Vyskupų dangstomi kunigai pedofilai veikė lyg mafija

Vieną religingiausių Europos Sąjungos valstybių krečia dvasininkų pedofilijos skandalai. Skandalingas tyrimas atskleidė, kad Lenkijos bažnyčiai labiau rūpi tvirkintojų aukas nutildyti, o ne apginti.

Kunigų pedofilų aukomis dažnai tampa bažnyčioje patarnaujantys vaikai. Jiems prievarta palieka psichologinių žaizdų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Kunigų pedofilų aukomis dažnai tampa bažnyčioje patarnaujantys vaikai. Jiems prievarta palieka psichologinių žaizdų.<br>„123rf.com“ nuotr.
„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.<br>Lenkijoje per katalikiško jaunimo dienas apsilankęs popiežius ragino nedangstyti kunigų nusikaltimų.
„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.<br>Lenkijoje per katalikiško jaunimo dienas apsilankęs popiežius ragino nedangstyti kunigų nusikaltimų.
Bažnyčia ne tiktai negina vaikų nuo kunigų pedofilų, bet ir siekia apgauti, nes žino, kad kunigai neturi jokio asmeninio turto ir nieko sumokėti negalės.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Bažnyčia ne tiktai negina vaikų nuo kunigų pedofilų, bet ir siekia apgauti, nes žino, kad kunigai neturi jokio asmeninio turto ir nieko sumokėti negalės.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Nov 13, 2016, 1:07 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 2:05 AM

Didžiausias Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza“ išspausdino straipsnių ciklą, kuris atskleidė, kad šios šalies Bažnyčios kova su kunigų pedofilija yra apsimestinė.

Publicistinis tyrimas parodė, kad vyskupus apie jų pavaldinių nusikaltimus informuodavo vaikų tėvai, pedagogai ir sąžiningi kunigai, tačiau bausmės dažniau sulaukdavo ne pedofilai, o juos įskundę dvasininkai.

Žurnalistams kilo įtarimų, kad kunigai pedofilai remia vienas kitą tarsi mafijos nariai, o nusikaltimus vykdo netgi labai įtakingi dvasininkai.

Būtent tai dar labiau pasunkino kovą su pedofilija Bažnyčioje.

Tvirkintojų aukas teisme ginantis advokatas Januszas Mazuras laikraščiui „Gazeta Wyborcza“ pareiškė, kad Bažnyčia yra suinteresuota aukų nutildymu, o ne dvasininkų baudimu.

Paviešino sukrečiančią istoriją

Dienraščio nuomone, Bažnyčios požiūrį į pedofiliją puikiai iliustruoja kunigo Pawelo Kanios istorija. 1996 metais įšventintas į kunigus P.Kania ėmė dirbti Šventosios Dvasios bažnyčioje Vroclave.

Po kelerių metų bažnyčios klebonui Czeslawui Mazurui kilo įtarimų dėl kunigo elgesio, nes pastarasis į savo butą vakarais pradėjo vestis paauglius.

Šiuos berniukus po vieną kunigas savaitgaliais vežėsi ir į išvykas.

Klebonas ragino kunigą duoti vaikams ramybę, tačiau pavaldiniui nesureagavus, apskundė įtariamąjį vyskupui. Pastarasis, užuot šį kunigą sudrausminęs, paskyrė jį vadovauti bažnyčioje patarnaujančių vaikų grupei.

To padrąsintas P.Kania tikintiesiems pareiškė, kad klebonas tiesiog nori jį išguiti iš bažnyčios, ir netrukus religingos moteriškės ėmė plūsti Cz.Mazurą.

Vaikams siūlė pinigų

Bažnyčios patarnautojus nebaudžiamai tvirkinęs P.Kania 2005 metais įkliuvo Vroclavo policijai, kai girtas gatvėje pradėjo siūlyti trims keturiolikmečiams paaugliams po 100 zlotų (23 eurus) už pasimatymą.

Vienas paauglys viską papasakojo motinai, ši pranešė policijai. Pareigūnai surengė pasalą ir kunigą areštavo, bet tuo metu, kai dvasininkas vaiką tik įkalbinėjo lipti į mašiną.

Policija P.Kaniai taip pat iškėlė bylą dėl kompiuteryje rastų pornografinių filmų su pedofilijos scenomis. Tačiau bausmę atidėjo penkeriems metams.

Klebonas Cz.Mazuras apie tai skubiai informavo vyresnybę, o ji, siekdama nutildyti skandalą, pedofilą perkėlė į Bydgoščiaus vyskupiją, tačiau ir vėl paskyrė globoti bažnyčioje patarnaujančius vaikus.

Prieš persikeldamas į kitą parapiją, P.Kania pusmečiui išėjo atostogų ir apsigyveno septyniolikmečio bažnyčios patarnautojo namuose.

Vaikino tėvai labai džiaugėsi, kad P.Kania padės pasiruošti jų sūnui stoti į kunigų seminariją, tačiau kaimynai pranešė matę, kaip kunigas mašinoje glamonėja jų atžalą.

