Lenkijos akibrokštai Europai tęsiasi

Lenkijos valdantieji ir toliau nepaiso Europos Sąjungos perspėjimų dėl demokratinių normų nepaisymo. Varšuva į šuns dienas išdėjo savo kritikus, tačiau dėl to jai gali grėsti politinė izoliacija.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas D.Tuskas kritikavo B.Szydlo vyriausybę.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Europos Vadovų Tarybos pirmininkas D.Tuskas kritikavo B.Szydlo vyriausybę.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Sep 22, 2016, 10:54 AM, atnaujinta May 12, 2017, 8:10 AM

Į Varšuvą atvykusi Venecijos komisija (VK) tikėjosi ištirti vyriausybei skirtus kaltinimus dėl demokratijos normų laužymo ir Konstitucinio tribunolo uzurpavimo, bet patyrė Lenkijos valdžios paniekinimą.

Svečius ignoravo premjerė Beata Szydlo ir teisingumo ministras Zbigniewas Ziobra, o su jais susitikti nepanoro net Senato pirmininkas Stanislawas Karczewskis.

Valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) Seimo frakcijos pirmininkas Ryczardas Terleckis šaipydamasis aiškino, kad su komisarais susitikti neverta, nes tai – ne oficialus vizitas, o „turistinė kelionė“.

Vyriausybės siekį pažeminti svečius vainikavo trijų Konstitucinio tribunolo (KT) narių, atstovaujančių TTP, pareiškimas, kad teisėjai „prarado pasitikėjimą VK“.

Nesėkmingas antras kartas

Tai buvo jau antras VK – patariamosios Europos Tarybos institucijos, įkurtos kontroliuoti teisinės valstybės principus ir demokratiją – delegacijos apsilankymas Lenkijoje šįmet.

Metų pradžioje VK į Varšuvą atvyko sunerimusi dėl nesibaigiančių opozicijos protestų prieš vyriausybės siekį sumažinti KT nepriklausomybę. Opozicija kaltino, kad vyriausybę suformavusi TTP nusprendė viešpatavimą įtvirtinti ilgam ir neteisėtai.

VK delegacija prieš pusmetį pareiškė labai kritišką nuomonę apie vyriausybės kišimąsi į KT veiklą. TTP veiksmus komisija pavadino „žlugdančiais demokratiją, žmogaus teises ir įstatymų viršenybę“.

VK ragino vyriausybę reaguoti į komisarų rekomendacijas ir liautis blokuoti KT sprendimus.

Valdantieji numojo ranka

TTP pasipiktino tokiu VK nutarimu ir subūrė specialią Seimo ekspertų komisiją, kuri pareiškė, kad išvados yra klaidingos, nes komisija nesupranta demokratijos funkcionavimo principų Lenkijoje.

Negana to, vyriausybė priėmė KT veiklos įstatymo pataisas, kurios tik dar labiau apribojo KT veiklą. Būtent dėl to VK šią savaitę ir vėl atvyko.

TTP bandė sutrukdyti VK susitikti su opozicijos atstovais ir į oficialų susitikimą įleido tik savo partijos atstovus.

Opozicijai pasipiktinus, VK delegacija surengė papildomą susitikimą su valdančiųjų oponentais. Opozicionieriai patvirtino, kad TTP su niekuo nesitaria dėl KT veiklos pakeitimų ir neišsižada siekių apriboti tribunolo nepriklausomybę.

Žėrė kritiką Varšuvai

Antradienį kritika Varšuvai skambėjo ir Europarlamente, kur buvo surengta speciali diskusija apie demokratiją Lenkijoje.

Kalbose vyravo priekaištai dėl valdančiųjų kišimosi į KT veiklą, visuomeninės žiniasklaidos, teismų, policijos uzurpavimo.

Spėjama, jog Europarlamentas šią savaitę priims kritišką Lenkijos vyriausybei rezoliuciją, kurioje vėl ragins nelaužyti demokratijos normų ir ieškoti dialogo su opozicija.

Vilčių, kad TTP paklus rezoliucijos raginimams, nedaug. Tai įrodė ir europarlamentaro Ryszardo Legutkos pareiškimas.

Jis pareiškė, kad Europos Komisija neturi teisės kištis į Lenkijos vidaus reikalus, o europarlamentarai nieko nenutuokia apie tenykštę demokratiją.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ korespondentas Briuselyje Tomaszas Bieleckis teigė, kad TTP vyriausybė nesibaimina Briuselio todėl, kad žino, jog jai gresia vien žodiniai pagrūmojimai.

Mat, norint pritaikyti rimtas nuobaudas, reikia visų ES šalių pritarimo, o Vengrijos vadovai pareiškė, kad vetuos bet kokią bausmę Lenkijai.

T.Bieleckis prognozuoja, jog netrukus Lenkiją vis dėlto gali ištikti politinė izoliacija ES bei finansavimo pristabdymas ir net apribojimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.