisti savo vadovą J.Kurskį.

Lenkijoje neseniai viešėjusio popiežiaus Pranciškaus kritika Lenkijos Bažnyčiai taip pat buvo nutylėta.

O dar labiau TVP neobjektyvumą atskleidė televizijos laidose skelbtos žinios apie opozicijos surengtą demonstraciją: nors iš tikrųjų dalyvių buvo apie ketvirtį milijono, televizija pranešė, kad renginys subūrė tik 50 tūkst. žmonių.

Siekia įtikti lyderiui

Po nepavykusio bandymo atstatydinti TVP direktorių paaiškėjo, kad šiuos įvykius skirtingai nušviečia net vyriausybę remianti žiniasklaida.

Žurnalas „wSieczi“ bei portalas „wPolityce“ vieningai pareiškė, jog J.Kurskį nuversti bandžiusi institucija kartu siekė pakenkti ir TTP lyderio J.Kaczynskio autoritetui.

Pastarojo portalo redaktorius Jacekas Karnowskis tikino, kad J.Kurskis iš tikrųjų nusipelnė medalio už savo patriotinę veiklą ir atstatydinti reikėtų ne jį, o susikompromitavusią TŽT.

O įtakingo savaitraščio „Gazeta Polska“ bei dienraščio „Gazeta Polska Codzienna“ redaktorius Tomaszas Sakiewiczius ir toliau reikalauja kuo greičiau nušalinti J.Kurskį.

Kraštutiniu dešiniuoju vadinamas T.Sakiewiczius yra svarstęs, kad iš TVP reikėtų vyti daugumą žurnalistų, nes jie susitepę komunistine praeitimi. O J.Kurskiui priekaištavo, kad jis neužsiima radikaliais valymais.

Tačiau toks įtakingų žiniasklaidos priemonių redaktorių ginčas gali turėti ir paaiškinimą.

Antai „Newsweek“ teigimu, T.Sakiewiczius su J.Karnowskiu konkuruoja dėl to, kas labiau įtiks J.Kaczynskiui. Mat „wSieczi“, nors ir sutelkęs profesionalių žurnalistų būrį, yra leidžiamas vos kelerius metus, o „Gazeta Polska“ TTP ištikimybę demonstruoja jau seniai. Be to, „Gazeta Polska“ yra įkūrusi daugybę savo skaitytojų klubų, o jų nariai yra aktyviausi TTP demonstracijų dalyviai bei J.Kaczynskio garbintojai.

Vis dėlto J.Kurskis į valstybinę televiziją komentuoti įvykių dažniau kviečia nuosaikesnius „wSieczi“ apžvalgininkus, o tai ir įsiutino priešiško dienraščio redaktorių T.Sakiewiczių.

Konfliktas dėl užsakymų

„Gazeta Wyborcza“ pateikė kitą sumaišties Lenkijos spaudoje paaiškinimą. Esą šios dešiniųjų žiniasklaidos grupuotės susiriejo dėl milžiniškų valdančiųjų paramos lėšų.

Mat už programas, kuriose šlovinama TTP, esą galima uždirbti šimtus milijonų, o tai ir tapo konflikto ašimi. Kad susirieta dėl pinigų, o ne dėl asmenybių, pripažino ir TTP parlamente atstovaujanti Joana Lichocka.

Beje, būtent J.Lichocką į TVP direktoriaus pareigas siūlė J.Kurskio nušalinimą rėmęs leidinys „Gazeta Polska“. Regis, Seimo narė tikriausiai ir būtų tapusi nacionalinės televizijos vadove, jei ne J.Kaczynskio įsikišimas.

J.Kurskis TVP dar vadovaus iki spalio, o tada į jo vietą bus skelbiamas konkursas. Tiesa, jau dabar aišku, kad juo taps tik tas žmogus, kurio kandidatūrai pritars J.Kaczynskis.

Pastarajam pasirinkti taip pat nebus lengva, nes visi kandidatai šiam 67 metų politikui atvirai pataikauja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.