Šnipo žmona vos nesujaukė istorinio išsilaipinimo

Šnipo ir jo žmonos ginčas beveik sugriovė svarbiausią Antrojo pasaulinio karo operaciją – sąjungininkų pajėgų išsilaipinimą Normandijoje., rašo BBC.

Dvigubo šnipo J.Pujolio žmona pasiilgo Ispanijos ir buvo sumaniusi įduoti savo vyrą.
Dvigubo šnipo J.Pujolio žmona pasiilgo Ispanijos ir buvo sumaniusi įduoti savo vyrą.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2016, 1:35 PM, atnaujinta May 11, 2017, 5:36 PM

Jungtinės Karalystės žvalgybos tarnybos MI5 išslaptinti duomenys rodo, kad ispanas Juanas Pujolis, pasivadinęs agentu Garbo, padėjo įtikinti nacistinę Vokietiją, kad išsilaipinimai įvyks ne Normandijoje, o Lamanšo sąsiauryje prie Kalė.

Tačiau po to, kai su žmona buvo priverstas gyventi neišeidamas iš savo namų Londone, dvigubo agento sutuoktinei įgriso toks slapstymasis.

1943 metų birželį moteris pagrasino nueisianti į Ispanijos ambasadą ir viską papasakosianti, jeigu šis neleis jai pasimatyti su motina.

Šiaurės Vakarų Londone įsikūręs J.Pujolis turėjo agentų tinklą, kurie padėdavo jam sukurti melagingas ataskaitas, kurias jis siųsdavo naciams.

Jo pateikta informacija atbaidė nacių pajėgas nuo užimtos Normandijos, kurioje sąjungininkai išsilaipino 1944 metų birželio 6 dieną.

Bet šnipo žmona ne tik kankinosi dėl dvigubo šeimos gyvenimo, bet ir ilgėjosi namų. Moteris skundėsi britišku maistu ir ilgėjosi ispanų pamėgtos žuvies. Be to, jai nepatiko, kad vyro dažnai nebūdavo namie.

Dėl baimės būti atpažintas J.Pujolis draudė savo žmonai ir vaikams vaikščioti Londono gatvėmis.

„Nenori daugiau nė penkių minučių praleisti su savo vyru. Net jeigu jie mane nužudys, aš einu į Ispanijos ambasadą“, – savo vyro viršininkui Tomui Harrisui klykė moteris.

Tad agentui taip pat teko pasitelkti gudrybių, kad jo žmona neįduotų. J.Pujolio viršininkas pasiūlė apsimesti, kad jį atleido, tačiau šnipas suprato, kad tokiu atveju ji tikrai norėtų važiuoti namo į Ispaniją.

Šis planas buvo atmestas, tačiau J.Pujolis sugalvojo įtikinti ją esąs suimtas pareigūnų.

Moteriai net buvo leista jį aplankyti sulaikymo stovykloje – tiesa, užrištomis akimis. O po to, kai vyras buvo paleistas, jis ją įtikino paremti jo pogrindinę veiklą.

MI5 teisinis patarėjas majoras Edwardas Cussenas moteriai paaiškino nusprendęs, kad jos vyras turėtų būti paleistas, kad galėtų tęsti savo misiją.

„Jis jai priminė, kad negali švaistyti laiko su varginančiais žmonėmis, tad jeigu dar kartą išgirs agento žmonos vardą, už grotų patupdys ir ją. Ji parskubėjo namo nekantriai laukti vyro“, – pasakojo T.Harrisas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.