Vaikus auklėti bizūnu raginęs Lenkijos profesorius, šokiravo tautiečius

Vieno Varšuvos profesoriaus raginimas krėsti į kailį vaikams, kai jie nusikalsta, sukėlė didžiules lenkų diskusijas. Vis dėlto trečdalis Lenkijos tėvų prisipažįsta iš tiesų naudojantys fizinę prievartą prieš atžalas.

Katalikas Z.Stawronskis tiki, kad tik gavę lupti vaikai išmoksta gero elgesio.<br>R.Butrimo nuotr.
Katalikas Z.Stawronskis tiki, kad tik gavę lupti vaikai išmoksta gero elgesio.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Sep 22, 2016, 11:56 PM, atnaujinta May 12, 2017, 5:47 AM

Lenkijos mokslų akademijos narys, filosofijos profesorius Zbigniewas Stawronskis šokiravo tautiečius, atvirai paraginęs tėvus negailėti vaikams beržinės košės.

Varšuvos Stefano Wyszynskio katalikiškame universitete dėstantis 58-erių profesorius dienraščiui „Rzeczpospolita“ pareiškė, jog vožtelėjimas delnu per užpakalį yra ne vaiko mušimas, bet didelės auklėjamosios vertės poelgis.

Anot šio katalikybę išpažįstančio profesoriaus, toks tėvų poelgis ne tik kad nėra kenksmingas ir smerktinas, bet priešingai – „vertas pagyrimo“.

Grindė smurto naudą

Z.Stawronskio teigimu, vožtelėjimas delnu per užpakalį kartais yra tiesiog moralinė tėvų pareiga, nes geriausiai padeda vaikui suprasti, kad kai kurių elgesio ribų peržengti negalima.

Kai trimetis vaikas smėlio dėžėje kastuvėliu trenkia per galvą kitam vaikui, skriaudikui tėvai privalo ne žodžiais įrodinėti jo veiksmų netinkamumą, bet delno smūgiu į užpakalį parodyti, kad tokia agresija nebus toleruojama.

Tariamą savo įsitikinimų teisingumą profesorius pagrindė pavyzdžiu – esą juk niekas nesmerktų mamos, kuri suaugusiam sūnui trenktų antausį už tai, kad dėl jaunesnės meilužės palieka savo žmoną ir tris savo vaikus.

Gerbiamas profesorius aiškino, kad tokią jėgos išraišką prieš atžalas esą reikia vertinti kaip griežčiausią, tačiau leistiną prieštaravimo formą.

Anot Z.Stawronskio, savo vaikų nemušantys tėvai vadovaujasi ne meilės atžaloms principu, bet aklai paklūsta kairuoliškai dogmai, pagal kurią vaikų mušimas yra blogis bet kokioje situacijoje.

Kritikavo Vakarų auklėjimą

Profesorius taip pat aiškino, kad iš Vakarų į Lenkiją atėjusi vaikų auklėjimo mada „nekeliant streso“ iš tiesų priverčia tėvus savo teisę patiems auklėti atžalas perduoti valstybinėms švietimo institucijoms.

Dėl šio kairuoliško požiūrio ir imta smerkti pliaukštelėjimus vaikams per užpakalį, nors tai, anot profesoriaus, yra „moralinė tėvų pareiga“.

Tokį kataliko profesoriaus atvirą raginimą auklėti atžalas mušimu pasmerkė vaikų teises ginančios organizacijos, politikai, visuomenės aktyvistai, o kai kurios mamos ėmė raginti Z.Stawronskį teisti už prievartos skatinimą.

Pedagogė Magdalena Wozniak Z.Stawronskį pavadino pseudomokslininku.

Ji pareiškė, jog „skriaudžiamų vaikų vardu profesorius nusipelnė ne vieno antausio už skleidžiamą viduramžišką požiūrį į auklėjimą“.

Pedagogė priminė, kad moksliniai tyrimai seniai patvirtino, jog prievarta daro didžiulę žalą vaikų psichikai, o tai dažnai lemia ir vėlesnes problemas suaugusiųjų gyvenime.

Vaikus muša toliau

Interneto svetainė „naTemat“ priminė prieš 19 metų JAV mokslininkų atliktus tyrimus, kurie paliudijo, jog fizinę prievartą patyrę vaikai vėliau yra labiau linkę į asocialius poelgius.

Žiniasklaidos priemonė priminė ir tai, kad Lenkijoje kas trečia tėvų pora savo vaikus vis dar auklėja mušimu, nors Seimas jau prieš dešimt metų tai uždraudė.

Svetainės teigimu, dėl nenykstančio tautiečių polinkio mušti atžalas nemaža kaltė tenka Bažnyčiai, kuri dėl mažėjančio tikinčiųjų skaičiaus kaltina visuomenines permainas ir aukština tradicines vertybes.

Z.Stawronskis, kaip spėja „naTemat“, savo prieštaringas pažiūras ryžosi paviešinti pamatęs, kad prieš metus Lenkiją pradėjusi valdyti katalikiška Teisės ir teisingumo partija vis labiau nuolaidžiauja Bažnyčiai.

Seimas panaikino valstybinę dirbtinio apvaisinimo finansavimo programą, apribojo kontraceptinių priemonių prekybą, žada visiškai uždrausti abortus, o tikybos egzaminą padaryti privalomą abiturientams.

Skandalą sukėlė ir ilgametis Vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Jozefas Michalikas, dėl kunigų pedofilijos apkaltinęs vaikus, nes jie esą patys provokuoja dvasininkus

Arkivyskupas vėliau atsiprašė už savo žodžius, bet vietos Bažnyčia toliau atsisako mokėti kompensacijas kunigų pedofilų aukoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.