Lenkas atvirai prabilo apie patirtą kunigo prievartą

Bene žymiausias Lenkijos kovotojas už homoseksualų teises prabilo apie skaudžią patirtį. Vaikystėje jį lytiškai išnaudojo dvasininkas. Jis iki šiol nesulaukė bausmės už pedofiliją.

Savo istoriją atskleidęs K.Legierskis nemanė, kad kunigo aukų buvo ir daugiau.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Savo istoriją atskleidęs K.Legierskis nemanė, kad kunigo aukų buvo ir daugiau.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2016-10-08 14:34, atnaujinta 2017-05-11 06:37

Pagrindinis gėjų paradų Lenkijoje organizatorius 38 metų Krystianas Legierskis šalyje sukėlė didžiulį skandalą, kai apkaltino Kubalonkos kaimelio kleboną 69 metų Jerzy Kierą vaikystėje jį seksualiai išnaudojus.

Kunigas iš pradžių visus kaltinimus pavadino „šlykščiu šmeižtu“ ir pagrasė K.Legierskį paduoti į teismą, tačiau kiek vėliau atsistatydino iš pareigų, nes dar keliolika vyrų pasiryžo prieš jį liudyti.

Ši istorija – išskirtinė, nes Bažnyčia Lenkijoje pirmą kartą taip operatyviai ir principingai sureagavo į kunigui pareikštus kaltinimus pedofilija.

Manoma, kad tokiai Bažnyčios reakcijai lemiamą įtaką padarė popiežiaus Pranciškaus vizitas šią vasarą Krokuvoje per Pasaulines katalikų jaunimo dienas. Popiežius tąkart griežtai kritikavo Lenkijos kunigus, nes šie ignoruoja jo raginimą skelbti karą pedofilijai Bažnyčioje.

Todėl vos žiniasklaidoje pasirodžius K.Legierskio kaltinimams, Bažnyčios atstovai patys atvyko su juo pasikalbėti.

2010 metais lenkės ir mauritaniečio sūnus K.Legierskis buvo išrinktas į Varšuvos savivaldybę ir tapo pirmuoju atvirai homoseksualiu politiku, užėmusiu postą Lenkijos valdžioje.

Pakurstė pedofilo mirtis

K.Legierskis apie savo vaikystės tragediją iš pradžių užsiminė vien feisbuke. Socialiniame tinkle jis pasidžiaugė, jog nusižudė garsus Brazilijos kunigas pedofilas Bonifacio Buzi.

Šis dvasininkas, vos išėjęs iš kalėjimo atlikęs aštuonerių metų bausmę už vaikų išnaudojimą, vėl buvo pagautas tvirkinant du berniukus.

Sugrįžęs į kamerą kunigas pasikorė, o K.Legierskis parašė apgailestaujantis, kad tiek drąsos neturi kunigas pedofilas iš Lenkijos Kubalonkos kaimelio.

Šiuo vyro pareiškimu netrukus susidomėjo žiniasklaida, ir K.Legierskis pagaliau ryžosi viską papasakoti. Taip jis sukėlė nemažą skandalą.

„Kai buvau berniukas, tas kunigas įtikino mano mamą, kad galėčiau būti patarnautojas prie altoriaus, – pasakojo K.Legierskis. – Kartą jis mane nusiviliojo į zakristiją neva pasižiūrėti filmo. Kaip vėliau pasirodė, jis buvo pornografinis. Iš pradžių kunigas aiškino, kad jį apgavo vaizdajuostės pardavėjas, o tada ėmė liesti mane ir masturbuotis. Kai iš ten išėjau, nebegrįžau į bažnyčią.“

K.Legierskio mama spaudai prisipažino, kad tik dabar suprato, kodėl jos sūnus po vieno apsilankymo pas J.Kierą pareiškė daugiau ten nekelsiąs kojos.

Kunigas sunerimusiai motinai tada melavo, kad apibarė jos sūnų už triukšmavimą bažnyčioje, o pats berniukas niekam nedrįso pasakyti tiesos.

K.Legierskis teigia, kad gerbia katalikus, bet norėtų, kad Bažnyčia liautųsi dangsčiusi pedofilus kunigus.

Anksčiau ragino tylėti

K.Legierskis tvirtino, kad po šio viešo pareiškimo į jį bei LGBT aktyvistą ir Slupsko merą Robertą Biedroną kreipėsi keliolika vyriškių, kurie irgi prisipažino patyrę kunigo J.Kieros tvirkinimą.

„Iš pradžių maniau, kad taip atsitiko tik man. Bet vėliau sužinojau, kad kunigas, kuris mane seksualiai išnaudojo, tvirkino ir kitus vaikus“, – pasakojo K.Legierskis.

Labiausiai vyrą sukrėtė vienos moters pasakojimas. Prieš trisdešimt metų kunigai jai uždraudė kam nors pasakoti apie J.Kieros polinkį sakydami, jog užsitrauks didelę nuodėmę, nes pakenks Bažnyčiai.

Moters sūnus tapo J.Kieros seksualinio išnaudojimo auka, tad ji kreipėsi pagalbos į kitus kunigus. Bet iš jų sulaukė tik grasinimų.

Į politiką R.Biedroną kreipėsi ir dar viena moteris, išsiaiškinusi, kad jos žentas naktimis pradingdavo minėto kunigo J.Kieros namuose.

Kai moteris susitiko su dvasininku ir prašė jo neardyti šeimos, kunigas nereagavo. Dėmesio nekreipė ir Bažnyčios vyresnybė.

Bijojo būti pasmerkti

Dauguma iš keliolikos su R.Biedronu susisiekusių vyriškių tvirtino, kad visą gyvenimą nepasakojo, ką patyrė kunigo J.Kieros namuose, nes bijojo būti palaikyti homoseksualais ir pasmerkti aplinkinių.

Be to, kunigas mažame kalnų kaimelyje esą buvo išsikovojęs didelį autoritetą, tad vaikų pasakojimais tėvai arba nebūtų patikėję, arba būtų pabūgę mesti iššūkį Bažnyčiai.

Net ir dabar iš keliolikos su R.Biedronu susisiekusių vyrų tik aštuoni sutiko duoti parodymus Bažnytinei komisijai.

Vis dėlto kunigui J.Kierai teisminė atsakomybė už vaikų seksualinį išnaudojimą negresia, nes pagal vietos įstatymus kaltinimai jau yra pasenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.