Nuo nepaklusnių lenkų valdžią gynė egzorcistai

Lenkijos egzorcistai puolė gelbėti peikiamos valdančiosios partijos ir stiprinti Bažnyčios. Velnio apsėstųjų gelbėtojai bandė įrodyti, kad abortų draudimas nuleistas tiesiai iš dangaus, ir valė lenkų nuodėmes.

Lenkijoje egzorcizmo mišios surengtos kaip atsakas į moterų protestus.<br>AP nuotr.
Lenkijoje egzorcizmo mišios surengtos kaip atsakas į moterų protestus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Oct 20, 2016, 7:57 AM, atnaujinta May 10, 2017, 1:53 PM

Kai prieš metus Seimo rinkimus Lenkijoje laimėjo katalikiška Teisės ir teisingumo partija (TTP), oponentai iš karto prognozavo, kad valdantieji gausiai atsidėkos Bažnyčiai už suteiktą paramą.

Taip ir įvyko. O TTP nuolaidų padrąsinti vyskupai ėmė reikalauti įvesti net viduramžiškus draudimus, kuriuos vykdyti panoro padedami egzorcistų.

Šį savaitgalį į Jasna Guros vienuolyną Čenstakavos mieste suvažiavo 100 tūkst. maldininkų, kad „tautinio egzorcizmo“ apeigomis paremtų vyriausybės pastangas uždrausti abortus.

Vyskupų konferencijos pirmininko Stanislavo Gadeckio akivaizdoje specialias mišias už tautos nuodėmių atleidimą ir seimūnų ryžtą vadovautis Dievo įsakymais atliko garsiausias vietos egzorcistas kunigas Piotras Glasas.

Visą dieną trunkančias procesijas tiesiogiai transliavo valstybinė televizija ir radijas, o žiūrovams buvo aiškinama, kad danguje, Kristaus pašonėje, esantis popiežius Jonas Paulius II bei karalienė Jadvyga perduoda prašymą seimūnams: uždrauskite abortus.

Su tokiu prašymu esą į lenkų tautą vieningai kreipėsi ir danguje esantis milijardas dėl abortų kaltės negimusių kūdikių.

Išsigando moterų streiko

Egzorcizmo mišios buvo surengtos kaip atsakas į vyriausybę išgąsdinusį Juodojo pirmadienio streiką.

Protestas prieš visišką abortų uždraudimą virto didžiausia šalies istorijoje moterų demonstracija.

Streikai vienu metu vyko 143 Lenkijos miestuose ir miesteliuose, o renginių masiškumas taip išgąsdino TTP, kad ji po trijų dienų Seime skubiai atšaukė ginčytiną įstatymo projektą.

Moteris į gatves išvedė įniršis dėl įstatymo siūlymo penkeriems metams siųsti į kalėjimą abortą darančius medikus bei nėščiąsias. Pyktį papildomai pakurstė ir grasinimas dvejiems metams į cypę pasodinti tas moteris, kurios neįrodys, kad patyrė natūralų persileidimą, o ne sukeltą vaistų ar padedant medikui.

Kvietė duoti atkirtį

Pradžioje ir TTP, ir vyskupai į streikus žiūrėjo su panieka.

Užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis juos pavadino „nereikšmingais žaidimais“, o dvasininkai streikininkes atvirai pravardžiavo vaikų žudikėmis.

Kitą dieną Vyskupų konferencija vis dėlto oficialiai pareiškė, kad nesiūlo abortą darančių moterų bausti kalėjimu, o ministrė pirmininkė Beata Szydlo pranešė išbarusi W.Waszczykowskį.

TTP remiantis politinis tinklalapis „wPolityce“, kuris iš pradžių visokeriopai dergė streikininkes, po to ėmė gėdinti vyriausybės šalininkus, kad jie pasyviai stebi opozicijos demonstracijas.

Į kritiką skubiai reagavo Bažnyčia bei radikalios katalikiškos organizacijos, ėmusios kviesti tikinčiuosius į tautinio egzorcizmo mišias Čenstakavoje.

Mišioms vadovavęs Vyskupų konferencijos pirmininkas S.Gadeckis ragino melsti Dievo atleidimo ne tik už asmenines, bet ir visos tautos daromas nuodėmes.

Arkivyskupas paaiškino, esą tautinė nuodėmė yra tai, kad visuomenė nereaguoja, neprotestuoja prieš neteisybę, nusikaltimus ir kartu vykdomą Kūrėjo paniekinimą.

Be to, tautinio egzorcizmo mišios esą buvo tarsi kreipimasis į Dievą, kad nuo šiol jis vadovautų kovai su abortais ir kitokiomis neteisybėmis.

Ragina Bažnyčią kovoti

Tinklalapio „wPolityce“ redaktorė Marzena Nykiel įsitikinusi, kad tautinio egzorcizmo mišios suteikė galimybę tautai atsikratyti nuodėmių ir pradėti naują Lenkijos istorijos puslapį.

Kad taip įvyktų, tikintieji turi nesigėdyti savo pažiūrų ir privalo tapti aktyviais visuomeninio politinio gyvenimo dalyviais.

M.Nykiel pareiškė, neva išmušė valanda, kad išsipildytų Lodzėje gyvenusios ir Vatikano šventąja paskelbtos vienuolės Faustynos aiškiaregystė – dvasinis pasaulio atgimimas prasidės nuo Lenkijos. Uždrausdama abortus Lenkija esą įkvėps visus, kurie nenori taikstytis su Vakarų skatinamu nuodėmių toleravimu.

Bet jau kitą pirmadienį abortų priešininkės pakartotinai rengs streikus visoje šalyje. Mat aiškėja, jog TTP neatsisakė planų sugriežtinti abortų įstatymą.

TTP išsižadėjo vien siūlymo drausti abortus išprievartautoms bei toms moterims, kurių gyvybei nėštumas kelia pavojų. O tos, kurių vaisiui bus nustatyta nepagydoma liga, dėl kurios jis mirs vos gimęs, privalės gimdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.