Ispanai gina persidirbusius mokinius: ragina neruošti namų darbų

Švietimo sistema nusivylę ispanai surengė keistą protestą. Moksleivių tėvai pasibaisėjo, kad jų vaikams skiriama per daug namų darbų, ir ragina juos visą lapkritį savaitgaliais neberuošti pamokų.

Ispanai supyko, kad jų vaikai nebeturi laiko žaisti, nes gauna pernelyg daug namų darbų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ispanai supyko, kad jų vaikai nebeturi laiko žaisti, nes gauna pernelyg daug namų darbų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 4, 2016, 11:37 AM, atnaujinta May 9, 2017, 3:28 PM

Tokį neįprastą protesto būdą pasiūlė Ispanijos motinų, tėvų ir moksleivių asociacijų konfederacija (CEAPA).

„Praradome sveiką protą. Mūsų švietimo sistemoje berniukai ir mergaitės nebeturi laisvo laiko. Mokyklos šeimoms perduoda atlikti užduotis, kurias turėtų atlikti pačios.

Jos mus pavertė antrais mokytojais, o vidurinių mokyklų auklėtiniai kas savaitę skiria iki 60 valandų mokymuisi.

Net ir jaunesni negu šešerių metų vaikai kasdien namų darbus ruošia mažiausiai pusvalandį“, – aiškino CEAPA prezidentas Jose Luisas Pazosas.

Moksleivių tėvus vienijanti organizacija tikina, kad namų darbų kiekis yra nepriimtinas, nes vaikus verčia gyventi nuolatinėje įtampoje, o su šeimos nariais jiems pabūti lieka vis mažiau laiko.

Kad mažieji ispanai prie knygų prasėdi ilgiau nei kitų šalių moksleiviai, rodo ir statistika.

Antai 2012 metų Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (OECD) tyrimas parodė, kad 15-mečiai ispanai namų darbus kiekvieną savaitę ruošia net 6,5 valandos. O kitų OECD šalių mokiniai namuose vidutiniškai mokosi tik 4,9 valandos.

„Visą dieną bandau įtikinti savo sūnų atlikti namų darbus, nes kitaip jį nubaus“, – skundėsi Patricia Ruiz, kurios aštuonmetis sūnus savaitgaliais namų darbams skiria pusantros valandos.

Anot J.L.Pazoso, CEAPA nesutinka su mokyklų įrodinėjimais, kad tik daug savarankiškai mokęsi vaikai gali užsitikrinti šviesią ateitį.

„Moksleiviai turi teisę į laimingą vaikystę. Jie turi išmokti, kad gyvenime yra ne vien tie žmonės, kurie liepia kentėti be priežasties. Švietimo sistema privalo keistis, nes visuomenė jau pasikeitė“, – teigė moksleivių tėvų atstovas.

Ispanijoje pamokos dažniausiai prasideda 8 arba 9 val., o baigiasi tarp 14 ir 17 val., nors vaikai turi ir ilgąją pietų pertrauką.

Tiesa, vis daugiau mokyklų Ispanijoje siekia sutrumpinti pamokas, kad jos vyktų nuo 8 iki 14 val.

Mat tyrimai vis dažniau parodo, kad ilgesnės pamokos nelemia geresnių mokymosi rezultatų, o trumpesnis grafikas leidžia sutaupyti pinigų.

Bet ne visi ispanai užjaučia mažuosius. Beatriz Velasquez įsitikinusi, kad vaikai dabar turėtų džiaugtis.

„Kai aš ėjau į mokyklą, namų darbus dariau kasdien ir dar savaitgaliais – iš viso per savaitę tam sugaišdavau maždaug 14 valandų. Mano vaikams dabar daug lengviau – jie mokosi, tačiau turi laiko ir pažaisti, o tai labai svarbu“, – teigė motina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.