Katalonų nepriklausomybės siekį Ispanija tramdo teisme

Tarp Ispanijos ir Katalonijos jau seniai vyksta šaltasis karas. Kol katalonai svarsto, kaip paskelbti nepriklausomybę nesuerzinus ispanų, Madridas nesustodamas šaudo teisminius šūvius Barselonos link.

Madrido palaikymo neturintys katalonai viliasi tapti nepriklausomi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Madrido palaikymo neturintys katalonai viliasi tapti nepriklausomi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 14, 2016, 2:33 PM, atnaujinta May 10, 2017, 9:50 PM

Katalonai skundžiasi, kad centrinė Ispanijos vyriausybė nebeskiria teisėsaugos nuo politikos. Į visus katalonų žingsnius nepriklausomybės link Madridas atsako iš Konstitucinio teismo tvirtovės.

Dabar politiniai Katalonijos nepriklausomybės proceso vadai yra asmeniškai Konstitucinio teismo persekiojami dėl vieno ar kito Madridui nepatikusio politinio poelgio.

Persekioja dar dabar

2014 m. lapkričio 9 dieną Katalonija turėjo surengti apklausą dėl nepriklausomybės. Klausimai buvo tokie: „Ar norite, kad Katalonija taptų valstybe? Ar norite, kad ši valstybė būtų nepriklausoma?“.

Ispanijos konstitucinio teismo sprendimu apklausa buvo paskelbta nelegalia ir Katalonijos vyriausybės vadams buvo uždrausta ją rengti.

Bet tuometės vyriausybės nariai nepabūgo Madrido, ir apklausa įvyko. Joje dalyvavo 2 mln. katalonų, iš kurių beveik 90 proc. į abu klausimus atsakė teigiamai.

Už nepaklusimą Konstituciniam teismui dabar buvusiam Generaliteto (taip vadinama Katalonijos vyriausybė) prezidentui Arturui Masui, tuomečiam vyriausybės atstovui spaudai Francescui Homsui bei patarėjai švietimo klausimais Irene Rigau gresia ilgametis nušalinimas nuo pareigų ir net kalėjimas.

Apkaltina kas savaitę

Katalonijoje nepraeina nė savaitės be žinios apie tai, kuris politikas jau gavo ieškinius iš Konstitucinio teismo dėl Katalonijos nepriklausomybės proceso.

Tomis dienomis, kai šie politiniai veikėjai vyko liudyti teisme, prie Konstitucinio teismo rūmų rinkosi gausybė žmonių, reiškiančių jiems palaikymą.

Kyla įtarimas, jog centrinės vyriausybės tikslas – į celę susodinti visus Ispanijos vienybei pavojingus Katalonijos visuomenės veikėjus.

Madridui pro akis neprasprūdo ir vienos pavojingiausių nepriklausomybės proceso iniciatorių, buvusios Katalonijos nacionalinės asamblėjos, dabartinio Katalonijos Parlamento, pirmininkės Carme Forcadell veiksmai.

C.Forcadell buvo pateikti kaltinimai dėl to, kad ji leido šią liepą Parlamentui plėtoti diskusiją ir vėliau balsuojant patvirtinti dokumentą apie tai, kokiu būdu Katalonija ruošiasi atsiskirti nuo Madrido.

Gąsdinimų nesibaimina

Nors Madridas grasina susodinti visus už grotų, katalonai ir toliau ryžtingai žengia nepriklausomybės keliu. Šį pirmadienį Generaliteto ministras pirmininkas Carlesas Puigdemont’as nuvyko išdėstyti Katalonijos plano oficialiuose verslininkų pusryčiuose Madride.

„Referendumas arba referendumas“, – kitokios išeities C.Puigdemont’as nemato.

Jis Madrido publikai pasakojo, jog pirmiausia katalonai bandys susitarti su Ispanija referendumo klausimu. Nors visi žino, kad tai yra tiesiog neįmanoma – referendumą centrinėje Ispanijos politikoje palaiko tik kairieji „Podemos“, visi kiti stoja piestu prieš.

„Jei su Madridu susitarti nepavyks, referendumą rengsime savarankiškai“ – sako C.Puigdemont’as.

Katalonijos ministro pirmininko Madride pasiklausyti susirinko net dešimt ambasadorių iš įvairių Europos šalių ir nė vieno Madrido vyriausybės atstovo. Ispanija nenori girdėti Katalonijos.

„Vyriausybė kol kas nesprendžia Katalonijos klausimo, nes ji laikina“, – sako Liaudies partijos šaltiniai.

Ispanija jau beveik metus neturi vyriausybės. O Katalonijos nepriklausomybės klausimas yra tiesiogiai susijęs su šia politine krize.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.