Įniršę tėvai išvarė P.Kanią ir apskundė jį Vroclavo arkivyskupui Marianui Golebiewskiui. Tačiau jis neskyrė pedofilui jokios bausmės ir neuždraudė jam dirbti su vaikais.

Ignoravo mokytojų skundus

Bygdoščiaus 13-osios gimnazijos mokiniai, kuriems P.Kania dėstė tikybą, tėvams ėmė pasakoti, kad kunigas nuolat giria oralinį seksą. Tėvai pasiskundė direktorei, bet kunigas viską neigė.

Išdrąsėjęs kunigas ėmė flirtuoti su 14 metų mokiniu. O direktorė paauglio motinai patarė saugoti sūnų Filipą nuo dvasininko.

Moteris, slapta peržiūrėjusi sūnaus susirašinėjimus kompiuteryje, pamatė, kad kunigas prisiekė meilę Filipui ir kvietė į slaptą pasimatymą.

Ji apie tai pranešė policijai, tačiau sulaukė atsakymo, kad areštui reikia tvirtesnių įrodymų.

Netrukus motina kartu su direktore ir klebonu nusiuntė skundus vyskupui Janui Tyrawai, tačiau šis aukštesnis Bažnyčios vadovas P.Kaniai skyrė simbolinę nuobaudą – perkėlė atgal į Vroclavo vyskupiją.

Nubaudė sąžiningą kunigą

Vos pradėjęs ten dirbti P.Kania sukėlė įtarimų kunigams patarnaujančių vaikų grupės vadovui, šešiolikamečiam Janekui.

Vaikinui keista pasirodė, jog kunigas į lūpas bučiavo 10–11 metų patarnautojus ir kvietė juos pasivažinėti mašina.

Janekas savo abejones išsakė kunigui Radoslawui Bariasui ir šis net tris kartus ėjo pasikalbėti su klebonu Kazimierzu Kudrynskiu. Tačiau pastarasis tik prašė P.Kanios neskųsti vyresnybei.

Pedofilui nesiliovus tvirkinti patarnautojų, R.Bariasas vis dėlto jį apskundė Vroclavo vyskupui Edwardui Janiakui.

Pastarasis nepaskyrė bausmės P.Kaniai, tačiau į kitą, blogesnę, parapiją iškėlė pedofilą įdavusį R.Bariasą.

P.Kanią apskundęs paauglys Janekas taip pat neteko pareigų bažnyčioje, o pedofilas toliau joje pamokslavo ir dėstė tikybą mokykloje.

2010 m. Vroclavo teismas pranešė, kad penkeriems metams atidėta lygtinė bausmė P.Kaniai įsigalios ir kad jam dėl pakartotinių tėvų skundų uždrausta dirbti su vaikais.

Prieš apsigyvendamas vienuolių moterų globos namuose, P.Kania dar suspėjo nuvykti į Boliviją.

Pinigų šiai kelionei kunigas surinko iš tikinčiųjų, per mišias apgaulingai paskelbęs, jog renka aukas padėti badaujantiems Bolivijos vaikams.

Tačiau pinigus P.Kania išleido kelionei ir pramogoms vaikų viešnamiuose – taip spėjo policijos pareigūnai, kurie vėliau aptiko kunigo kompiuteryje nuogų Bolivijos vaikų nuotraukų bei informacijos apie tai, kokios bausmės Bolivijoje gresia užsieniečiams už vaikų tvirkinimą.

Išprievartauja paauglį

Vis dėlto net vienuolyne apgyvendintas P.Kania toliau nenurimo ir gundė paauglius internete. Kunigui pavyko užmegzti ryšį su berniuku, kuris jam prieš keletą metų patarnavo bažnyčioje.

Neturtingai su mama gyvenantį 14 metų Areką kunigas prikalbino kartu vykti į Kanarų salas ir ten viešbutyje naktimis paauglį prievartavo.

Iš kelionės sugrįžęs berniukas motinai nedrįso prisipažinti, kodėl nebenori daugiau matyti P.Kanios ir stoti į kunigų seminariją.

Vėliau jį kankino psichologinės problemos.

Tuo metu vienuolės pastebėjo, kad P.Kania vedasi į kambarį berniukus, ir apskundė kunigą vyskupui. Netrukus šis jį perkėlė vyrą į kunigų pensininkų namus.

Tačiau net ir tai pedofilo nesustabdė: 2012 metais jo taikiniais tapo 11 ir 13 metų broliai iš asocialios šeimos.

Beniukus kunigas apipylė dovanomis, vežiojo į baseinus, pramogų parkus.

Motina džiaugėsi, kad kunigas globoja jos vaikus, ir nereagavo į jaunesnio sūnaus pasakojimą, jog kunigas viešbutyje miega vienoje lovoje su vyresnėliu.

