„Brexit“ referendumo pasekmės: sprogo neapykantos bomba

Neapykanta Jungtinėje Karalystėje gyvenantiems užsieniečiams pastaraisiais mėnesiais liejosi labiau nei bet kada anksčiau. Tačiau dabar paaiškėjo tiksliai kiek daugiau britai vykdė nusikaltimų iš pykčio, kurio jie jaučia šalyje esantiems kitataučiams, kitų religijų ir seksualinių orientacijų asmenims.

Jungtinė Karalystė bando kovoti prieš daugėjančius neapykantos nusikaltimus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Jungtinė Karalystė bando kovoti prieš daugėjančius neapykantos nusikaltimus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Jungtinė Karalystė bando kovoti prieš daugėjančius neapykantos nusikaltimus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Jungtinė Karalystė bando kovoti prieš daugėjančius neapykantos nusikaltimus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 14, 2016, 4:46 PM, atnaujinta May 10, 2017, 9:21 PM

Jungtinės Karalystės vidaus reikalų ministerijos duomenys rodo, nuo birželio 23-ąją įvykusio referendumo dėl „Brexit“ – išstojimo iš ES – neapykantos išpuolių skaičius išaugo net 41 proc., skelbia „Business Insider“.

Vien liepą šalyje buvo užfiksuoti 5468 neapykantos nusikaltimai. Pernai liepą jų buvo 3886.

Neapykantos nusikaltimai Jungtinėje Karalystėje yra apibrėžiami kaip išpuoliai, kuriuos motyvuoja išankstinis nusistatymas prieš žmogaus asmenines savybes.

Vidaus reikalų ministrė Amber Rudd pabrėžė, kad vyriausybė ėmėsi veiksmų „išnaikinti neapykantą“.

„Džiaugiuosi, kad vyriausybės pastangos yra veiksmingos ir vis daugiau aukų randa savyje drąsos pranešti apie šiuos nusikaltimus, – pareiškė A.Rudd. – Jungtinės Karalystės įstatymai dėl neapykantos nusikaltimų yra vieni geriausių pasaulyje, tačiau negalime užmigti ant laurų.“

Dvi savaitės iki referendumo dėl „Brexit“ tokio pobūdžio nusikaltimų padaugėjo net 50 proc., buvo pranešta apie 1546 nusikaltimus. Dvi savaitės po referendumo nusikaltimų buvo 2241.

Iš 62518 neapykantos nusikaltimų, kurie buvo įvykdyti 2015-2016 metais 79 proc. buvo nutaikyti prieš kitos rasės atstovus. O LGBT labdara „Galop“ teigė, kad trys mėnesiai po referendumo išpuolių prieš jų bendruomenės narius padaugėjo 147 proc.

„Viena iš priežasčių, kodėl skaičiai auga yra tai, kad policija dabar sugeba efektyviau pranešti apie įvykusius nusikaltimus ir aukoms suteikti pasitikėjimą savimi paprašyti pagalbos, – sakė Nacionalinės policijos vadovų tarybos neapykantos nusikaltimų atstovas Markas Hamiltonas. – Šioje šalyje niekas neturėtų gyventi bijodami smurto dėl to, kas jie yra.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.