Britus peikianti Lenkijos valdžia nepaiso rasizmo savame darže

Lenkijos vyriausybė aršiai reaguoja į kiekvieną tautiečio užpuolimą Jungtinėje Karalystėje, bet užmerkia akis į rasistinius nusikaltimus savo šalyje. Taip prabilta po muštynių, kilusių Varšuvos tramvajuje.

Varšuvoje tramvajaus keleiviai ne tik ramiai stebėjo, kaip mušamas profesorius, bet ir neiškvietė policijos pareigūnų.
Varšuvoje tramvajaus keleiviai ne tik ramiai stebėjo, kaip mušamas profesorius, bet ir neiškvietė policijos pareigūnų.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Sep 14, 2016, 3:52 PM, atnaujinta May 13, 2017, 2:30 AM

Tokie kaltinimai nacionalistinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) suformuotai vyriausybei pasipylė po to, kai niekas iš ministrų neatsiprašė Varšuvoje sumušto vokiečių kalbos profesoriaus Jerzio Kochanowskio.

Profesorius buvo užpultas vidurdienį, kai su kolega profesoriumi iš Vokietijos kalbėjo vokiškai tramvajuje, o juos kumščiais užtildyti nusprendė vienas nacionalistas.

Su bičiuliu tramvajuje alų maukęs užpuolikas pareikalavo, kad profesoriai liautųsį kalbėję vokiškai. J.Kochanowskiui pareiškus, kad negali to padaryti, nes jo kolega supranta tik vokiškai, nacionalistas sumušė jo nurodymo nevykdžiusį tautietį.

Profesoriaus niekas negelbėjo

Užpultam profesoriui į pagalbą neatėjo niekas iš keleivių. O tramvajaus vairuotojas ne tik atsisakė iškviesti policiją, bet ir liepė profesoriams išlipti.

J.Kochanowskiui medikai susiuvo pramuštą galvą, o paties dėstytojo iškviesti policininkai nesugebėjo rasti pasprukusio mušeikos.

Į incidentą niekaip nesureagavo premjerė, prezidentas ir į Jungtinę Karalystę protestuoti dėl tautiečių patiriamų užpuolimų vykę trys ministrai.

Užtat pasipiktinimo protestus rengė viena J.Kochanowskio studentė, feisbuke apkaltinusi valdančiuosius, kad būtent jų nuolaidžiavimas nacionalistams ir paskatino išpuolį.

Studentė teigė, kad dar prieš dvejus metus toks įvykis būtų papiktinęs visus tramvajaus keleivius.

O dabar niekas nesiryžo priešintis, nes regi ministrų kritiką imigrantams ir abejingumą rasistiniams išpuoliams.

Solidarizuodamiesi su sumuštu profesoriumi ir pilietiškos studentės paraginti, žmonės kitą dieną minėtos linijos tramvajuje tyčia garsiai šnekėjo įvairiomis kalbomis ir diskutavo apie toleranciją.

Opozicija svaido žaibus

Vidaus reikalų ministras Mariuszas Blaszczykowskis nepasmerkė išpuolio, o pareiškė, kad tai buvo vienkartinis įvykis.

Tai supykdė opozicijos lyderius, kurie priminė ankstesnius išpuolius ir nuolatinį vyriausybės nuolaidžiavimą nacionalistams.

Piliečių platformos partijos vadovas Grzegorzas Schetyna pareiškė, kad vyriausybės protestai dėl išpuolių prieš lenkus Jungtinėje Karalystėje atrodo dviveidiški, nes patys lenkai nereaguoja į migrantų vargus Lenkijoje.

Garsus „Polityka“ apžvalgininkas Jacekas Zakowskis pareiškė, kad dėl visų kruvinų buvusių ir būsimų nacionalistinių incidentų kalčiausias yra TTP lyderis J.Kaczynskis.

Mat būtent jis kursto tautiečių nacionalizmą – tai esą pademonstravo ir nusiųsdamas protestuojančių ministrų delegaciją į Jungtinę Karalystę.

Ši delegacija tautiečiams esą paliudijo, kad į lenkų sumušimus bus reaguojama, bet į lenkų agresiją prieš kitataučius – ne, o imigrantai išvis nepageidaujami.

Imigrantai jau įsibaiminę

Imigrantams padedančios organizacijos „Ocaleni“ vicepirmininkė Kalina Czwarnog pareiškė, kad nuo tada, kai prieš metus šalį valdyti ėmė TTP, pabėgėliai vis labiau bijo išeiti į miestą. Mat patiria vis didesnę žodinę bei fizinę agresiją ir jaučiasi vis labiau nesaugūs.

K.Czwarnog teigimu, musulmonės moterys skundžiasi, kad viešojo transporto keleiviai joms bando nutraukti galvos apdangalą, blokuoja praėjimą, trukdo įlipti.

Opozicija priminė incidentus, į kuriuos valdžia ir policija esą reikiamai nesureagavo.

Prieš keletą mėnesių chuliganas Lodzėje iškeikė ir bandė išstumti iš tramvajaus studentę iš Alžyro.

Po kelių dienų tas pats vyriškis minėtą studentę tramvajaus stotelėje apspardė.

Vroclave nacionalistai sumušė aktorių bei dainininką iš Mongolijos, Bydgoščiuje buvo užpulti studentai iš Turkijos, o Žešuve portugalui studentui buvo liepta nešdintis iš Lenkijos.

Žodinę agresiją patyrė net vienuolikametis tamsiaodis berniukas iš Londono, kurį Peremyšlyje vaikų žaidimo aikštelėje suaugęs vyras iškeikė ir ragino nešdintis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.