Kunigą policijai įskundė vieno viešbučio darbuotojai, įtarę, kad jų lankytojai nėra tėvas ir sūnus. Policija rado USB atmintuką, kuriame buvo nuogo pedofilo nuotrauka kartu su paaugliu.

Pagaliau pasodino

Pernai Vroclavo teismas pagaliau įkalino pedofilą, skyręs jam kalėti septynerius metus. Teisėja neslėpė pasipiktinimo, kad P.Kania daugiau kaip 10 metų tvirkino ir prievartavo vaikus, o Bažnyčia jį dangstė kilnodama iš vienos parapijos į kitą.

Kaltintojus sukrėtė ir tai, kad Bydgoščiaus ir Vroclavo vyskupijos tvirtino nieko nežinojusios apie kunigo iškrypimus.

Vyskupijos nepateikė informacijos teismui net apie tai, kuriose mokyklose P.Kania dėstė tikybą ir iš kiek tėvų buvo gauta nusiskundimų.

Vyskupai visaip vilkino pradėti P.Kanios šalinimo iš kunigų luomo procesą.

Jis buvo pradėtas tik tada, kai per pedofilo teismą ryžosi liudyti trys jo aukos, o byla nuskambėjo visoje šalyje.

P.Kania teisminės ekspertizės medikams prisipažino, kad vaikystėje patarnaudamas bažnyčioje pats patyrė seksualinį išnaudojimą, kuris esą tęsėsi ir kunigų seminarijoje.

Įžvelgia pedofilų mafiją

Žurnalistams įtarimų sukėlė kunigo Andrzejaus Siemieniewskio elgesys.

Paaiškėjo, kad būtent jam vaikystėje patarnaudavo P.Kania, o minėtas kunigas įkalbino patarnautoją stoti į seminariją.

Vėliau A.Siemieniewskis tapo Vroclavo vyskupu ir būtent jam ateidavo parapijiečių skundai dėl P.Kanios pedofilinių nusikaltimų. Į juos vyskupas nereagavo.

Advokatas J.Mazuras neslepia esąs šokiruotas, kad Lenkijos bažnyčia viešai pritaria popiežiaus Pranciškaus raginimams kovoti su pedofilija, tačiau iš tiesų daro viską, kad nuslėptų tokius nusikaltimus ir aukoms nemokėtų jokių kompensacijų.

J.Mazuras atstovauja kunigų pedofilų aukas vienijančiai organizacijai „Nebijokite“ ir teigia, kad teismuose Bažnyčia melagingai visą kaltę siekia suversti nusikaltusiems kunigams.

Bažnyčia ne tiktai negina vaikų nuo kunigų pedofilų, bet ir siekia apgauti, nes žino, kad kunigai neturi jokio asmeninio turto ir nieko sumokėti negalės.

J.Mazuras žurnalistams papasakojo, kad visuose kunigų pedofilų procesuose Bažnyčiai atstovaujantis advokatas Michalas Kelma siekė papirkti P.Kanios aukas.

M.Kelma aukoms siūlė pasirašyti raštą, kad neturi jokių pretenzijų Vroclavo ir Bydgoščiaus vyskupijoms.

Už tai žadėjo išmokėti neva privačių rėmėjų suteiktą 40 tūkstančių zlotų (9,2 tūkst. eurų) stipendiją sveikatingumui pagerinti.

O J.Mazuras siekia aukoms iš Bažnyčios priteisti po ketvirtadalį milijono zlotų (58 tūkst. eurų), nors yra įsitikinęs, kad vyskupijos privalėtų mokėti dar daugiau, nes jokia pinigų suma neatstos nepataisomos žalos, kurią kunigai pedofilai padaro vaikų psichikai.

Apie prievartą drįsta prabilti per vėlai

Kaip liudija sociologinių tyrimų apklausos, tiktai 17,5 procento lenkų tiki, kad Bažnyčia neslepia kunigų pedofilų nusikaltimų. 68,5 procento žmonių mano, kad Bažnyčia dangsto pedofiliją. Tiktai 14 proc. apklaustųjų neturėjo savo nuomonės.

Kunigų pedofilų aukas gydantis psichologas Marekas Sulkowskis teigia, kad dauguma nukentėjusiųjų yra kilę iš labai religingų šeimų ir patarnaudavo mišiose ar giedodavo bažnyčios chore. Tokie vaikai kunigus dažniausiai pažįsta nuo vaikystės, aklai pasitiki jais ir ne iškarto supranta, jog yra tvirkinami.

O kai supranta – neturi kam pasiskųsti ir bijo tai daryti, kad nebūtų pasmerkti tėvų ir draugų už kunigo ir Bažnyčios žeminimą.

Patirtą fizinę bei psichinę traumą aukos atskleisti ryžtasi tik suaugusios, kai jas tvirkinusių kunigų jau bausti nebegalima, mat bylą iškelti Lenkijoje įmanoma ne vėliau kaip dešimt metų po nusikaltimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.